Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmissalakuljetuksesta epäiltynä suomalainen järjestöaktiivi

Kahden Suomessa asuvan henkilön kyydistä löytyi yli 40 pakolaista Itävallassa

Kotimaa
 
Itävallan poliisi
Poliisin haaviin Itävallassa jäänyt Suomeen rekisteröity rekka, jossa salakuljetettiin 42:ta pakolaista.
Poliisin haaviin Itävallassa jäänyt Suomeen rekisteröity rekka, jossa salakuljetettiin 42:ta pakolaista. Kuva: Itävallan poliisi

Toinen Itävallan mittavasta ihmissalakuljetustapauksesta epäilty mies on Suomen kansalainen, joka omistaa ravintolan Helsingissä ja on toiminut aktiivisesti maahanmuuttajajärjestössä. Myös toisella epäillyllä on oleskelulupa Suomeen.

Suomen kansalainen on hieman yli 40-vuotias ja toinen epäilty tiettävästi alle 30-vuotias. Kummallakaan epäillyllä ei ole rikosrekisteriä Suomessa.

Itävallan poliisin mukaan kaksikko ajoi toissa viikolla Suomeen rekisteröityä rekka-autoa, jossa salakuljetettiin 42:ta pakolaista. Itävallan viranomaiset pysäyttivät auton toissa sunnuntaina Aistersheimin kylässä lähellä Saksan rajaa.

Kyydissä oli 38 irakilaista ja yksi nelihenkinen syyrialaisperhe. Pakolaisista miehiä oli 29, naisia viisi ja lapsia kahdeksan. Itävallan viranomaisten mukaan kaikki pakolaiset olivat fyysisesti hyvässä kunnossa.

Ihmissalakuljetuksesta epäillyn kaksikon on julkisuudessa kerrottu olevan lähtöisin Irakista kuten valtaosa auton pakolaisista, mutta HS:n tietojen mukaan ainakin nelikymppinen mies on alun perin Iranista.

Näin hän ilmoittaa itsekin Facebook-profiilissaan.

Nelikymppinen mies on ollut kirjoilla Espoossa ja omistaa kebab-pitserian Helsingissä. Hän on toiminut myös eräässä maahanmuuttajajärjestössä, joka pyrkii edistämään kurdien hyvinvointia ja kotoutumista Suomeen.

Miehellä on oman ravintolan lisäksi muitakin yrityskytköksiä Suomessa, mutta on epäselvää, missä määrin muut yritykset ovat aktiivisia tällä hetkellä.

Miehellä näyttää jääneen viime kuukausina kerrostalohuoneiston vuokria maksamatta Espoossa. Sato-Asunnot jätti alle kuukausi sitten käräjille kanteen, jossa yhtiö ilmoittaa vuokrasuhteen purkamisesta ja vaatii miestä maksamaan rästivuokrat heinä- ja elokuulta.

Nelikymppisen miehen Suomessa asuva tuttava kertoi tiistaina HS:lle, ettei epäillyn läheisillä ole tietoa hänen tämänhetkisestä olinpaikastaan tai siitä, mitä Itävallassa on mahdollisesti tapahtunut.

"Kukaan ei tiedä, missä hän on nyt. Yritämme selvittää asiaa. Emme tiedä, onko se [toinen Itävallan ihmissalakuljetustapauksen epäillyistä] hän vai joku toinen", tuttava sanoi.

Toinen ihmissalakuljetuksesta epäilty on Lännen Median tietojen mukaan hieman alle 30-vuotias mies, joka asuu Vantaalla.

Itävallan poliisin Lännen Medialle kertomien tietojen mukaan epäillyt ovat olleet kuulustelussa niukkasanaisia, mutta he ovat myöntäneet ajaneensa kylmälaitteilla varustettua rekka-autoa.

Tapauksessa on Itävallan poliisin mukaan merkkejä järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Toinen miehistä saattaa olla myös auton omistaja. Auto oli rekisteröity elokuussa suomalaisyhtiölle, joka harjoittaa muun muassa ravintolatoimintaa. Aiemmin rekka-auton omisti kukkia kuljettava yritys.

Suurin osa kyydissä olleista pakolaisista ilmoitti määränpääkseen Saksan. He kertoivat nousseensa autoon Unkarissa. Monet sanoivat maksaneensa Irakista Saksaan suuntautuneesta matkasta 8 500 euroa.

Itävallan poliisi ei kommentoinut tapausta tiistaina HS:lle muuten kuin ilmoittamalla, että tutkimukset jatkuvat yhä.

Itävallasta löytyi elokuussa rekka, jonka sisälle oli kuollut 71 ihmistä. Myös tuolloin kyseessä oli kylmäkuljetusrekka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat