Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähtien tarkkailu on helppo aloittaa Otavasta – tältä tähtitaivas näyttää keskiviikkoiltana

Tähtiharrastajan ei tarvitse oppia kerralla kaikkea, sillä yötaivas tulee tutuksi vähitellen

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Ursassa työskentelevä Jaakko Visuri kehottaa aloittavia tähtiharrastajia ottamaan yhteyttä alan yhdistyksiin. Esimerkiksi Kaivopuiston tähtitornissa järjestetään tähtinäytöksiä, joissa tähtinäyttäjä kertoo tietoa katseltavista kohteista.
Ursassa työskentelevä Jaakko Visuri kehottaa aloittavia tähtiharrastajia ottamaan yhteyttä alan yhdistyksiin. Esimerkiksi Kaivopuiston tähtitornissa järjestetään tähtinäytöksiä, joissa tähtinäyttäjä kertoo tietoa katseltavista kohteista. Kuva: Rio Gandara HS

Syksyn pimeät, lämpimät ja kirkkaat yöt tarjoavat upeita näkymiä, kun taivas täyttyy tähdistä. Tähtiharrastuksen aloittaminen on helppoa, sillä koko näkymää ei tarvitse ymmärtää kerralla. Aluksi voi vain ihastella. Lisää pystyy oppimaan vähitellen.

"Riittää, kun menee ulos tähtikartta mukanaan ja aloittaa esimerkiksi tähtikuvioiden opettelusta. Monelle tähtiharrastus on sitä, että katselee saunan kuistilta taivaalle. Toisaalta monessa tapauksessa on myös kyse nojatuoliharrastuksesta eli tiedon etsimisestä", sanoo Jaakko Visuri Tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta.

Tähtikarttoja löytyy tulostettavina versioina esimerkiksi Ursan internetsivuilta. Tähtikarttasovelluksia on myös saatavana älypuhelimiin ja tabletteihin, mutta Visuri suosittelee käyttämään paperista tähtikarttaa.

Kartta asetetaan oikeaan asentoon kiertämällä sen ilmansuunnat oikeisiin suuntiin. Jos katsotaan eteläistä tähtitaivasta, kartan etelä osoittaa alaspäin. Tähtikartasta löytyvät tähtikuvioiden lisäksi kirjaintunnuksin merkityt planeetat.

Tähtikuvioiden tunnistaminen on yksinkertaista aloittaa Otavasta, joka on monelle tuttu. Otava loistaa pohjoisella tähtitaivaalla. Kauhaa muistuttavan seitsemän tähden tähdistön avulla puolestaan on helppo löytää Pohjantähti eli Polaris. Sen sijainnin voi määrittää katsomalla Otavan kauhan viimeisiin tähtiin Dubheen ja Merakiin, jotka osoittavat Pohjantähteen.

Pohjantähti sijaitsee liki pohjoisessa taivaannavassa ja näyttää pysyvän paikoillaan. Silloin se kertoo, mihin suuntaan taivaan muut tähdet tulevat yön aikana liikkumaan.

"Pohjantähden perusteella tietää, missä pohjoinen on. Pohjantähden löytäminen auttaa ymmärtämään, miten taivas pyörii sekä sitä, mitkä ovat nousevia ja laskevia tähtiä", Visuri tiivistää.

Kun löytää Pohjantähden, voi ihastella Pieni karhu -tähdistöä, jonka kirkkain tähti on Pohjantähti. Pieni karhu muistuttaa Otavaa.

Helposti löytyvä tähtiasetelma on myös kesäkolmio, joka näkyy eteläisellä taivaalla jo varhain illan hämärtyessä. Kesäkolmio ei kuitenkaan ole tähtikuvio, sillä sitä ei ole merkitty tähtikarttoihin.

Kesäkolmion kirkkaimpana tähtenä loistaa Vega. Kolmioasetelmassa ovat lisäksi Deneb ja Altair. Vega puolestaan on osa Lyyran tähdistöä, Deneb kuuluu Joutsenen tähdistöön ja Altair on Kotkan tähdistön päätähti.

"Helposti tunnistettava tähdistö on myös Kassiopeia, joka näyttää w-kirjaimelta", Visuri sanoo.

Kassiopeia näkyy hämärän tultua Pohjantähden itäpuolella. Kassiopeiasta tunnistuksia voi jatkaa Orioniin, joka näkyy Suomessa syys- ja maaliskuun välisenä aikana. Orionin kirkkaimmat tähdet muodostavat tiimalasikuvion. Orionin tähdistön keskellä kulkee Orionin vyö, joka muodostuu kolmen tähden suorasta rivistä. Orion näkyy syysaamuöisin itäisellä tähtitaivaalla.

KORJAUS tähtikarttaan 25.9.2015. Ilmansuunnat länsi ja itä olivat vaihtaneet paikkaa. Tähtitaivaalla itä ja länsi ovat päinvastoin kuin maantieteellisissä kartoissa, sillä tähtitaivas on havaitsijan yläpuolella toisin kuin Maan pinta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat