Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa asuva irakilaistaustainen mies jäi kiinni ihmissalakuljetuksesta

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu tuonee Suomeen myös lisää ihmiskaupan uhreja.

Kotimaa
 

Helsingissä tuli tiistaiaamuna esiin uusi ihmissalakuljetustapaus, kun Suomessa asuva irakilaistaustainen mies jäi kiinni Vuosaaren satamassa. Hänen epäillään salakuljettaneen Suomeen viisi ihmistä ja aiemmin heinäkuussa kaksi ihmistä.

Mies on pidätetty epäiltynä laittoman maahantulon järjestämisestä. Risteilyaluksella Saksan Travemundesta saapuneet henkilöt ovat nuoria irakilaismiehiä.

"Selvittelyt siitä, mikä henkilöiden ja salakuljettajan välinen suhde on, ovat kesken", kertoo tutkinnanjohtaja Jukka Tekokoski Rajavartiolaitokselta.

Hänen mukaansa ei ole vielä tiedossa, oliko epäilty ottanut matkan järjestämisestä rahaa.

Pakolaiskriisi on lisännyt ihmisten laitonta salakuljetusta Suomessa, ja uusia tapauksia tulee viranomaisten tietoon jopa päivittäin. Viranomaiset arvioivat tapausten jopa kaksinkertaistuvan tänä vuonna.

Osa tapauksista jää piiloon. Kellään ei ole tällä hetkellä tarkkaa käsitystä siitä, kuinka paljon rekisteröimättömiä ihmisiä maassa oleskelee.

Laittomaan maahantulon järjestämiseen syyllistyy, jos tuo tai yrittää tuoda Suomeen ulkomaalaisen, jolla ei ole maahantuloon tarvittavia matkustusasiakirjoja. Teko ei ole kuitenkaan rangaistava, jos siihen liittyy humanitaarinen tai läheisiin perhesuhteisiin liittyvä syy.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikön Kari Kettusen mukaan on vaikeaa arvioida, kuinka usein laittoman maahantulon järjestämisen taustalla on rikollisorganisaatio.

"Osa Suomeen tulevista ihmisistä kykenee järjestämään matkansa itse niin, ettei ketään ole syytä epäillä rikoksesta."

Länsi-Suomen merivartioston rikostorjuntayksikön päällikön Jari Niemisen mukaan on viitteitä siitä, että ammattimainen ihmissalakuljettaminen olisi vähentynyt. Hän arvioi, että lukumääräisesti enemmän on tapauksia, joissa maahan tuodaan tuttuja ja perheenjäseniä.

"Ihmiset saavat tänne muuttaneilta tietoa, että kannattaa ostaa liput internetistä tai kävellä linja-autoasemalle. Matkaan ei tarvita järjestelijää, joka hommaa lipun ja käärii kaiken lisäksi vielä aika suuren voiton."

Viranomaiset uskovat turvapaikanhakijoiden määrän kasvun tuovan maahan enemmän ihmiskaupan uhreja.

"Massa on niin suuri, että se tarjoaa ikään kuin savuverhon ihmiskaupan harjoittamisille. Tässä pitää olla jatkuvasti hereillä", Nieminen sanoo.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään päätyneiden ihmisten määrä ei ole ainakaan vielä kasvanut, kertoo ylitarkastaja Katri Lyijynen Joutsenon vastaanottokeskuksesta.

Lyijysen mukaan riskinä on, että mittavan työmäärän kuormittamat viranomaiset eivät tunnista ihmiskaupan uhreja.

"Me teemme tässä parhaamme ja uskomme, että ihmiskaupan uhrit kyetään saamaan esiin", Kettunen sanoo.

Auttamisjärjestelmään pääsyyn riittää epäilys ihmiskaupan uhriksi joutumisesta. Ihmiskaupassa on kyse toisen ihmisen hyväksikäyttämisestä. Se voi liittyä työntekoon tai seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat