Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU pakottaa itäisen Keski-Euroopan ottamaan turvapaikanhakijoita

Suomi jätti äänestämättä turvapaikanhakijoiden jakamisesta

Kotimaa
 
vesa moilanen lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) osallistui EU-kokoukseen tiistaina.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) osallistui EU-kokoukseen tiistaina. Kuva: vesa moilanen lehtikuva

EU-maat hyväksyivät tiistaina suurella määräenemmistöllä 120 000 turvapaikanhakijan jakamisen jäsenmaiden kesken.

Päätös tehtiin poikkeuksellisesti äänestämällä, koska itäisen Keski-Euroopan maat Unkari, Slovakia, Tšekki ja Romania vastustivat sitä kiivaasti. Nyt muut käytännössä pakottavat nämä maat ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita sanktioiden uhalla.

Mitä seuraavaksi?

EU kannustaa Turkkia lisätoimiin

 EU-maiden päämiehet kokoontuvat keskiviikkona Brysseliin pohtimaan, miten hillitä tulijoiden virtaa.

 Tarkoitus on muun muassa tarjota lisäapua Turkille ja Länsi-Balkanin maille.

 Erityisesti Turkin toivotaan puuttuvan tiukemmin salakuljettajien toimiin, jotta pakolaisvirta Kreikkaan saataisiin pysäytettyä.

Suomi irtautui läntisten jäsenmaiden leiristä ja jätti ainoana maana äänestämättä, vaikka Suomi onkin luvannut ottaa vastaan komission sille esittämät 2 400 turvapaikanhakijaa.

"Meillä on hallitusohjelmassa selkeä linjaus siitä, että näiden sisäisten siirtojen pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Konsultoituani pääministeriä ja hallituskumppaneita Suomi pidättäytyi äänestyksestä, mutta samassa yhteydessä kerroin selkeästi, että Suomi kuitenkin osallistuu tällä omalla jako-osuudellaan vapaaehtoisesti yhteiseen jakoon", sisäministeri Petteri Orpo (kok) perusteli Suomen toimintaa.

Suomen toiminta herätti ihmetystä kansainvälisessä toimittajajoukossa.

Orpon mukaan Suomi on kuitenkin pitänyt muut jäsenmaat ja EU-komission perillä kannastaan ja valmiudesta vapaaehtoiseen taakanjakoon koko ajan.

"Siksi en usko, että tästä kovin suurta jälkeä jäi."

EU-maat yrittivät viimeiseen saakka välttää sitä, että ne joutuvat äänestämään näin arkaluontoisesta asiasta. Itäisen Keski-Euroopan maiden jyräämisen on pelätty repivän unionin yhtenäisyyttä yhä enemmän hajalle.

Slovakian pääministeri Robert Fico julistikin uutistoimisto Reutersin mukaan heti tuoreeltaan, ettei kiintiöitä pistetä Slovakiassa toimeen niin kauan kuin hän on pääministeri.

Jäsenmaat syyttelevät jo nyt toisiaan vastuun vierittämisestä naapureille, kun turvapaikanhakijoita kärrätään busseilla ja junilla rajalta toiselle.

Itäisen Keski-Euroopan maat ovat varoitelleet, ettei kiintiöjärjestelmä tule toimimaan. EU-maiden on esimerkiksi hankalaa varmistaa se, että turvapaikanhakijat pysyvät siinä maassa, johon heidät on lähetetty.

"Pian huomaamme, että keisarilla ei ole vaatteita. Maalaisjärki hävisi tänään", sanoi Tšekin sisäministeri Milan Chovanec twiitissään äänestyksen jälkeen.

Sisäministeri Orpo näki, että kiintiöt ovat askel eurooppalaisten ratkaisujen löytämiseen.

"Olen paljon enemmän huolissani tästä hallitsemattomasta muuttovirrasta kuin siitä, että miten nämä leirit Euroopassa menee. Meidän täytyy saada tämä tilanne hallintaan, ja se vaatii päätöksiä."

Tiistaina tehty päätös tarkoittaa sitä, että jäsenmaat joutuvat ottamaan vastaan EU-komission kullekin esittämän määrän turvapaikanhakijoita.

EU-komissio on esittänyt, että jäsenmaat jakavat keskenään Italiaan, Kreikkaan ja Unkariin saapuneita turvapaikanhakijoita. Unkari ei kuitenkaan halua hyötyä järjestelmästä. EU-komissio kertoi äänestyksen jälkeen lähetetyssä lausunnossa, että Italian ja Kreikan lisäksi turvapaikanhakijoita voidaan jakaa myös muista jäsenmaista, joihin pakolaiskriisi vaikuttaa suoraan.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat