Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskouluista joudutaan säästämään muutenkin kuin hallituksen leikkausten takia

Kotimaa
 
Ministeri Grahn-Laasonen: Leikkaukset eivät uhkaa koulutusta
Ministeri Grahn-Laasonen: Leikkaukset eivät uhkaa koulutusta
Hallitus sai vastata syyskuun lopulla ensimmäiseen opposition välikysymykseen. Opetus-ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi tuolloin valmistautuneensa keskusteluun innolla. Välikysymyksen esittäjä, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson piti hävyttömänä muun muassa Helsingin yliopiston henkilöstöleikkauksia. Demarien puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli, miksi Suomi leikkaa koulutuksesta samaan aikaan kun Ruotsi siihen lisää. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Esa Syväkuru

Vaikka merkittävä osa hallituksen leikkauksista kohdistuu muuhun kuin perusopetukseen, säästöt heijastuvat myös sinne.

Sipilän hallitus päätti keväällä kaikkiaan 856 miljoonan euron leikkauksista, jotka kohdistuvat varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja tutkimukseen. Kaiken kaikkiaan niihin kohdistuu opetusalan ammattijärjestö OAJ:n laskelmien mukaan edellisen ja nykyisen hallituksen myötä noin 2,3 miljardin eurot säästöpäätökset.

Luvussa ovat mukana myös koulutuksen indeksijäädytykset.

Perusopetuksessa säästöt kohdistuvat etenkin ryhmäkokojen pienentämiseen ja koulutuksen tasa-arvoon tähtäävään rahoitukseen.

Hallitus on lopettamassa ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitetun erityisavustuksen, johon on myönnetty vuodesta 2011 lähtien noin 270 miljoonaa euroa. Monet kunnat ovat käyttäneet ylimääräisen tuen palkkaamalla lisää opettajia. Hallitus aikoo myös leikata 10 miljoonaa koulutuksen laadun parantamiseen tarkoitetuista rahoista.

Muutosten pelätään kasvattavat ryhmäkokoja ja lisäävän oppilaiden eriarvoisuutta.

Samaan aikaan koulun pitäisi uudistua voimakkaasti. Rahaa palaa lisää esimerkiksi opetusmateriaalien uudistamiseen ja teknologiaan. Tähän tosin luvataan lisää euroja hallituksen kärkihankkeiden kautta. Yksi hankkeista kohdistuu peruskoulujen uudistamiseen, minkä tarkoitus on tuoda oppilaille uusia oppimisympäristöjä ja digitaalista opetusmateriaalia.

Peruskouluissa säästöjä tehdään myös nykyisen hallituksen leikkauksista riippumatta.

Pääkaupunkiseudulla koulujen perusongelma on ollut sama jo vuosia. Lasten ja nuorten määrä kasvaa joka vuosi, opetustoimien budjetit eivät. Esimerkiksi Helsingin peruskouluissa oppilasmäärä kasvaa noin tuhannen oppilaan tahtia joka lukuvuosi.

Suuri osa kouluista tarvitsee remonttia esimerkiksi sisäilmaongelmien takia. Toiset ovat väärässä paikassa: uusille asuinalueille tarvitaan palveluja, ja jossain vanhassa koulussa saattaa olla enää vähän lapsia. Koulujen lopettaminen nostattaa yleensä vastarintaliikkeen.

Pääkaupunkiseudulla yksi keskeinen ongelma on ollut myös alueellinen eriytyminen. Perheillä on muuta maata useammin sosiaalisia ongelmia, jotka heijastuvat myös lapsiin. Vieraskielisten lasten määrä kasvaa myös vuosi vuodelta.

Koulujen jakautumista hyviin ja huonoihin on torjuttu tukemalla enemmän kouluja, joiden lähellä esimerkiksi työttömyysprosentti on korkea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat