Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten käy opintien? HS selvitti leikkausten vaikutukset peruskoulusta yliopistoon

Kotimaa
 
Ministeri Grahn-Laasonen: Leikkaukset eivät uhkaa koulutusta
Ministeri Grahn-Laasonen: Leikkaukset eivät uhkaa koulutusta
Hallitus sai vastata syyskuun lopulla ensimmäiseen opposition välikysymykseen. Opetus-ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi tuolloin valmistautuneensa keskusteluun innolla. Välikysymyksen esittäjä, entinen opetusministeri Jukka Gustafsson piti hävyttömänä muun muassa Helsingin yliopiston henkilöstöleikkauksia. Demarien puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli, miksi Suomi leikkaa koulutuksesta samaan aikaan kun Ruotsi siihen lisää. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Esa Syväkuru

Hallituksen leikkaukset koulutukseen tuntuvat liki kaikissa opinahjoissa.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n laskelmien mukaan nykyinen hallitus säästää koulutuksesta ja tutkimuksesta noin kolme miljardia euroa. Summaan on ynnätty myös indeksien jäädyttämiset: ne pitävät rahoituksen ennallaan, vaikka kulut kasvavat. Toisaalta hallituksen kärkihanke tuo koulutukseen 300 miljoonaa lisää.

HS kävi läpi, millaisia vaikutuksia leikkauksilla on. 

Perusopetus

Sami Kero / HS
Heikki Jäntti, 7, Matinlahden koulun ensimmäinen luokka: Minua ei huolestuta koulussa oikein mikään. Kaikki on kivaa. Matematiikka on paras aine, siitä tulee niin helppoja läksyjä. Iltapäiväkerhossa saa olla kavereiden kanssa. Leikimme esimerkiksi hippaa.
Heikki Jäntti, 7, Matinlahden koulun ensimmäinen luokka: Minua ei huolestuta koulussa oikein mikään. Kaikki on kivaa. Matematiikka on paras aine, siitä tulee niin helppoja läksyjä. Iltapäiväkerhossa saa olla kavereiden kanssa. Leikimme esimerkiksi hippaa.

Mikä muuttuu? Hallitus aikoo leikata peruskouluilta vuodessa 40 miljoonaa.

Miten vaikuttaa? Isot säästöt perusopetukseen tehtiin jo viime hallituskaudella. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen suunnittelemat leikkaukset ovat melko pieniä verrattuna kaikkiin perusopetuksen menoihin.

Suurin osa tulevista leikkauksista kohdistuu ryhmäkokojen pienentämiseen tähtääviin rahoihin. Johtaja Terhi Päivärinta Kuntaliitosta pitää mahdollisena, että ryhmäkoot joissain kunnissa kasvavat. 

Ammattikoulut

Leif Rosas
Ruut Nieminen, 32Jalkojenhoidon osaamisala, lähihoitajakoulutus, Stadin aikuisopisto:"Olen huomannut aiemmat säästöt pienentyneissä tuntimäärissä, mikä on valitettavaa, sillä lähihoitajien erikoistavat koulutukset ovat jo nyt lyhyitä. Säästäisin muuttamalla laajemman osan koulutuksesta etäopinnoiksi laadusta tinkimättä."
Ruut Nieminen, 32
Jalkojenhoidon osaamisala, lähihoitajakoulutus, Stadin aikuisopisto:
"Olen huomannut aiemmat säästöt pienentyneissä tuntimäärissä, mikä on valitettavaa, sillä lähihoitajien erikoistavat koulutukset ovat jo nyt lyhyitä. Säästäisin muuttamalla laajemman osan koulutuksesta etäopinnoiksi laadusta tinkimättä."

Mikä muuttuu? Ammatilliselta koulutukselta napataan vuodessa 190 miljoonaa euroa vuodesta 2017 alkaen. Lisäksi kaikki ammattikoulutuksen rakenteet myllätään uusiksi vuonna 2018.

Miten vaikuttaa? Ammattikouluilta viedään noin kymmenesosa rahoituksesta.

Ammattikouluissa eniten rahaa kuluu henkilöstö- ja kiinteistömenoihin, kertoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Maarit Kallio-Savela. Kallio-Savelan mielestä suunniteltuja leikkauksia ei voi tehdä ilman henkilöstön pienentämistä. Oppilaitokset joutunevat myös pohtimaan koulutuspaikkojen sulkemisia.

Oppilaitosten kannalta aikataulu on hankala. Koulutuksen uudistus on määrä toteuttaa vuoden 2018 alusta, mutta isot säästöt pitäisi kaivaa jostain jo vuotta aiemmin. "Siinä tulee tosi kiperä piste", Kallio-Savela sanoo. 

Lukiot

Leif Rosas
Martin Härkönen, 16Helsingin luonnontiedelukio:"Säästöt saattavat tarkoittaa kouluruoan laadun huononemista, vaikka koulussa syötävä lounas on useille päivän pääateria. Tarjoiltavan ruoan määrää voitaisiin tosin vähentää, sillä nyt suuri osa siitä menee biojätteeseen."
Martin Härkönen, 16
Helsingin luonnontiedelukio:
"Säästöt saattavat tarkoittaa kouluruoan laadun huononemista, vaikka koulussa syötävä lounas on useille päivän pääateria. Tarjoiltavan ruoan määrää voitaisiin tosin vähentää, sillä nyt suuri osa siitä menee biojätteeseen."

Mikä muuttuu? Edellinen hallitus leikkasi lukioilta 37 miljoonaa euroa viime ja tämän vuoden aikana. Hallitus myös suunnitteli karsivansa lukioita, mutta uudistus kaatui viime hetkellä. Valtionosuuksien indeksien jäädyttäminen estää rahoituksen kasvun, mutta Sipilän hallitus ei ole kertonut erityisesti lukioihin kohdistuvista leikkauksista. 

Ammattikorkeakoulut

Mikä muuttuu? Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rahoitusta leikataan ensi vuonna yhteensä 75 miljoonalla, ja rahoituksen muutokset saneleva indeksi jäädytetään. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston puheenjohtaja Markku Lahtinen laskee ammattikorkeiden rahoituksen vähenevän ensi vuonna 30 miljoonalla. Hallituskauden lopulla rahoituksesta häviää yhteensä liki kymmenesosa.

Miten vaikuttaa? Ammattikorkeiden rahoituksesta vietiin jo viime hallituskaudella Lahtisen mukaan parissa vuodessa kuudesosa, ja sopeutus jatkuu. Keinoja ovat esimerkiksi koulutuksen lopettamiset ja henkilöstön vähentäminen.

Eteläkarjalainen Saimaan ammattikorkeakoulu ilmoitti viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut. "Voi olla, että näitä on muillakin edessä", Lahtinen sanoo. 

Yliopistot

Outi Pyhäranta HS
Kaisa Autere, 25Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan arkeologian oppiaine:"Koulutussäästöt näkyvät jo nyt opiskelijoiden arkipäivässä, sillä kursseja on tarjolla aiempaa vähemmän. Mikäli koulutukseen ei satsata, se kostautuu tulevina vuosina sellaisina lukuina, joita hallituskin ymmärtää."
Kaisa Autere, 25
Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan arkeologian oppiaine:
"Koulutussäästöt näkyvät jo nyt opiskelijoiden arkipäivässä, sillä kursseja on tarjolla aiempaa vähemmän. Mikäli koulutukseen ei satsata, se kostautuu tulevina vuosina sellaisina lukuina, joita hallituskin ymmärtää."

Mikä muuttuu? Leikkausten ja indeksijäädytyksen vaikutus yliopistoissa on ensi vuonna noin 75 miljoonaa ja nousee hallituskauden lopulla arviolta liki 200 miljoonaan euroon vuodessa.

Miten vaikuttaa? Suomen yliopistoja edustavan Unifin puheenjohtaja rehtori Kalervo Väänänen kertoo, että yliopistot joutuvat ainakin miettimään työnjakoaan. Joitain koulutuksia voidaan siis keskittää.

Rahoitusta ei karsita suhteessa yhtä paljon kuin ammattikorkeissa, mutta henkilöstö vähenee silti. Helsingin yliopisto ilmoitti viime viikolla aloittavansa jopa 1 200 työpaikan karsimiseen tähtäävät yt-neuvottelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat