Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi poliisia syytteessä sakkojen mitätöinnistä

Kotimaa
 

Kaksi oululaispoliisia saa virkarikossyytteet, koska heidän epäillään poistaneen toisten poliisien automaattisessa liikenteenvalvonnassa saamia sakkoja tai muuttaneen niitä pelkiksi huomautuksiksi.

Kihlakunnansyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen on nostanut syytteet Oulun liikenneturvakeskuksessa toimineita poliiseja vastaan virka-aseman väärinkäyttämisestä ja toissijaisesti virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen saaneet poliisit työskentelivät keskuksessa ryhmänjohtajana ja vararyhmänjohtajana. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2010–12. Junnikkala-Heikkisen mukaan tapauksia on useita ja suurin osa niistä koskee toisia poliisimiehiä. Lisäksi on tapaus tai joitakin tapauksia, joissa kyseessä on ollut poliisien tuntema henkilö.

"Poliisimiesten osalta on sellaisia tapauksia, että on ajettu ylinopeutta tunnuksettomalla virka-autolla, mutta virkatehtävä ei ole ollut sellainen, että ylinopeuden ajaminen olisi ollut perusteltua. Lisäksi on tapauksia, joissa poliisit ovat ajaneet ylinopeutta virka-ajan ulkopuolella", Junnikkala-Heikkinen kertoo.

Tieliikennelain säännöksen mukaan poliisi voi ajaa virkatehtävissä ylinopeutta vain, jos tehtävän kiireellisyys sitä vaatii.

Junnikkala-Heikkinen ei halua vielä kertoa, olivatko poliisit itse pyytäneet sakkojensa poistamista. "Se selviää sitten oikeuden istunnossa, miten tämä kuvio on toiminut", hän sanoo.

Myös syytettyjen esimies oli epäiltynä. Hänen osaltaan tutkittiin sitä, oliko hän laiminlyönyt liikenneturvakeskuksen poliisimiesten valvontaa ja ohjausta.

Syyttäjä teki hänen osaltaan syyttämättäjättämispäätöksen. Päätöksen mukaan syytetyt olivat saaneet ohjausta ja voimassa oli myös sisäministeriön ohje, jonka mukaan kaikkia sakon saaneita pitää kohdella yhdenvertaisesti.

Esimies kertoi kuulusteluissa, että yksittäisten sakkojen valvonta oli käytännössä mahdotonta, koska keskus on käsitellyt vuosittain yli 40 000 tapahtumaa. Hänen mukaansa mitään hyväksyntää sormien läpi katsomiselle ei ole ollut missään vaiheessa.

Minna Passi HS
Anne Viljamaa HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat