Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisätutkinnat liittävät Jari Aarnion yhä kiinteämmin Pasilan miehen kännyköihin

Lisätutkinta liittää Jari Aarnion entistä tiukemmin Pasilan miehen kännyköihin

Kotimaa
 
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

Kaksi uutta lisätutkintaa ovat uusi isku Jari Aarnion puolustukselle. Ne liittävät Aarnion entistä kiinteämmin hasistynnyreiden salakuljetusta johtaneen Pasilan miehen kännyköihin.

Ne myös vievät pohjaa Aarnion kertomukselta, jonka mukaan puhelimet olisivat olleet hänen alaistensa hallussa.

Tästä on kyse

 Syyttäjien mukaan Aarnio on ollut hasistynnyreiden salakuljetusta johtanut Pasilan mies.

 Aarnion mukaan Pasilan miehen kännykät ovat Helsingin huumepoliisien yhteiskäytössä, ja niillä on pidetty yhteyttä tietolähteisiin.

 Aarniolle vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistusta törkeistä huumerikoksista.

Uusien tietojen mukaan Pasilan miehen kännykät eivät kertaakaan ole paikantuneet samaan teletolppaan kuin Helsingin huumepoliisien virkapuhelimet. Ainoa poikkeus on Aarnion oma virkakännykkä.

Muutaman Aarnion nimeämän alaisen kännyköitä etsittiin kahdeksasta eri tolpasta, joiden alueella Pasilan mies oli liikkunut tynnyreiden salakuljetuksen aikoihin vuosina 2011–2012. Tolpat sijaitsivat esimerkiksi Länsi-Pasilassa Aarnion kodin lähellä, Vantaalla seurantalaiteyhtiö Trevocin lähellä ja Hangossa Aarnion mökin lähellä.

Yhdenkään alaisen puhelin ei näkynyt tolpassa.

Aarnion puolustuksen mukaan alaiset pitivät kännyköillä yhteyttä tietolähteisiin. Puhelimet ovat olleet hänellä vain loma-aikaan ja juhlapyhinä, jolloin hän on "dekkareiden" (huumepoliisien) pyynnöstä päivystänyt kännyköitä, Aarnio kertoo.

Puhelimet ovat kuitenkin myös muina aikoina paikantuneet Aarnion reitin varrelle, esimerkiksi kun Aarnio on ollut Trevocissa kokouksessa tai Porvoossa hoitelemassa tonttikauppaansa. Aarnio on selittänyt näitä dekkareiden operaatioilla.

Lisäpöytäkirjasta löytyy myös selvitystä siihen, miksi Pasilan miehen kännykät olivat usein Nurmijärvellä. Aarnio kävi siellä tapaamassa naispuolista ystäväänsä. Nainen kertoo, että ajoittain Aarnio "räpläsi" puhelinta niin paljon, että hän huomautti asiasta.

Tapaamisten aikaan ystävän asunnon lähelle paikantuivat muun muassa ne Pasilan miehen kännykät, joita käytettiin yhteydenpitoon tynnyrijutussa sittemmin tuomitun Raine Sievälän sekä niin sanotun Malmin naisen kanssa. Malmin naista syytetään nyt Aarnion rikoskumppaniksi.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Jari Aarnio
Jari Aarnio

Uusista kuulusteluista ei tule tukea Aarnion kertomukselle, jonka mukaan huumepoliisi olisi säilyttänyt Pasilan miehen kännyköitä huumepoliisin piilokonttorissa Länsi-Pasilassa.

Piilokonttori oli aivan Aarnion silloisen kodin vieressä. Aarnio on selittänyt piilokonttorilla sitä, että kännykät paikantuivat usein Aarnion kodin lähitolppaan.

Piilokonttoria käyttäneiden poliisien mukaan tilassa ei kuitenkaan säilytetty toiminnassa olevia puhelimia. Yhdessä laatikossa oli ainoastaan käytöstä poistettuja, ilman liittymää olevia kännyköitä.

Aarnion tarinaa yhteiskäytössä olleista operaatiopuhelimista ovat tukeneet vahvimmin kaksi syytteessä olevaa alaista.

Tällä viikolla tukea tuli myös Malmin naiselta. Hän kertoi käräjäoikeudessa olleensa yhteydessä myös muihin huumepoliiseihin kuin Aarnioon. Aiemmin poliisikuulusteluissa nainen kertoi tuntevansa vain Aarnion.

Nainen kertoi oikeudessa, että hänen kanssaan viestineet huumepoliisit eivät välttämättä tienneet edes hänen nimeään.

Oikeussalissa piirtyvä kuva huumepoliisin tietolähdetoiminnasta on erikoinen eikä vastaa yksikön aiempia puheita.

Aarnion johtama yksikkö kieltäytyi vuosikausia noudattamasta tietolähdetoiminnasta annettuja määräyksiä. Yksikön mukaan alamaailman tietolähteet eivät suostu olemaan yhteydessä kuin luottopoliisiinsa, rekisteröitymisestä puhumattakaan.

Nyt Aarnio ja hänen alaisensa antavat ymmärtää, että vainoharhaisuuteen asti varovaisten vinkkimiesten yhteyspuhelimet liikkuivat poliisilta toiselle ilman, että vinkkimiehellä oli mitään tietoa, kenen kanssa hän asioi. Poliisit vastailivat viesteihin tietämättä, mistä on kyse.

Malmin nainen puolestaan antaa ymmärtää, että myöskään poliisimiehillä ei välttämättä ollut tietoa tietolähteen henkilöllisyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat