Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaliningradin jätevedet puhdistetaan viimein – jalkapallon MM-kisat vauhdittavat hanketta

Kotimaa
 
Juha Metso
Syksyllä 2013 yli 90 prosenttia Kaliningradin puhdistamon rakenteista oli valmiina, mutta työt etenivät hitaasti ja lopulta keskeytyivät puoleksitoista vuodeksi. Viime keväänä urakoitsijaa vaihdettiin.
Syksyllä 2013 yli 90 prosenttia Kaliningradin puhdistamon rakenteista oli valmiina, mutta työt etenivät hitaasti ja lopulta keskeytyivät puoleksitoista vuodeksi. Viime keväänä urakoitsijaa vaihdettiin. Kuva: Juha Metso

Ikuisuushankkeena pidetty Kaliningradin jätevedenpuhdistamo Venäjällä on valmistumassa. Asennustyöt ovat viimeistelyvaiheessa, ja jätevedet voidaan johtaa laitokselle vielä tänä vuonna.

Kaliningradissa ei ole koskaan puhdistettu jätevesiä. Murto-osa kaupungin jätevesistä johdetaan vuonna 1924 rakennetun täysin tehottoman puhdistamon kautta mereen. Käytännössä lähes puolen miljoonan ihmisen jätevedet lasketaan täysin käsittelemättöminä Itämereen, jossa ne aiheuttavat leväkukintoja.

HS on uutisoinut Kaliningradin jätevesistä aiemminkin.

Ajoittain farssin piirteitä saanut puhdistamohanke on saanut vauhtia yllättävältä suunnalta: jalkapallosta.

Kaliningrad on yksi vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskisojen pelipaikka. Kaupungissa on herätty siihen, että kisoissa tarvitaan puhdasta vettä, josta Kaliningradissa on pulaa.

Juomavesiprojektia kaupungissa lainoittanut Pohjoismaiden investointipankki NIB on puolestaan laittanut rahoituksen ehdoksi jätevesien puhdistuksen. Lainarahat on toistaiseksi jäädytetty tilille, koska puhdistamon rakentaminen ei ole edistynyt.

Nyt ilmassa on toiveikkuutta.

"NIB on valmis arvioimaan juomavesiprojektin rahoitusta vasta, kun on saatu riittävä varmuus jätevedenpuhdistamon käyttöönotosta", sanoo viestintäjohtaja Jukka Ahonen.

NIB on Ahosen mukaan hankkeessa, koska puhdistamon merkitys Itämerelle on erittäin suuri. Uusia hankkeita Venäjällä ei rahoiteta.

Tausta

40 vuoden työmaa

Kaliningradissa on rakennettu jätevedenpuhdistamoa lähes 40 vuotta. Työt aloitettiin vuonna 1976, mutta ne ovat keskeytyneet, milloin neuvostobyrokratian milloin historiallisten muutosten, milloin talousvaikeuksien vuoksi.

Nyt meneillään olevat työt alkoivat vuonna 2009. Noin 70 miljoonaa euroa maksavan puhdistamon rahoittavat Venäjä (50 miljoonaa) sekä Ruotsi ja Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuushanke (20 miljoonaa).

Puhdistamon piti alkuperäisen suunnitelman mukaan valmistua joulukuussa 2011.

Kansainväliset rahoittajat kyllästyivät vitkutteluun viime talvena. Ne uhkasivat vetäytyä koko hankkeesta ja aloittaa jo käytetyn rahoituksen takaisinperinnän.

Myös Venäjän valtio tuli mukaan painostamaan kaupunkia. Se uhkasi Kaliningradia budjettirahoituksen lopettamisella, jos rakentaminen ei etene.

Rakennustyöt olivat pysähdyksissä puolitoista vuotta, kunnes urakoitsijaa vaihdettiin viime toukokuussa. Uusi urakoitsija lupasi, että puhdistamo valmistuu tänä vuonna.

Kansainväliset rahoittajat uhkasivat viime talvena vetäytyä koko puhdistamoprojektista.

Painetta on lisännyt Venäjän valtio, joka on uhannut lopettaa kaikkien hankkeiden rahoittamisen alueella. Yksi niistä on rakenteilla oleva jalkapallostadion.

Toukokuussa työmaalla vaihdettiin urakoitsijaa, joka lupasi valmista tulevan vuoden loppuun mennessä. Rahoittajien painostus yhdessä Moskovan ministeriöiden kanssa tuntuu lopulta tuovan tulosta.

"Työt ovat edenneet urakoitsijan lupauksen mukaisesti. Töitä on tehty muutamassa kuukaudessa enemmän kuin kahden edellisen vuoden aikana", sanoo Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuushankkeen johtaja Jaakko Henttonen Euroopan jälleenrakennuspankista EBRD:stä, joka NIB:n ohella rahoittaa puhdistamohankkeeseen liittyvää juomavesiprojektia.

Henttosen mukaan puhdistamo voi toimia tehokkaasti ensi kesänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat