Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnonsuojeluliitto: Valtio valmistelee yleisten vesialueiden taloudellista käyttöä

Tuottoja odotetaan soranotosta ja kalojen vesiviljelystä

Kotimaa
 
Maria Manner
Jarmo Matilainen hs
Luonnonsuojeluliitto epäilee valtion pyrkivän keräämään lisää tuottoja vesialueistaan. Kuva Saimaalta.
Luonnonsuojeluliitto epäilee valtion pyrkivän keräämään lisää tuottoja vesialueistaan. Kuva Saimaalta. Kuva: Jarmo Matilainen hs

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan valtio valmistelee yleisten aluevesien taloudellista hyödyntämistä. Kyse on yli kahdesta miljoonasta hehtaarista meri- ja järvialueita.

Valmisteilla oleva muutos liittyy metsähallintoa koskevaan lakiuudistukseen. Sen yhteydessä valtion metsätalous siirretään Metsähallituksen omistamaan osakeyhtiöön.

Samalla valtion omistamat laajat vesialueet siirretään ehkä kaupalliseen taseeseen.

"Nyt näillä alueilla ei ole tuottotavoitteita. Jos ne siirretään kaupalliseen taseeseen, niiltä aletaan odottaa jossain vaiheessa kaupallista tuottoa", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

Tuottoa voisivat hänen mukaansa tuoda esimerkiksi soranotto, kalojen vesiviljely ja tuulivoima, ehkä myös korkeammat kalastusmaksut.

Yleisiin vesialueisiin kuuluvat Suomen aluevedet merellä ja suurten järvien selät. Luonnonsuojeluliiton mukaan uudistusta on valmisteltu poikkeuksellisen salassa.

"Kyse on yhteisestä kansallisomaisuudesta, mutta lakiuudistusta on tehty jemmassa. Se sapettaa", Kuronen sanoo.

Hallitusneuvos Vilppu Talvitie maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että ministeriö on pyytänyt lainvalmisteluun liittyen Metsähallitukselta esitystä siitä, mikä osa Metsähallituksen hallussa olevasta valtion maa- ja vesiomaisuudesta tulisi lukea tuottovaateen alaiseen peruspääomaan.

Siinä yhteydessä käsitellään myös yleiset vesialueet.

"Emme ole saaneet vielä esitystä, koska Metsähallituksessa on ilmeisesti ristiriitaisia näkemyksiä. Kyse on kuitenkin normaalista lainvalmistelusta."

Lakiesitys on tarkoitus viedä eduskuntaan vielä ensi kuussa. "Pirunmoinen kiire" johtuu Talvitien mukaan siitä, että Euroopan unionin uusi julkisia hankintoja koskeva direktiivi tulee voimaan huhtikuussa. Sen jälkeen kaavailtu järjestely ei luultavasti olisi enää mahdollinen.

Talvitien mukaan lakimuutosten tavoitteena on säilyttää valtion maa- ja metsäomaisuus sen suorassa omistuksessa ja samalla turvata Metsähallituksen oma metsätalousliiketoiminta.

Talvitie sanoo, että ympäristönsuojelua ei olla purkamassa.

"Yleisillä vesialueilla on tiettyjä alueita, jotka kuuluvat suojelualueisiin, mutta pääosa näistä vesialueista ei kuulu mihinkään suojelualueisiin."

Joitakin alueita on jo nyt vuokrattu tuulivoimaa varten.

Lain mukaan yleiset vesialueet ovat valtion omaisuutta, eikä tähän ole Talvitien mukaan suunnitteilla muutosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat