Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin sisäministeri torjuu arvostelun

Anders Ygeman: Turvapaikkaa hakevat rekisteröidään

Kotimaa
 
Urban Andersson Aftonbladet
Sisäministeri Anders Ygeman sanoo, että Ruotsi kehottaa tulijoita hakemaan turvapaikkaa Ruotsista.
Sisäministeri Anders Ygeman sanoo, että Ruotsi kehottaa tulijoita hakemaan turvapaikkaa Ruotsista. Kuva: Urban Andersson Aftonbladet

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman torjuu ulkoministeri Timo Soinin (ps) arvostelun Ruotsin toiminnasta pakolaiskriisin hoidossa. Soini on viime päivinä puuttunut useampaan otteeseen Ruotsin tapaan antaa Suomeen hakeutuvien turvapaikanhakijoiden jatkaa matkaansa etelästä pohjoiseen siten, ettei heitä rekisteröidä matkan aikana.

"On väärinkäsitys, jos luulee, ettei Ruotsi noudattaisi Schengenin ja Dublinin sopimuksia. Kaikki ihmiset, jotka hakevat turvapaikkaa Ruotsissa rekisteröidään. Me otamme sormenjäljet ja kirjaamme heidät järjestelmäämme", sosiaalidemokraatteja edustava Ygeman sanoo HS:lle.

"Me myös kehotamme ihmisiä, jotka tulevat Ruotsiin, hakemaan turvapaikkaa Ruotsista. Sitä tekevät paisti viranomaiset myös vapaaehtoisjärjestöt", hän jatkaa.

Soini sanoi HS:n haastattelussa sunnuntaina, ettei Ruotsin toiminta ole "asianmukaista". Ilta-Sanomille hän totesi, että Ruotsin toiminta voi jatkuessaan vaikuttaa maiden välisiin suhteisiin.

Kommentit huomioitiin laajasti Ruotsissa. Esimerkiksi Ruotsin televisio SVT huomautti tiistai-illan pääuutisissaan, että on hyvin harvinaista, että Suomi ja Ruotsi kritisoivat toisiaan vastaavalla tavalla julkisesti.

Ygeman toteaa, ettei hän halua ryhtyä kiistelemään asiasta.

"Meillä on hyvä yhteistyö Suomen viranomaisten ja Suomen hallituksen kanssa ja minä en halua olla mukana nokittelussa maidemme välillä. Meillä on vahvat historialliset siteet ja uskon, että näin on myös vastaisuudessa", hän sanoo.

Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikanhakija tulisi rekisteröidä ja hänen hakemuksensa käsitellä ensimmäisessä saapumismaassa. Käytännössä näin ei kuitenkaan Euroopassa menetellä tällä hetkellä. Suomeen tulijat kulkevat Ruotsin kautta ja Ruotsiin tulijat puolestaan Tanskan tai Saksan kautta. Tätä ennen he ovat ylittäneet rajan jo monessa muussa maassa.

Miten aivan konkreettisesti Ruotsi pyrkii rekisteröimään ihmisiä etelän Malmöstä pohjoisen Haaparantaan kulkevan matkan aikana?

Ygemanin mukaan paljon tehdään, mutta ihmisiä ei silti pakkorekisteröidä.

"Me kehotamme kaikkia hakemaan turvapaikkaa, he saavat informaatiota siitä, miten se tapahtuu usealla eri kielellä. Ja informoimme heitä myös siitä, että ne, jotka ovat maassa laittomasti uhkaavat tulla käännytetyiksi tai karkotetuiksi. Mutta me emme hae ihmisiä junista tai busseista. Nyt on kyseessä erityislaatuinen tilanne Euroopassa, ja silloin kaikkien maiden on kannettava vastuunsa", sanoo Ygeman.

Suomi on jo kiristänyt valvontaansa rajalla, ja hallitus on todennut myös, että rajatarkastusten aloittaminen uudelleen on mahdollista.

Ygeman ei ota tarkemmin kantaa Suomen toimintaan. Hän ainoastaan toteaa, että Schengenin sopimus mahdollistaa väliaikaiset tarkastukset.

"Mutta se ei tarkoita, että voi kieltää ihmisiä hakemasta turvapaikkaa. Myös jos rajatarkastukset palautetaan, on Schengenin ja Dublinin sopimusten mukaan ihmisillä oikeus siihen, että heidän asiansa käsitellään", hän sanoo.

Suomeen pyrkivien pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kasvava määrä on huomioitu Ruotsissa laajasti viime päivinä. Erityisesti Torniossa viikonloppuna järjestetty turvapaikanhakijoiden vastainen mielenosoitus kirvoitti keskustelua ja kommentteja. Mitä ajatuksia mielenosoittaminen tulijoita vastaan herättää ruotsalaisministerissä?

Ygeman korostaa, että ihmiset Pohjoismaissa ovat eläneet pitkään hyvinvoinnin aikaa. Siksi jokaisen on nyt oltava valmiina kantamaan vastuuta niistä, jotka pakenevat sotaa ja vainoa. Hän muistuttaa myös Suomen historiasta.

"Huomauttaisin myös, että ei ole kulunut kovin kauaa siitä, kun myös suomalaiset joutuivat pakenemaan juuri, koska kyse oli sotatilasta. Uskon, että harvat katsoivat tuolloin, että oli väärin Ruotsilta tai muilta mailta ottaa vastaan pakolaisia. On siis kohtuullista, että kun itsellä on hyvä tilanne ja muut ovat hädässä, tekee vastaavasti osuutensa", hän sanoo.

Ygeman toteaa myös, että kokemus on osoittanut, että autattamisesta on hyötyä.

"Jos katsoo historiallisesti Ruotsia, meille on ollut valtavasti hyötyä siitä, että olemme ottaneet vastaan ihmisiä, jotka ovat paenneet sotaa. Lyhyellä aikavälillä se voi tietenkin olla haaste. Mutta mitä suurempi osa auttaa ja mitä nopeammin ihmiset oppivat kieltä ja pääsevät työmarkkinoille, sitä nopeammin haasteet muuttuvat eduiksi", hän sanoo.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat