Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni hyötyy turvapaikanhakijoista

Suomeen tulijat lisäävät esimerkiksi ruokakauppojen myyntiä

Kotimaa
 
Vesa Ranta
K-kaupan myyjä Elli Paldanius laittoi lisää vihanneksia myyntiin Siikajoen Ruukin kylällä. Kaupan hedelmäosastoa on laajennettu turvapaikanhakijoiden vuoksi.
K-kaupan myyjä Elli Paldanius laittoi lisää vihanneksia myyntiin Siikajoen Ruukin kylällä. Kaupan hedelmäosastoa on laajennettu turvapaikanhakijoiden vuoksi. Kuva: Vesa Ranta

Turvapaikanhakijat tuovat tuloja monille suomalaisille. Myönteiset vaikutukset näkyvät jo ruokakauppojen, baarien ja ravintoloiden kassavirroissa.

Koko kansantalous hyötyy turvapaikanhakijoista, jos teemme kotouttamisen hyvin, sanoo tutkija Matti Sarvimäki Aalto-yliopistosta.

Fakta

Turvapaikanhakija saa enintään 316 euroa kuussa

 SPR:n Ruukin vastaanottokeskuksessa ei ole ruokatarjoilua. Turvapaikkapäätöstä odottavat valmistavat itse ruokansa.

 Päivittäisiä menoja varten yksinäinen aikuinen saa korvausta 316 euroa kuukaudessa.

 Pariskunnalle maksetaan kummallekin 267 euroa kuukaudessa. Lapsikorvaus on 201 euroa per lapsi.

"Jos maahanmuuttaja on töissä, hän tuo rahaa kansantalouteen. Jos hän ei työllisty, vaikutus on negatiivinen."

Sarvimäki osallistui laajan selvityksen tekoon Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa, jossa verrattiin maahanmuuttajien ja kantaväestön eroja työmarkkinoilla. Maahanmuuttajien tulotaso ja työllistyminen on kantaväestöä selvästi heikompi selvityksessä todetaan.

"Viime päivinä Suomeen saapuneet ovat pääasiassa parhaassa työiässä olevia nuorehkoja miehiä. Heillä on monenlaista osaamista, jota kannattaisi hyödyntää", Sarvimäki sanoo.

Nopeimmin turvapaikanhakijat tuovat rahaa vastaanottokeskusten läheisyydessä oleville yrityksille.

Siikajoen Ruukin taajamaan elokuussa avattu vastaanottokeskus on lisännyt myyntiä paikallisissa vähittäiskaupoissa.

"Hedelmäosastoa on pitänyt laajentaa. Turvapaikanhakijat ostavat paljon vihanneksia sekä eksoottisia hedelmiä, joihin kantaväestö ei ole tottunut", kertoo Siikajoen Ruukin taajaman K-marketin myyjä Elli Paldanius. Pienessä kaupassa on pitkä seinällinen vihanneksia.

"Myös kalastusvälineet käyvät kaupaksi, sillä maahanmuuttajat käyvät ahkerasti kalassa Siika joen varressa", Paldanius sanoo.

"Vastaanottokeskuksessa asuvat valmistavat itse ruokansa ja käyvät hankkimassa itse myös ruokatarvikkeet", kertoo SPR:n Ruukin vastaanottokeskuksen johtaja Sirpa Kallio.

Ruukissa on tällä hetkellä 250 turvapaikanhakijaa, joista 80 asuu vastaanottokeskuksessa.

Muut on majoitettu kunnan aiemmin tyhjillään olleisiin vuokrarivitaloihin.

Ruukissa oli toistakymmentä vuotta vastaanottokeskus entisen työlaitoksen tiloissa. Keskuksen toiminta loppui turvapaikanhakijoiden määrän vähennyttyä pari vuotta sitten

Siikajoen kunta ehätti myydä tyhjilleen jääneen vastaanottokeskuksen ruukkilaiselle korjaamo- ja kunnossapitoyrittäjä Marko Niinimaalle 60 000 euron kauppahintaan. Nyt Niinimaa saa SPR:ltä tiloista lähes 20 000 euron kuukausivuokran.

"Hankin 3 600 neliön kiinteistön korjaamotilojen vuoksi. Majoitustilat oli tarkoitus vuokrata komennusmiehille, mutta turvapaikanhakijoiden tulo muutti suunnitelman. Kaikki huoneistot ovat täynnä", Niinimaa kertoo.

Tornion seurakunnan ja SPR:n työntekijät voitelivat keskiviikkonakin leipiä ja keittivät kanamunia turvapaikanhakijoille.

"Ne jaettiin tarvitseville järjestelykeskuksessa, jossa oli tänäänkin satoja turvapaikanhakijoita. Ruokatarvikkeet hankitaan Tornion kaupoista. Lisäksi saamme tavaraa lahjoituksena", kertoo Tornion seurakunnan diakonissa Aila Ylinärä.

Haaparannan Ikeasta kerrotaan, että yritykset ovat hankkineet esimerkiksi patjoja ja sänkyjä turvapaikanhakijoille.

Muun muassa Tervolaan on avattu uusi vastaanottokeskus.

Myös Tornion ja Kemin seudun grillit ja ravintolat ovat saaneet uusia asiakkaita.

"Työtä on viime päivinä ollut aivan liikaa. Aivan valtava ruuhka oli viikonloppuna, kun turvapaikanhakijat odottivat illalla useita tunteja etelään lähtevää junaa", kertoo turkkilainen Ötzkan Gulfirag kemiläisestä Pizzeria Di Maresta. Se sijaitsee lähellä asemaa.

Lähistöllä sijaitsevassa Pizzeria Romassa piti hälyttää lisävoimia töihin ruuhkahuipun tasaamiseksi, kertoo yrittäjä Katja Miettunen.

Turvapaikanhakijat eivät jääneet Tornion hätämajoitustilaan, jossa olisi ollut tarjolla kanakeittoa. Kaikki halusivat jatkaa Kemin asemalle, jossa ei ole ravitsemuspalveluita.

Kiirettä on pitänyt myös Kemin ja Tornion seudun taksiyrittäjillä ja liikennöitsijöillä.

"Kaikki bussit on otettu käyttöön ja lisävuoroja on ajettu Tornion ja Kemin väliä", kertoo Net-matkojen bussikuski Timo Isto.

Tapio Mainio HS
Siikajoki

Jaakko Heikkilä
Piia Niilonen työskentelee äitinsä Katja Miettusen omistamassa kemiläisessä Pizzeria Romassa. Ravintolassa on viime päivinä ollut turvapaikanhakijoita ruuhkaksi asti.
Piia Niilonen työskentelee äitinsä Katja Miettusen omistamassa kemiläisessä Pizzeria Romassa. Ravintolassa on viime päivinä ollut turvapaikanhakijoita ruuhkaksi asti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat