Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaistilanne lisäsi nettirikosvinkkejä

Poliisi on saanut aiempaa enemmän vinkkejä rasistisista rikoksista

Kotimaa
 

Poliisi on saanut tänä vuonna moninkertaisesti viimevuotista enemmän ilmoituksia rasistisista rikoksista ja ihmisvihasta Nettivinkki-palvelunsa kautta internetissä.

Vinkkimäärä on poliisin mukaan kasvanut turvapaikanhakijatilanteen ja sen suomalaisissa aiheuttamien reaktioiden myötä.

Fakta

Vain kiireettömiä vihjeitä

 Poliisi perusti Nettivinkki-palvelunsa kevättalvella 2010. Se on tarkoitettu vain kiireettömille ilmoituksille. Jos tarvetta on kiireelliselle poliisin avulle, silloin tulee soittaa hätänumeroon 112. Nettivinkin avulla ei voi tehdä rikosilmoituksia.

 Nettivinkit on jaoteltu seitsemään kategoriaan. Ne ovat huumerikokset, petokset, rasistiset rikokset ja ihmisviha, väkivalta, muu turvallisuusuhka, korruptio sekä muu palaute poliisille.

 Poliisin Nettivinkki-palvelu: www.poliisi.fi/nettivinkki

"Uskon, että ilmoitusten määrä on kasvanut suurelta osin kuumana käyvän turvapaikanhakijakeskustelun vuoksi. Myös ilmoituskynnys on varmasti madaltunut", arvioi Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen.

Poliisi toivoo saavansa Nettivinkin kautta tietoja epäilyttävästä aineistosta internetissä.

Nettivinkin avulla voi välittää poliisille tietoa seitsemästä eri kategoriasta, joista yksi on rasistiset rikokset ja ihmisviha. Se on noussut tänä vuonna suosituimmaksi vinkkiryhmäksi.

Nettivinkkiin tuli tammikuun alun ja syyskuun puolivälin välisenä aikana 4 048 ilmoitusta rasistisista rikoksista ja ihmisvihasta. Määrä kasvoi noin 2 800:lla verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.

Poliisi luonnehtii saamiensa vinkkien luonnetta ja laatua kirjavaksi.

Osa vinkeistä koskee nettikirjoituksia, jotka voivat täyttää rasistisen rikoksen tunnusmerkit tai joissa uhataan väkivallalla.

"Kirjoittaja ei välttämättä ole ikinä aikonut toteuttaa uhkausta. Koskaan ei kuitenkaan voi tietää, milloin uhkaukset ovat todellisia. Siksi niihin täytyy suhtautua aina vakavasti", sanoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Sari Sarani.

Suuri osa kirjoituksista käsittelee muita asioita kuin yksittäisiä uhkauksia tai muita nettikirjoituksia. Monet ovat purkaneet poliisille tuntojaan turvapaikanhakijatilanteesta.

"Empaattisimmat ihmiset ovat huolissaan, miten pakolaisille käy. Suurin osa Nettivinkkiin kirjoittaneista ajattelee, että kansan rahat menevät ulkomaalaisten hyysäämiseen ja maahanmuutto tuo mukanaan ongelmia."

Nettivinkin kautta tulevia tietoja käydään läpi arkisin virka-aikana. Tarvittaessa tiedot siirretään paikallisten poliisilaitosten selvitettäviksi.

"Merkille pantavaa on, että viimevuotista suurempi osa vinkeistä on lähetetty eteenpäin toimenpiteitä varten", Sarani sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat