Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulli löytänyt turvapaikanhakijoiden henkilöpapereita

Osa Helsinki-Vantaalla löydetyistä sadoista asiakirjoista on ilmeisesti väärennettyjä

Kotimaa
 

Tulli on löytänyt runsaasti turvapaikanhakijoille ja muille yksityishenkilöille osoitettuja henkilöasiakirjoja posti- ja pikarahtiliikenteestä tarkastuksissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Tulli kertoo tiedotteessaan, että löytyneet asiakirjat ovat muun muassa passeja, henkilötodistuksia, valokuvia, ajokortteja ja pakolaistodistuksia.

Tulli on paljastanut tällaisia lähetyksiä jo yli 500. Niiden määrä on kasvanut erityisesti viime päivinä. Asiakirjoja on paljastunut jopa 50 lähetyksestä vuorokaudessa.

Asiakirjat ovat pääosin irakilaisia ja osittain syyrialaisia. Useimmiten ne on lähetetty Turkista ja Irakista, satunnaisesti myös Euroopasta.

Löydösten määrää selittää lähinnä turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu. Asiakirjat ovat löytyneet Suomeen saapuvan postin tavanomaisessa tutkimisessa, eikä niitä ole etsitty minkään erityisen epäilyn takia.

Rajavartiolaitos tutkii, ovatko lähetetyt asiakirjat virallisia vai väärennettyjä. Noin viidesosa on otettu tarkempaan tutkintaan, koska niissä on ollut väärennöksen piirteitä. Jos asiakirja todetaan väärennökseksi, Rajavartiolaitos tai poliisi aloittaa esitutkinnan. Väärennösrikoksesta tuomitaan yleensä sakkoihin.

Monet turvapaikanhakijat ovat kertoneet, että heidän henkilöasiakirjansa ovat tallessa Turkissa tai Irakissa, josta he järjestävät ne postitse Suomeen viranomaisille. Moni Eurooppaan luvattomasti saapuva pelkää, että asiakirjat katoavat tai varastetaan vaarallisen matkan varrella.

"Sinänsä on hyvä asia, että ihmiset haluavat ja saavat asiakirjansa Suomeen. Sillä tavalla me Suomen viranomaiset voimme varmistua heidän henkilöydestään", sanoo Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Kari Kettunen.

Toisaalta ilman papereita matkustaminen mahdollistaa tekeytymisen jonkin muun kuin oman kotimaan kansalaiseksi. Eri kansallisuuksia kohdellaan eri läpikulkumaissa eri tavoin.

Postiliikenteestä on paljastunut tänä vuonna myös kaksi tapausta, joissa yksityishenkilöille vastaanottokeskuksiin on lähetetty lääkkeitä ja huumausaineeksi laskettavia lääkkeitä, joiden tuonti posti- ja pikarahtilähetyksenä EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat