Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK toi pöytään ovelan esityksen

Kotimaa
 

SAK julkaisi torstaina talouden pelastussuunnitelman, jota voi luonnehtia perinteiseksi mutta myös ovelaksi.

Järjestö teki palkkaehdotuksen, joka taatusti kiinnostaa työnantajia ja hallitusta. Nollakorotus on maltillisempi kuin hallitus on edes kaavaillut.

Nollavuoden jälkeen palkat sovittaisiin Ruotsin mallin mukaisesti niin, että vientisektori määrittelisi palkkatason. SAK vihjaa, että jos työnantajat kestävät vielä yhden vuoden keskusjärjestöjen sopimia palkkoja, jatkossa sopimukset tehtäisiin työnantajille mieluisasti Ruotsin malliin liittokierroksilla.

SAK on ovela myös jäseniään kohtaan. Sille ei käy edes se, että työaika pitenisi muutaman päivän.

SAK:n ehdotus on sen verran monimutkainen Emu-puskureineen ja rahoitusosuuksien siirtoineen, että se on helppo hyväksyttää jäsenistöllä, vaikka tässäkin ehdotuksessa palkansaajien ostovoima heikkenee.

SAK on valmis uhraamaan tulevien eläkeläisten turvaksi neuvottelemansa rahoitusmallin, jonka toteutuminen ei ollut lainkaan yksinkertaista. Tulevat eläkkeet ja mystiset maksut eivät herätä jäsenistössä samalla tavalla intohimoja kuin lomarahat.

Ehdotuksessa löytyy elementtejä – etenkin palkkaehdotus –, jolla työmarkkinoille voisi saada sovun, jos kaikki antavat periksi periaatteistaan. SAK onnistui suuntaamaan katseet entistä enemmän hallitukseen.

Jos pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää kiinni muotoseikoistaan, prosenteistaan, aikatauluistaan ja kyseenalaisesta pakkolaistaan, jollekin voi tulla mieleen, onko todellakin kyse kustannuskilpailukyvystä vai kolmikannan ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) haukkuman konsensuksen tappajaisista.

Sopu voi yhä syntyä, vaikka pakkolakeja käsiteltäisiin pitkäänkin eduskunnassa. Olennaista on se, kuinka suuret neuvotteluvaltuudet SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly saa SAK:n liittojohtajilta. Tuskin edes SAK:ssa kukaan uskoo, että muut allekirjoittavat SAK:n paperin sellaisenaan. SAK:n laskelmien mukaan ehdotus tuo 9,2 prosenttiyksikköä hallituksen kaipaamasta 10 prosentin kustannuskilpailukykyloikasta.

Muiden osapuolten mukaan ne tulevat väärällä tavalla, mutta sehän on aina lähtökohta työmarkkinaneuvotteluissa.

Teemu Luukka HS teemu.luukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat