Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsensa surmannut äiti pakkohoitoon

Käräjäoikeus totesi äidin syyllistyneen murhiin, mutta syyntakeettomana häntä ei tuomita

Kotimaa
 
Reino Pasanen Lehtikuva
Lapsensa surmannut kuopiolaisnainen peitti kasvonsa Pohjois-Savon käräjäoikeudessa 21. syyskuuta.
Lapsensa surmannut kuopiolaisnainen peitti kasvonsa Pohjois-Savon käräjäoikeudessa 21. syyskuuta. Kuva: Reino Pasanen Lehtikuva

Kaksi lastaan surmannut kuopiolaisäiti määrättiin psykiatriseen pakkohoitoon.

Pohjois-Savon käräjäoikeus totesi torstaina äidin syyllistyneen kahteen murhaan. Häntä ei tuomita rangaistukseen, koska mielentilatutkimuksen mukaan hän oli tekohetkellä syyntakeeton.

Oikeus antoi tuomionsa torstaina. Äiti on tunnustanut teot. Käräjäoikeus tuomitsi äidin maksamaan korvauksena lasten isälle 22 500 euroa kärsimyksestä ja 6 000 euroa traumaperäisestä stressireaktiosta aiheutuneesta tilapäisestä haitasta.

Vuonna 1974 syntynyt nainen surmasi kuusiviikkoisen vauvansa ja 2,5-vuotiaan lapsensa perheen kotona Kuopiossa marraskuussa 2014.

Oikeuden mukaan äidillä oli ollut vuosia psyykkinen sairaus. Nuoremman lapsen syntymän jälkeen hän joutui synnytyssairaalasta psykiatriselle osastolle. Kotiutumista seuraavana päivänä äiti surmasi lapset.

Käräjäoikeuden mukaan äiti koki, että vanhemmat olivat epäonnistuneet lasten kasvatuksessa ja että lapset olivat vakavasti jälkeenjääneitä. Äiti koki perheen taloustilanteen huonoksi.

Surmapäivänä äiti sai lasten isän poistumaan kotoa. Sinä aikana äiti hukutti lapset. Hänen aikomuksenaan oli surmata myös itsensä, mutta hän ei pystynyt siihen.

Käräjäoikeus katsoi, että äiti kehitteli surma-ajatusta sairaalahoidossa ja toteutti sen päättäväisesti. Oikeuden mukaan rikokset olivat törkeitä, ja teot toteutettiin erityisen julmalla tavalla, koska ne kohdistuivat puolustuskyvyttömiin ja tuomitun hoidosta riippuvaisiin lapsiin.

Käräjäoikeus totesi, että lasten kehitys oli normaalia eikä perheen taloustilanne ollut heikko.

Oikeuden mukaan äidin motiivit olivat seurausta hänen sairautensa aiheuttamista harhoista ja hämärtyneestä todellisuuden tajusta. Tekohetkellä hänen kykynsä toimia toisin ja arvioida tekojensa seuraukset olivat merkittävästi heikentyneet.

Viime viikolla äiti otti yhteyttä Helsingin Sanomiin ja kertoi kannelleensa ennen surmia saamastaan psykiatrisesta hoidosta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Äidin mielestä hänen hoitonsa laiminlyötiin sairaalassa.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat