Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä kiitteli Lauri Ihalaista

SAK:n Lyly pyysi Sipilää puhemieheksi EK:n suuntaan

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi SAK:n esitystä torstaina ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta.
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi SAK:n esitystä torstaina ennen keskustan eduskuntaryhmän kokousta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

"Hyvä, että on viimeinkin ehdotuksia pöydällä. Nyt ei muuta kuin neuvottelemaan", sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) torstaina. Hän odottaa työmarkkinajärjestöiltä yhteistä ehdotusta viimeistään maanantaina kello 16.

Jos työmarkkinajärjestöjen esitystä ei tule, Sipilän mukaan sitten mennään eteenpäin "hallituksen nuoteilla".

Hallituksen nuotit tarkoittavat suurta vastustusta herättäneen työehtopaketin viemistä eteenpäin. Suunnitelmana ovat esimerkiksi heikennykset sunnuntailisiin, lomiin ja ylityökorvauksiin.

Hallituksen tiedonanto uusista toimista on eduskunnan keskustelussa keskiviikkona.

Monet asiantuntijat ihmettelevät hallituksen kaavailemia "pakkolakeja". Lainmuutosten on arveltu kaatuvan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Sipilä vakuutti, että asiaa on selvitetty niin huolellisesti kuin tässä vaiheessa pystytään.

"Se läpäisee perustuslakiseulan. Totta kai."

Eduskunnan kyselytunnilla Sipilä kertoi, että työmarkkinajärjestöt olivat aloittaneet jo torstaina neuvottelut mahdollisesta vastauksesta hallitukselle. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly oli pyytänyt Sipilää ottamaan yhteyttä työnantajapuoleen ja yrittämään saada osapuolet neuvottelupöytään.

"Olen tuota pyyntöä noudattanut ja he istuvat tällä hetkellä neuvottelupöydässä. Tämän enempää en nyt tälle asialle pysty tekemään", Sipilä sanoi.

Sipilä kiitteli myös kansanedustaja Lauri Ihalaista (sd), jonka kanssa hän oli käynyt taustakeskusteluja. Ihalainen on entinen SAK:n puheenjohtaja ja ministeri.

Sipilä toisti, että Suomen pitää löytää "kilpailukykyloikka". Hänen mukaansa Suomen kustannuskilpailukykyero tärkeimpiin kilpailijamaihin on noin 15 prosenttia.

"Siihen täytyy meidän löytää ratkaisuja ilman, että me syytetään tässä ketään. Jos sitä ratkaisua ei synny neuvottelemalla, sitten hallituksen täytyy edetä omilla käytettävissä olevilla keinoilla", hän sanoi.

Kansanedustaja Jukka Gustafssonin (sd) mielestä on hyvä, että pääministeri odottaa työmarkkinajärjestöiltä rakentavaa neuvottelua, mutta hänen mielestään myös elinkeinoelämältä pitää edellyttää toimia.

"Neuvotteluja ei synny, elleivät kaikki osapuolet ole hakemassa aidosti ratkaisua", Sipilä sanoi.

Pääministerin mukaan viiden prosentin kilpailukykyhypyn lisäksi tarvitaan maltillinen palkkaratkaisu ja monia muita tuottavuutta parantavia toimia.

SAK:n esityksessä on Sipilän mukaan paljon avoimia kysymyksiä. Siitä puuttuu esimerkiksi sosiaaliturvamaksujen pienentämisen rahoitus.

"Hallituksen esityksessä siihen on rahoitus. Se maksaa noin 800 miljoonaa, ja siihen täytyy rahat jostakin löytää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat