Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Maahanmuuttajia 15 vuoden päästä jo puoli miljoonaa

Kotimaa
 

Suomi noudattaa maahanmuuttopolitiikassaan kultaista keskitietä ja kantaa vastuunsa, painottaa valtiovarainministeri Alexander Stubb.

"Emme kuulu porukkaan, joka sanoo, että ei ongelmia ja kaikki tänne vaan. Emme kuulu myöskään niihin, jotka sanovat: pelkästään ongelmia ja rajat kiinni. Haemme koko ajan käytännönläheisiä ratkaisuja", sanoi kokoomuksen puoluehallituksessa Helsingissä torstaina puhunut Stubb.

Stubb myös vakuutti, että hallitus on maahanmuuttolinjauksissaan yhtenäinen. Stubb kiitti niin ikään oppositiota maltillisesta keskustelusta.

"Kiitän erityisesti perussuomalaisia vastuunkannosta. Tilanne ei ole heille helppo. Myönnän ja näen sen."

"Tähän turvapaikkatilanteeseen ei ole vain kansallisia ratkaisuja. Tähän on olemassa vain yhteiseurooppalaisia ratkaisuja. Selviämme yhteistyöllä, ei piikkilangoilla."

Stubb muistuttaa, että Suomi ensimmäisenä EU:ssa ilmoitti ottavansa vastaan myös kiintiönsä eli 2 400 turvapaikanhakijaa.

Stubb kuittaa väitteet siitä, että ulkoministeri Timo Soini olisi maahanmuuttopuheillaan suututtanut ruotsalaiset, iltapäivälehtien heitoiksi.

"Kaikella kunnioituksella ruotsalaisten iltapäivälehtien otsikoinnille: kannattaa katsoa, mitä kaveri sanoo ja mennään vaan maltilla."

"Peruslinja hallituksessa on sama. Maahanmuutto perustuu mielestämme vapaaehtoisuuteen eli Suomi itse päättää määrästä. Tilanne on kuitenkin muuttunut. Hakijamäärät ovat suuremmat kuin koskaan aiemmin."

Stubbin mukaan on silti tarpeetonta keskustella, pitäisikö hallituksen maahanmuuttolinjauksia muuttuneessa tilanteessa uusia.

"Haluan keskittyä ihmisten auttamiseen, en päätöksentekoprosessiin tai hallitusohjelman analysointiin."

Budjettivaikutuksia valtaisilla maahanmuuttomäärillä kuitenkin on.

"Jos meille tulee 15 000 turvapaikanhakijaa vuodessa, ensi vuonna lisäkustannus on 114 miljoonaa, vuoden 2019 tasossa pyöritään 320 miljoonassa."

Stubbin mukaan toissapäivänä Suomeen tuli ennätykselliset 645 turvapaikanhakijaa.

Verrattuna Unkariin, Itävaltaan tai Kroatiaan turvapaikkaa hakevien määrä on Suomessa selvästi vähäisempi.

Suomessa voi Stubbin mukaan olla 15 vuoden päästä eli vuonna 2030 jo puoli miljoonaa ei-suomalaista.

"Vuonna 1990 Suomessa oli 40 000 muuta kuin Suomen kansalaista, vuonna 2010 jo 160 000, vuonna 2020 määrä on 320 000 ja vuonna 2030 puhutaan jo puolesta miljoonasta. Tahti voi toki vielä nopeutua."

"Ulospääsytietä ei ole. On vain vaihtoehto, miten hallitsemme tilanteen."

Stubb sanoo ymmärtävänsä niitä, joita muutos pelottaa.

"Meitä kaikkia jännittävät maahanmuuton kustannukset ja yhteiskunnalliset vaikutukset ja se, miten ei-kantasuomalaiset sopeutuvat. Käytännönläheisellä, myönteisellä asenteella Suomi selviää."

EU:lle maahanmuuttoaalto on Stubbin mukaan samanlainen kohtalonhetki kuin EU:n edeltäjän EEC:n perustaminen.

"Jos ja kun tästä selviämme, Eurooppa tulee kriisistä ulos vahvempana."

Stubb korostaa, että syyt maahanmuuttoon löytyvät historiasta. Lännellä on myös ongelmissa osansa.

"Katsokaa, mistä turvapaikanhakijat tulevat. Afganistanista, Irakista ja Syyriasta. Länsimaat ovat olleet siellä kaikissa mukana joko ongelman aiheuttajana tai ongelman ratkojana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat