Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaisen työvoiman tarve kasvaa

Aiheesta väittelevä Susanna Sakko ehdottaa kunnille mentoreita helpottamaan rekrytointia

Kotimaa
 
Susanna Sakko
Susanna Sakko

Kunnista puuttuvat suunnitelmat ulkomaisen työvoiman rekrytoimiseen. Tarve palkata ulkomaalaisia työntekijöitä kasvaa koko ajan erityisesti sosiaali- ja terveysalalla, mutta kunnat eivät ole laatineet suunnitelmia, miten rekrytointi toteutetaan.

"Kun maahanmuuttotilanteemme turvapaikanhakijoiden myötä on radikaalisti muuttunut, kunnissa on tajuttu, että nyt viimeistään on tehtävä jotain", toteaa aiheesta Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa 2. lokakuuta väittelevä yhteiskuntatieteiden maisteri Susanna Sakko.

Sakko selvitti tutkimuksessaan kahdeksan pohjoispohjanmaalaisen kunnan sekä kahden kunnallisia palveluja tuottavan yrityksen ulkomaisen työvoiman rekrytointia.

"Keskimääräisesti rekrytointitarve oli 5-20 työntekijää vuositasolla. Väkeä tarvittiin sote-alalle, suorittavan puolen tehtäviin, kuten siivoojiksi, sekä opetustoimeen. Kokemus kuitenkin oli, ettei heillä ole välttämättä välineitä toimia", Sakko kertoo.

Kunnanjohtajille suunnatun kyselytutkimuksen, aikaisemman teoriatiedon ja yhteisen ideoinnin pohjalta Sakko loi rekrytointimallin, jonka hän lupaa toimivan ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin kotoutumisen suunnittelun lähtökohtana kunnissa ja yksityisellä sektorilla.

"Toimivan kotoutumismallin tarve nousi aineistosta vahvasti. Ulkomaalaisten työntekijöiden haluttiin jäävän kuntiin, koska koettiin turhauttavaksi, jos he pian rekrytoinnin jälkeen lähtevät pois."

Sakon mallin ydin on etukäteen nimetty mentori, vastuuhenkilö, joka neuvoo, perehdyttää ja kotouttaa jo ennen työnteon aloittamista. Mentori valmistelee maaperää myös työpaikalla, jossa valtaväestöön kuuluva työyhteisö tarvitsee aikaa tottua uusiin ajatuksiin.

"Mentori voi olla Suomessa jo pitkään asunut ulkomainen työntekijä tai hän voi olla kantasuomalainen. Tärkeintä, että persoona on sellainen, että hän kykenee paneutumaan työhön."

Mentori tukee myös työnteon aloittamisen jälkeen ja antaa palautetta. Samaan aikaan mentorin vastuulla on työntekijän perhe – asumisen, päivähoidon ja vapaa-ajan suunnitelman tekeminen.

Koska kuntien taloudellinen tilanne on hankala, Sakko esittää, että esimerkiksi tulevat sote-alueet nimeäisivät yhden vastuuhenkilön alueelleen.

"Tärkeää on myös valmentaa luottamushenkilöitä, jotta he tietävät, mistä ovat päättämässä. Ulkomaisen työvoiman rekrytointiseminaari toimisi lähtölaukauksena."

Suomalaiset työnantajat pitävät yhä usein vaatimuksenaan täydellistä suomen kielen taitoa.

"Tämän vaatimuksen taakse voidaan mennä, kun halutaan peittää pelkoja ja ennakkoluuloja."

Kantasuomalaisen ja ulkomaalaisen muodostama työpari on Sakon mielestä erinomainen tapa työskennellä niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista.

"Perhepäivähoitajista on meillä pulaa. Ulkomainen lastenhoitaja sopii loistavasti suomalaisen perhepäivähoitajan pariksi. Ulkomailta tullut oppii kieltä ja lapsille on rikkaus nähdä ihmisiä eri kulttuureista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat