Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hbl: Kanerva ja Haglund epäilevät salakuuntelua

Kansanedustajien puhelimista on kuulunut erikoisia ääniä

Kotimaa
 
Ilkka Kanerva (kok)
Ilkka Kanerva (kok)

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) ja Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund epäilevät, että heidän puhelimiaan on salakuunneltu. Asiasta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet verkkosivuillaan.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajana toimiva Kanerva kertoo lehdelle, että hän on kuullut puhelimestaan outoa ääntä. Myös Hbl:n toimittaja kuuli äänen haastatelleessaan Kanervaa.

"Me emme elä missään lintukodossa. Tämän tyyppistä toimintaa tapahtuu kaikkialla, ja tuntuisi oudolta ajatella, ettei Suomessa", sanoi eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Kanerva HS:lle torstai-iltana.

"Sitä toivoisi, että kysymys olisi vain teknisistä ongelmista, mutta on selvä korrelaatio aiheisiin, joita puheluissa on käsitelty", Kanerva sanoi.

Häiriöitä on kuulunut lähinnä silloin, kun Kanerva on puhunut ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvistä asioista.

"Minulla on ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä kansallisia että kansainvälisiä tehtäviä, joten logiikan lakien mukaisesti ei voi sulkea pois kuuntelun mahdollisuutta."

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajan roolissa hänellä on ollut välittäjän tehtäviä meneillään olevassa Ukrainan konfliktissa. Kanerva ei ryhdy arvioimaan, onko salakuuntelun takana Venäjä.

"En pysty sanomaan mikä taho on asialla, mutta olen vitsaillut, että tuskin se ainakaan Portugalin tiedustelupalvelu on."

Entinen puolustusministeri Carl Haglund alkoi kuulla outoja ääniä ja havaita äänen katkeamisia puheluissaan pian aloitettuaan puolustusministerinä. Häiriöt yleistyivät hänen kautensa loppua kohti, ja hän havaitsi niitä useita kymmeniä kertoja.

"Sen jälkeen ilmiö loppui kuin seinään, vaikka liittymäni pysyi samana. Oli hyvin selvää, että useimmiten sitä ääntä kuului, kun puhuin turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta ja juuri tiettyjen ihmisten kanssa", Haglund kertoi HS:lle puhelimitse torstai-iltana.

"Olin henkisesti varautunut mahdolliseen salakuunteluun tullessani virkaan", sanoi hän.

"Noudatin alusta asti ohjeita enkä puhunut puhelimessa arkaluontoisista asioista. Siksi en ole nähnyt tarkoituksenmukaiseksi kertoa asiasta, mutta nyt, kun asia tupsahti julkisuuteen 'Iken' kautta, halusin kertoa, että tämä ei missään nimessä ole hänen omaa kuvitelmaansa, vaan minulla on täsmälleen samoja kokemuksia."

Myös suojelupoliisi on tietoinen tilanteesta. Suojelupoliisista ei haluttu torstai-iltana kommentoida Kanervan ja Haglundin tapauksia.

"Yleisohjeemme päättäjille on aina, että matkapuhelimilla ei kannata puhua arkaluontoisista asioista, koska niiden tietoturva on niin huono", Supon viestintäjohtaja Jyri Rantala sanoi.

Carl Haglund (r)
Carl Haglund (r)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat