Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin mukaan elvytys ei auta Suomen taloutta

Tilastokeskuksen uudet tiedot nostavat talouskasvun tänä vuonna plussalle

Kotimaa
 

Eduskunta aloittaa budjetin käsittelyn ensi viikolla vaikeassa taloustilanteessa.

"Suomi on Euroopan talouden sairas mies", valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi torstaina kokoomuksen puoluehallituksessa Helsingissä.

"Kasvun ennustetaan olevan tulevinakin vuosina varsin vaatimatonta, Euroopan alhaisinta. Missään muussa Euroopan maassa työttömyys ei kasva yhtä nopeasti kuin Suomessa", Stubb luetteli.

Elvytys ei Suomea Stubbin mukaan auta, koska talouden ongelmat ovat rakenteellisia.

"Elvyttävä finanssipolitiikka auttaisi kyllä kotimarkkinoita, mutta nostaisi samalla hintoja. Se vaikeuttaisi kilpailukyvyn korjaamista."

Suomen rakenneongelmat ovat Stubbin mukaan heikko kilpailukyky ja kova työttömyys. "Suomi on euroalueella liian kallis maa. Ongelma on myös liian alhainen työllisyysaste ja heikkenevä huoltosuhde eli liian vähäinen käsiparien määrä."

"Näitä ongelmia ei hoideta ripottelemalla lisää julkista rahaa. Ne vaativat talouden rakenteellisia muutoksia."

Valtiovarainministeriö paljastaa uuden talousennusteensa maanantaina.

Kuluvan vuoden talouskasvu näyttää HS:n tietojen mukaan pysyvän sittenkin aavistuksen nollan paremmalla puolella. Vielä elokuussa, valtiovarainministeriön oman budjettiriihen alla arvio oli, että talous kutistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia.

Ennuste perustui Tilastokeskuksen alkuvuoden ennakkotietoihin. Niiden mukaan talous olisi supistunut loppukeväällä 0,4 prosenttia.

Syyskuun alussa Tilastokeskus julkisti tarkentuneet tiedot. Ne kertoivat, että talous kasvoi toisella vuosineljänneksellä sittenkin 0,2 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Tilastokeskuksen tiedot tarkentuivat ylöspäin siten 0,6 prosenttiyksikköä, mikä on tilastollisesti todella paljon.

Ne riittävät pitämään Suomen tänä vuonna hienoisessa, noin 0,1–0,2 prosentin suuruisessa kasvussa.

"Hyvin harvoin näin pieleen menee. Tiedot muuttuivat todella paljon pikaennakon arviosta", sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Samu Hakala.

Hakalan mukaan suurin selitys poikkeamaan oli rakentamisen ennakoitua parempi kehitys. Myös rahoitusalalla oli arvioitua vilkkaampaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat