Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirvijahti käynnistyy taas vuokramailla – kaatolupia viime vuotta enemmän

Metsästysmaan vuokraajat saavat lihaa, kutsun peijaisiin ja terveemmät puuntaimet

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Jarmo Korhonen läpäisi kolmen vuoden välein suoritettavan ampumakokeen ampumaradalla Kuopiossa. Hänen seuransa aloittaa hirvijahdin vasta lokakuun puolella.
Jarmo Korhonen läpäisi kolmen vuoden välein suoritettavan ampumakokeen ampumaradalla Kuopiossa. Hänen seuransa aloittaa hirvijahdin vasta lokakuun puolella. Kuva: Akseli Muraja

Keskiviikkoiltana kiväärit paukahtelevat tiheään Heinjoen ampumaradalla Kuopiossa.

"Syksy", toteaa Kuopion riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Matti Laitinen.

Fakta

Kaatolupia viime vuotta enemmän

 Suomen riistakeskus myönsi tälle syksylle 37 400 hirvenpyyntilupaa. Se on 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

 Lupamäärä nousi edellisvuodesta lähes kaikilla alueilla, eniten Etelä-Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Oulun alueella.

 Hirven metsästyskausi alkaa lauantaina 26. syyskuuta. Osa metsästysseurueista aloittaa jahdin vasta lokakuun alkuviikkoina.

 Metsästyskausi kestää joulukuun loppuun.

Yhdistys on järjestänyt ampumakokeita pitkin kesää, mutta lauantaina alkava hirvenmetsästyskausi saa metsästäjät parveilemaan ampumaradalla. Ampumakoe on läpäistävä kolmen vuoden välein.

Tänäkin syksynä yli 100 000 oranssinuttuista hirvenmetsästäjää astelee metsästykseen vuokratuilla mailla ympäri Suomea. Yhä suurempi osa metsänomistajista asuu kaupungeissa. Puolet yksityismetsien omistajista ei metsästä itse. Silti iso osa heistä sallii hirvenmetsästyksen maillaan.

Yksityismaiden vuokraamisessa ei yleensä siirrellä rahoja, mutta metsästysseuroilla on erilaisia tapoja kiittää metsästysmaiden vuokraajia.

Usein kiitos liittyy hirvenlihaan.

Monet seurueet järjestävät peijaisia, joihin myös maanomistajat kutsutaan. Tarjolla on yleensä hirvikeittoa, joskus hirvipaistia.

Maanvuokraajille saatetaan lähettää myös lihapaloja tai lihajalosteita. Osalla seurueista lihavuoro on kiertävä. Jotkut muistavat paistilla sitä maanvuokraajaa, jonka maalle hirvi kaatuu.

"Nämä ovat varmaan ne yleisimmät tavat, jotka ovat olleet käytössä varmaan niin kauan kuin hirven metsästystä on harrastettu", Laitinen kertoo.

Metsänomistajat haluavat pitää hirvikannan kohtuullisena. Se on suurin syy maiden vuokraukselle.

"Suomalaisen hirvenmetsästyksen yksi tärkeä kulmakivi on, että metsien riistavahingot pysyvät siedettävällä tasolla. Jotta vältyttäisiin hirvien aiheuttamilta taimituhoilta, metsänomistajat jotka eivät itse metsästäkään, antavat maansa metsästyskäyttöön", sanoo Suomen riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman.

Suomen metsäkeskuksen johtavan asiantuntijan Markku Remeksen mukaan metsätuhoista 11 prosenttia on hirvien aiheuttamia. Joukossa on lievempiä ja vakavampia tuhoja.

Remeksen mukaan hirvet tuhoavat ja vahingoittavat nuoria puita syömällä niiden latvat ja syömällä neulasia sekä kaluamalla runkoa niin taimista kuin järeistä puista. Moni metsänomistaja verottaisi hirvikantaa nykyistä enemmänkin.

Hirvikantaa säädellään myös liikenteessä sattuvien hirvikolarien vähentämiseksi.

Hirviseurueet ovat usein mukana myös erilaisissa talkoissa.

Metsästäjien liiton järjestötiedottaja Kai Tikkusen mukaan jotkut ovat tehneet pientä remonttia kylän vanhuksille.

Hirviseurueen jäseniä on usein mukana myös kadonneiden etsinnöissä, sillä he tuntevat maaston.

"Yhtenä metsästyksen hyötynä on epävirallinen vahtipalvelu. Metsästäjät huomaavat liikkuessaan, jos vaikka mökkitielle on kaatunut puu tai siellä liikkuu epämääräistä porukkaa", Tikkunen sanoo.

"Jos maanomistajaa kiinnostaa metsästys, maanomistus on yleensä myös suora tie seuraan hänelle itselleen tai jollekin sukulaiselle."

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat