Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt etsivät yhä uutta ratkaisua

SAK:n ehdotus kustannuskilpailukyvyn parantamisesta sai nuivan vastaanoton, mutta keskustelut jatkuvat

Kotimaa
 
SAK:lta vastaesitys hallitukselle
SAK:lta vastaesitys hallitukselle
SAK ehdottaa nollasopimusta vuodelle 2017 ja vuoden 2018 palkankorotukset tehtäisiin vientisektorin korotusten mukaan. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoo SAK:n hallituksen yksimielisestä esityksestä. Hallitus on odottanut työmarkkinajärjestöiltä omia ehdotuksia kilpailukyvyn parantamiseksi. Jos riittäviä vastaesityksiä ei tule, hallitus toteuttaa pakkolakipakettinsa. Toimittaja: Olli Pohjanpalo, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöt yrittävät löytää ratkaisun ay-liikkeen ja hallituksen väliseen kiistaan kustannuskilpailukyvyn parantamisesta.

Suurin työntekijäjärjestö SAK julkisti torstaina oman ehdotuksensa yritysten kustannuskilpailukyvyn kohentamiseksi. Ehdotus torjuttiin monella taholla: valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), työnantajat ja korkeasti koulutettujen Akava pitivät esitystä riittämättömänä.

Työmarkkinajärjestöt ryhtyivät silti selvittämään, voivatko ne päästä yhteisymmärrykseen tarvittavista toimista.

"Olemme tavanneet ja päätimme katsoa, mitä edellytyksiä on löytää yhteinen esitys hallitukselle", sanoo toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Korkeasti koulutettujen Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kuvailee keskusteluja tunnusteluiksi.

"Ihan vielä ei olla sellaisessa asennossa, että neuvottelut voisivat alkaa", Fjäder kertoo.

SAK:n ehdotukseen kuuluu muun muassa palkankorotuksista luopuminen vuonna 2017. "Äärimaltillinen" palkkalinja saattaisi jatkua vuonna 2018, ja lisäksi osa työnantajamaksuista siirtyisi palkansaajien maksettavaksi.

Ehdotus oli vastaus Juha Sipilän (kesk) hallitukselle, joka haluaa kohentaa kustannuskilpailukykyä muun muassa palkkoja leikkaamalla.

Hallitus aikoo viedä lainmuutokset ensi viikolla eduskuntaan, jos työmarkkinajärjestöt eivät saa aikaan yhteistä esitystä viimeistään maanantaina kello 16. Järjestöissä pidetään selvänä, että tähän määräaikaan mennessä ehdotus ei synny.

Hallituksen kannalta SAK:n ehdotuksessa on useita hankalia kohtia. Ensimmäinen on se, että kustannukset eivät supistuisi hallituksen tavoitteen mukaisesti.

SAK laskee, että paketti vähentäisi yksikkötyökustannuksia 4,2 prosentilla, mutta hallitus havittelee viittä prosenttia.

"Peruskysymys on se, syntyykö tässä riittävää lyhyen aikavälin kustannuskilpailukyvyn paranemista. Ei se hallituksen tavoitetta vastaa", sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Toiseksi SAK haluaa kytkeä ratkaisuun kysymyksen työttömyysturvasta ja muita työmarkkina-asioita. SAK haluaa pienentää työttömyysturvaan suunniteltuja leikkauksia, joita hallitus valmistelee.

Työnantajia edustavien Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja Kuntatyönantajien mukaan SAK:n esitys ei täytä hallituksen vaatimuksia. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää kuitenkin linjausta palkkamaltista myönteisenä.

Akavan Fjäder arvostelee SAK:n ehdotusta. Akava on valmis hakemaan ratkaisua lomarahoista ja työajoista.

"SAK:n pitäisi vihdoin tunnustaa tosiasiat. Miksi pitää tehdä tämä näin monimutkaisilla palkansaajien maksujen korotuksilla, kun koko homman voisi hoitaa nostamalla työaikaa vaikka tunti viikossa?" Fjäder kysyy.

Fjäder myös ihmettelee, miksi SAK haluaa avata jo kertaalleen sovitun eläkepaketin. SAK esittää, että eläkemaksuja pienennettäisiin tilapäisesti, ja siitä syntyvä vaje paikattaisiin 2020-luvulla.

SAK:n kannalta olennaista on se, että järjestön ehdotuksessa ei puututa työehtosopimuksiin samalla tavalla kuin Sipilän hallituksen ehdotuksessa. Lisäksi kaikki palkansaajat maksavat toimenpiteistä syntyvää laskua tasapuolisemmin. Hallituksen ehdotuksessa sunnuntaitöitä ja ylitöitä tekevät joutuisivat suhteessa suuremmaksi maksajiksi kuin muut.

Palkkoja ei SAK:n ehdotuksessa pienennetä, vaikka käteen jäävä ansio supistuisikin palkasta perittävien maksujen lisääntymisen takia.

"Aika kova kompromissi", sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto.

arttu luhtala hs
Viestimet ympäröivät SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn torstaina, jolloin hän kertoi järjestön ehdotuksen kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi.
Viestimet ympäröivät SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn torstaina, jolloin hän kertoi järjestön ehdotuksen kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat