Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ongelmajätteet lojuvat savieristetyissä maa-altaissa Pietarin lähellä

Kotimaa
 

Pietaria ympäröivälle Leningradin alueelle, Tusinan piiriin, on yli 40 vuoden ajan koottu teollisuuslaitosten vaaralliset jätteet. Se on koko Luoteis-Venäjällä ainoa ongelmajätteiden kaatopaikka ja nyt suljettu.

Jätteitä alettiin varastoida 1970-luvulla savella eristettyihin maa-altaisiin, koska luultiin, että savi riittää estämään myrkkyjen valumisen luontoon. Nyt altaisiin on kertynyt jopa kaksi miljoonaa tonnia kemikaaleja, liuottimia, raskasmetalleja, radioaktiivisia aineita, fosforia, akkuja ja pattereita.

Osaa altaista ei ole suljettu, joten sadevedet ovat lisänneet jäteliemen määrää huomattavasti. Ympäristöjärjestöjen mukaan piripintaan täynnä olevat altaat vuotavat ja niistä on myös päästetty tahallaan nestettä, jotta pinta on saatu alenemaan.

Viranomaisten koemittausten mukaan savikerroksen läpi ei pääse vaarallisia aineita luontoon, mutta ympäristöjärjestö Greenpeacen mittauksissa alueelta tulevassa vedessä oli myrkkyjä.

1990-luvun puolivälissä Pietari heräsi kainalossaan muhivaan jäteongelmaan. Riihimäen Ekokemistä otettiin mallia, ja kansainvälinen rahoitus olisi ollut valmiina, mutta Venäjä peräytyi hankkeesta ja päätti selvitä kotimaisin voimin. Nyt Pietarin arvio on, että tuolloinen suunnitelma olisi ollut ylihinnoiteltu.

Kahdessakymmenessä vuodessa Pietari upotti Krasnyi Boriin miljoonia euroja. Rakennettiin koelaitos, joka ei kuitenkaan käytännössä käsittele ongelmajätteitä. Nyt Pietari haluaa ryhtyä ratkomaan jäteongelmaa polttolaitoksella, jonka arvioidaan maksavan noin kolme miljardia ruplaa eli 40 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat