Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeriö vetoaa kunnanjohtajiin

Vastaanottokeskuksille voidaan tarvita tiloja noin kolme kertaa nykyistä enemmän

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Lahdessa avautui torstaina uusi vastaanottokeskus. Se tuli Hennalan entiselle kasarmialueelle.
Lahdessa avautui torstaina uusi vastaanottokeskus. Se tuli Hennalan entiselle kasarmialueelle. Kuva: Lauri Rotko

Sisäministeriö vaatii kunnanjohtajilta ponnekkaampia toimia uusien tilojen saamiseksi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten käyttöön.

Kunnanjohtajat saivat keskiviikkona sisäministeriön kansliapäälliköltä Päivi Nergiltä vakavan vetoomuksen uusien vastaanottokeskustilojen löytämiseksi.

Ministeriön mukaan kunnissa kyllä on tiloja, kun ne vain otetaan käyttöön.

"Ne voivat olla kuntien tyhjilleen jääneitä kouluja, palloiluhalleja tai leirikeskuksia", sanoo Nerg.

Mikäli turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa tänä vuonna ennakoituun 30 000:een, vastaanottokeskuksia tarvitaan noin kolminkertainen määrä tämänhetkiseen verrattuna.

Kuntien vauhti keskusten perustamisessa on ministeriön mielestä ollut liian hidas suhteessa turvapaikanhakijoiden määrään. Heitä on tullut tällä viikolla Suomeen noin 500 päivässä.

Nerg ei syytä pelkkiä kuntia. Hänen mukaansa ministeriökin olisi voinut toimia nopeammin.

Ihanteellisin paikka keskukselle on Nergin mukaan kunnan tai kaupungin keskustan lähettyvillä, missä lähellä ovat myös viranomaiset, kuten poliisi ja Maahanmuuttovirasto Migri, sekä muut palvelut.

Paikkakunnan ei tarvitse olla välttämättä iso, sillä esimerkiksi pieni Punkalaidun on Nergin mukaan hoitanut turvapaikanhakijoiden vastaanoton hienosti.

Kuntien on varauduttava siihen, että vastaanottokeskus on toiminnassa ainakin vuoden ajan.

Sopivista tiloista on pulaa etenkin Itä-Suomessa, johon on tänään perjantaina avautumassa alueen ensimmäinen vastaanottokeskus Lieksassa Pohjois-Karjalassa.

Migri avasi torstaina uudet vastaanottokeskukset Turussa, Ylihärmässä, Seinäjoella, Lahdessa ja Kemijärvellä. Perjantaina avataan keskus ainakin Vantaalla. Valtio maksaa keskuksen kustannukset ja tilavuokran.

Tilojen antaminen ei ole kuntien hyvän tahdon varassa, vaan ministeriö voi myös velvoittaa kunnan perustamaan vastaanottokeskuksen.

Sisäministeriö etsii paitsi uusia vastaanottokeskuksia, myös keskuksille uusia pyörittäjiä. Migri voi antaa toiminnan kunnan, järjestön tai yrityksen hoidettavaksi.

Tällä hetkellä suurimmasta osasta vastaanottokeskuksia vastaa kunta tai Suomen Punainen Risti.

"SPR on tehnyt valtavan työn asian kanssa, mutta sen resurssit eivät kovin kauan riitä hoitamaan asiaa yksin", Nerg sanoo.

Esimerkiksi yksityiset hoivapalveluyritykset voivat ottaa vastaanottokeskuksen vastuulleen samalla korvauksella, jonka valtio maksaa SPR:lle. Yritysvetoisia vastaanottokeskuksia on tällä hetkellä jo Espoossa ja Vantaalla.

Nerg sanoo, että myös kunnat itse voivat ryhtyä vastaanottokeskuksen pyörittäjäksi. Näin on tehnyt esimerkiksi Helsingin kaupunki.

Torniossa tiistaina avattu turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus on Nergin mukaan aloittanut työnsä tehokkaasti. Pohjois-Suomesta muualle Suomeen suuntautunut hallitsematon turvapaikanhakijoiden liikkuminen on käytännössä loppunut.

Kaikille Torniossa rekisteröidyille ihmisille on löydetty myös vastaanottokeskuspaikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat