Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulun ja Luulajan välille kaavaillaan junayhteyttä – Ruotsista töitä Pohjois-Suomen nuorille

Nopeasti kasvavasta Luulajasta toivotaan töitä myös Pohjois-Suomen nuorille

Kotimaa
 
Harri Nurminen
Matka Luulajasta Ouluun voisi taittua kolmessa tunnissa junilla, jotka kulkisivat yli kahtasataa.
Matka Luulajasta Ouluun voisi taittua kolmessa tunnissa junilla, jotka kulkisivat yli kahtasataa. Kuva: Harri Nurminen

Luulajan kunnanjohto ja Ruotsin rataverkolla liikennöivä Norrtåg Ab puuhaavat henkilöliikenteen aloittamista Luulajasta Ouluun.

"Matka taittuisi jopa kolmessa tunnissa. Nopea ratayhteys, Botniabanan, on saatu valmiiksi Luulajan ja Haaparannan välille", sanoo Luulajan valtuuston kokoomusryhmän johtaja Anders Josefsson.

Henkilöjunat voivat ajaa Botniabanalla yli 200 kilometrin tuntinopeutta.

Nopea junayhteys helpottaisi työntekijöiden ja opiskelijoiden liikkumista yhteisellä talousalueella Perämerenkaarella. Siihen kuuluu seitsemän ruotsalaista kuntaa ja neljä suomalaista seutukuntaa, jotka tiivistävät yhteistyötä. Uusi junayhteys ei liity pakolaiskriisiin.

"Uskon kahden suuren kasvukeskuksen, Oulun ja Luulajan, välisen henkilöliikenteen mahdollisuuksiin. Olemme käyneet siitä keskusteluja VR:n kanssa, sillä emme voi operoida Suomessa", kertoo Norrtågin tekninen johtaja Olle Tiderman.

Norrtåg aloittaa jälleen henkilöjunavuorot etelästä Haaparantaan ensi vuonna. Jatkoyhteys Ouluun ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

"Luulaja–Oulu-junaliikenteen esteenä on sähköistämätön Laurilan ja Tornion välinen rataosuus. Sähköistäminen maksaisi arviolta kymmenen miljoonaa euroa", kertoo VR:n yhteiskuntasuhdejohtaja Otto Lehtipuu.

Aiemmin Oulun ja Luulajan välillä on kokeiltu EU:n rahoittamaa bussivuoroa, mutta se lakkautettiin kannattamattomana.

Suomalaiset toivovat Perämerenkaaren yhteistyöltä apua esimerkiksi nuorisotyöttömyyden hoitoon.

"Perämerenkaaren Suomen-puoleisissa kunnissa nuorisotyöttömyys on noussut. Ruotsin puolella se on laskenut. Viime vuonna nuorten työttömyysaste oli siellä vain neljä prosenttiyksikköä", kertoo Perämerenkaari-yhdistyksen toimitusjohtaja Heikki Aalto. Yhdistys perustettiin vuonna 2002.

Luulaja on kunnanjohtaja Anne Karlenoiuksen mukaan Ruotsin nopeimmin kasvava kunta.

"Rakennamme uuden lähiön puolustusvoimilta vapautuvalle Kronan alueelle, sillä kaupungissa on pula asunnoista", Karlenoius kertoo.

Uutena yrityksenä 75 000 asukkaan Luulajassa on aloittanut muun muassa Facebook. Yhtiö on avannut kaupunkiin ensimmäisen Yhdysvaltojen ulkopuolisen palvelinkeskuksen.

Se on houkutellut Luulajaan useita yrityksiä perinteisen raskaan metalliteollisuuden lisäksi.

Ruotsi syventää myös laivaväylän Merenkurkun kohdalta Luulajaan, jonne rakennetaan uusi syväsatama.

"Hanke maksaa noin 300 miljoonaa euroa. Väylä syvennetään 11,8 metristä 16,8 metriin. Samalla suurten alusten kulkua estäviä kallioita pitää räjäyttää Merenkurkussa", kertoo Luulajan satamajohtaja Henrik Vuorinen.

"Sen jälkeen laivoihin voidaan lastata 200 000 tonnia rautamalmia, kun nyt suurin lasti saa olla 50 000 tonnia", hän kertoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat