Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marjanpoiminta on sujunut pääosin hyvin

TEM: Uusi sopimus yritysten ja marjanpoimijoiden välillä paransi toimintatapoja

Kotimaa
 
Emma Karasjoki
Ulkomaisia marjanpoimijoita on ohjeistettu esimerkiksi jokamiehenoikeuksista.
Ulkomaisia marjanpoimijoita on ohjeistettu esimerkiksi jokamiehenoikeuksista. Kuva: Emma Karasjoki

Tänä syksynä suomalaismetsissä on liikkunut ennätysmäärä thaimaalaisia marjanpoimijoita. Puolukkaa ja mustikkaa on riittänyt melko hyvin poimittavaksi. Metsissä on työskennellyt yhteensä 3 700 Thaimaasta saapunutta poimijaa.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto on pitänyt marjakauden aikana yhteyttä yrityksiin.

Fakta

Sopimus määrittää eettiset pelisäännöt

 Vuoden 2014 lopussa marjayrittäjät allekirjoittivat aiesopimuksen, jossa he sitoutuvat tiettyihin eettisiin pelisääntöihin.

 Sopimukseen on kirjattu konkreettisia asioita, joilla parannetaan esimerkiksi poimijoiden ansiotasoa ja olosuhteita sekä kohtuullistetaan heidän menojaan esimerkiksi asumisesta ja polttoaineista.

"Satokausi oli myöhässä eikä marjaa sitten ollutkaan ihan siten kuin odotettiin, mutta ainakaan meidän korviin ei ole kantautunut ongelmia", sanoo kansainvälisen työnvälityksen asiantuntija Marjo Soppela Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta.

Tänä vuonna Suomeen metsämarjoja saapui keräämään 3 700 thaimaalaista ja 400 ukrainalaista poimijaa.

Nyt marjoja poimittiin uudenlaisen sopimuksen alaisuudessa. Ulkomaalaisia poimijoita käyttävät marjayritykset kirjoittivat vuoden 2014 lopulla aiesopimuksen, jossa he sitoutuivat tiettyihin eettisiin pelisääntöihin.

"Sopimus on parantanut toimintatapoja. Tänä vuonna myös poimittavaa on riittänyt. Jos vain poimintahalua on ollut ja poimijat on ohjattu oikeille paikoille, tulostakin on syntynyt", sanoo hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä (Tem).

Sopimuksen taustalla ovat syksyn 2013 tapahtumat, jolloin thaimaalaisten poimijoiden ryhmä riitautui marjayrittäjän kanssa. Poimijoiden mukaan heidän ei ollut mahdollista saada poiminnalla sellaisia tuloja kuin heille oli luvattu. Aiesopimus tehtiin, jotta vastaavilta selkkauksilta vältyttäisiin.

Soraisen mukaan paikallisilta asukkailta on tullut jonkin verran palautetta ulkomaalaisista poimijoista. Asukkaiden mukaan poimijat ovat keränneet marjoja liian lähellä asutusta ja jättäneet roskia luontoon.

"Siitäkin on kirjaus aiesopimuksessa, että tästä ohjeistetaan poimijoita. Tästä on silti tullut jonkin verran palautetta", Sorainen sanoo.

Marjayritys Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta ja Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki ovat tyytyväisiä uuteen sopimukseen. Heidän mielestään se selkeyttää alan pelisääntöjä ja sitouttaa kaikki yritykset niihin.

Molemmissa yrityksissä toiminta on jo aiemmin ollut suunnilleen nyt kirjattujen sääntöjen mukaista.

"Meillä ei ole ollut perinteisesti isoja ongelmia. Suurin osa sopimuksen asioista on ollut meillä käytössä jo monta vuotta. Suurin muutos meillä on se, että leirinjohtajat ja kokit ovat nyt olleet puhtaasti työsuhteisia", Vasunta sanoo.

Marjasato on ollut tänä vuonna melko tavanomainen Etelä- ja Keski-Suomessa, missä molemmilla yrityksillä on ollut poimijoita. Kuluva viikko on viimeinen viikko, jolloin poiminta on vielä käynnissä. Loppuviikosta ja ensi viikolla poimijat lentävät kotiin.

Naapangin mukaan poimijat eivät tänä vuonna saavuttaneet huippuvuosien tienestejä, mutta vuosi ei mennyt huonostikaan. Vasunta arvioi, että poimijoille jää tänä syksynä käteen keskimäärin 2 500 euroa sen jälkeen, kun siitä on vähennetty kaikki kulut pois.

Satokauden päätyttyä marjayrittäjät raportoivat kaudesta viranomaisille. He pitävät yhteispalaverin loppuvuodesta.

"Sopimuksen myötä yhteistyö yrittäjien ja viranomaisten välillä on selvästi tiivistynyt. Se on ihan rakentavaa", sanoo Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat