Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarin ongelmajätteiden kaatopaikalta päätyy jätteitä Suomenlahteen – Pöyry haluaisi polttaa myrkyt

Kotimaa
 
Sergei Gratšov
Ympäristöaktivisti Dmitri Golovin vastustaa jätteenpolttolaitoksen rakentamista asutuksen viereen Krasnyi Boriin Luoteis-Venäjälle.
Ympäristöaktivisti Dmitri Golovin vastustaa jätteenpolttolaitoksen rakentamista asutuksen viereen Krasnyi Boriin Luoteis-Venäjälle. Kuva: Sergei Gratšov

Piikkilanka-aidalla rajatulta ongelmajätekaatopaikalta leviää nenään lievä kemikaalien tuoksu. Korkeat maapenkat reunustavat altaita, joihin on kaadettu Pietarin alueen ongelmajätteitä 1970-luvulta alkaen.

"Tuosta vuotaa vettä kaatopaikalta", aktivisti Dmitri Golovin sanoo ja osoittaa pientä puroa. Se solisee ojaan, joka päätyy ensin Inkereenjokeen eli Ižoraan, sieltä Nevajokeen ja lopulta Suomenlahteen.

Ympäristöjärjestö Greenpeace otti vedestä näytteitä elokuussa. Tuloksissa myrkyllisen hiilitetrakloridin sallittu pitoisuus ylittyi moninkertaisesti. Lisäksi näytteistä löytyi nykyisin kiellettyjä PCB-yhdisteitä.

Pietarin vesilaitos Vodokanal tiedotti tulosten julkaisemisen jälkeen, että pietarilaisilla ei ole huolta. Juomavesi otetaan Nevajoesta, mutta puhdistusjärjestelmä takaa, että asuntojen kraanoihin asti ei pääse epäpuhtauksia, Vodokanal kertoi.

Kaatopaikkaa ympäröivät metsä ja heinäpellot. Muutaman sadan metrin mittaisella, alueen viertä kulkevalla soratiellä makaa 18 mustaksi kuivahtanutta kuollutta sammakkoa.

Golovinin kerrostaloasuntoon Nikolskojen kaupunkiin sieltä on matkaa 2,7 kilometriä. Yli viiden miljoonan asukkaan Pietarin rajalle on kaupungista viisi kilometriä. Toukokuussa Golovin näki ikkunasta, kuinka savupilvet nousivat kaatopaikalta.

"Täällä poltettiin jätteitä, ja savu pääsi suoraan ilmaan", Golovin sanoo.

Se riitti sysäämään pienen lapsen isän aktivistiksi.

Vuotavan ongelmajätekaatopaikan tilanne on niin surkea, että poliitikot, virkamiehet, ympäristöjärjestöt ja kansalaiset alkavat olla yhtä mieltä siitä, että jotain on tehtävä pian.

Tausta

Ongelmajätteet lojuvat savieristetyissä maa-altaissa Pietarin lähellä

Pietaria ympäröivälle Leningradin alueelle, Tusinan piiriin, on yli 40 vuoden ajan koottu teollisuuslaitosten vaaralliset jätteet. Se on koko Luoteis-Venäjällä ainoa ongelmajätteiden kaatopaikka ja nyt suljettu.

Jätteitä alettiin varastoida 1970-luvulla savella eristettyihin maa-altaisiin, koska luultiin, että savi riittää estämään myrkkyjen valumisen luontoon. Nyt altaisiin on kertynyt jopa kaksi miljoonaa tonnia kemikaaleja, liuottimia, raskasmetalleja, radioaktiivisia aineita, fosforia, akkuja ja pattereita.

Osaa altaista ei ole suljettu, joten sadevedet ovat lisänneet jäteliemen määrää huomattavasti. Ympäristöjärjestöjen mukaan piripintaan täynnä olevat altaat vuotavat ja niistä on myös päästetty tahallaan nestettä, jotta pinta on saatu alenemaan.

Viranomaisten koemittausten mukaan savikerroksen läpi ei pääse vaarallisia aineita luontoon, mutta ympäristöjärjestö Greenpeacen mittauksissa alueelta tulevassa vedessä oli myrkkyjä.

1990-luvun puolivälissä Pietari heräsi kainalossaan muhivaan jäteongelmaan. Riihimäen Ekokemistä otettiin mallia, ja kansainvälinen rahoitus olisi ollut valmiina, mutta Venäjä peräytyi hankkeesta ja päätti selvitä kotimaisin voimin. Nyt Pietarin arvio on, että tuolloinen suunnitelma olisi ollut ylihinnoiteltu.

Kahdessakymmenessä vuodessa Pietari upotti Krasnyi Boriin miljoonia euroja. Rakennettiin koelaitos, joka ei kuitenkaan käytännössä käsittele ongelmajätteitä. Nyt Pietari haluaa ryhtyä ratkomaan jäteongelmaa polttolaitoksella, jonka arvioidaan maksavan noin kolme miljardia ruplaa eli 40 miljoonaa euroa.

Kaatopaikka on toistaiseksi suljettu. Yritykset joko varastoivat ongelmajätteensä tai maksavat kaikessa hiljaisuudessa niiden kuljettamisesta laittomille metsäkaatopaikoille, joita ympäristöjärjestöt ovat paljastaneet Pietarin ympäristöstä.

Pietarin kaupunki päätti uusia vanhentuneen hankkeen jätteenkäsittelylaitoksesta, ja suomalaisen konsultti- ja suunnitteluyritys Pöyryn venäläinen tytäryhtiö voitti tarjouskilpailun. Elokuun lopulla Pöyry Rus esitti suunnitelman uudesta laitoksesta, jossa jätteet poltettaisiin.

"Polttaminen on valitettavasti ainoa mahdollinen teknologia, jonka voi käytännössä toteuttaa Krasnyi Borissa. Vastaavia polttolaitoksia on käytössä maailmalla. Muut julkisuudessa ehdotetut teknologiat ovat tosiasiassa vasta kokeellisia", sanoo Pöyry Rusin projektinjohtaja Andrei Mironov.

"Laitoksen tehtävänä on vähentää kielteisiä vaikutuksia, joita kaatopaikasta koituu ympäristölle."

Venäjällä toimivat ympäristöjärjestöt vastustavat jätteiden polttamista lähtökohtaisesti.

"Vaikka suunnittelijat puhuvat, että polttotekniikalla jätteiden määrää pystytään pienentämään, polttamisessa syntyy myös lukuisia vaarallisia kemiallisia aineita", ympäristömyrkkyihin perehtynyt Nina Lesihina Pietarin Greenpeacesta sanoo.

"Kaatopaikan tila on surullinen. Sateella jätealtaat täyttyvät piripintaan, jolloin niistä on valutettu nestettä pois. Ennen kaikkea alueesta, sen sisältämistä jätteistä ja sen ympäristövaikutuksista pitäisi teettää perinpohjainen selvitys."

Ongelmajätteet ovat tulenarka aihe, johon puuttumisessa on riskinsä. Golovinin noin kymmenen aktivistin ryhmä vastustaa polttolaitoksen rakentamista asutuksen viereen.

"Se voitaisiin sijoittaa kauemmas, missä ei ole asutusta."

Aktivistit pelkäävät, että laitoksessa aletaan polttaa uusia jätteitä, jolloin lähistön asukkaat kantavat seuraukset terveydessään ja vanhat myrkyt jätetään muhimaan altaisiinsa.

Golovinille lähetettiin uhkailukirje, jossa häntä käskettiin lopettamaan toimittajien kierrättäminen jätealueen liepeillä.

Pöyry Rusin loppuraportin mukaan polttamisesta syntyvät päästöt eivät ole merkittäviä, minkä lisäksi laitos mahdollistaa "ympäristökatastrofin uhkan" estämisen. Kun jo kertyneistä ongelmajätteistä olisi selvitty, voitaisiin raportin mukaan alkaa miettiä, minne Luoteis-Venäjän myrkyt pitäisi nykyisin sijoittaa.

Pietarin kaupungin mukaan polttolaitos ei saastuta ilmaa, ja laitokseen rakennetaan päästöjen seurantajärjestelmä. Suunnitelma polttolaitoksesta esitellään paikallisille julkisissa kuulemisissa lokakuun puolivälissä.

Anneli Ahonen
Krasnyi Bor

Sergei Gratšov
Kaatopaikan lähistöltä löytynyt kuollut sammakko.
Kaatopaikan lähistöltä löytynyt kuollut sammakko.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat