Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Suomalaiset kannattavat tiukkaa ilmastopolitiikkaa

Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen: Ilmastonmuutos lisää pakolaisuutta

Kotimaa
 
Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen

Valtaosa suomalaisista kannattaa nopeita toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi, jotta ilmaston lämpeneminen rajoitetaan kriittisenä rajana pidettyyn kahteen asteeseen kansainvälisellä sopimuksella. Suomenkin toivotaan ajavan tiukkaa ilmastopolitiikkaa.

Näin kertoo ympäristöministeriön perjantaina julkistama TNS Gallupin kysely, jossa selvitettiin suomalaisten odotuksia Pariisin ilmastokokoukselta.

Pariisissa on määrä solmia ilmastosopimus, jolla päästöjä vähennettäisiin maailmanlaajuisesti vuoden 2020 jälkeen. Vaikka suomalaiset ovat laajan sopimuksen kannalla, näkemykset sen vaikuttavuudesta jakautuvat: vain vajaa kolmannes vastanneista uskoo, että sopimuksesta saadaan riittävän kunnianhimoinen, jotta ilmastonmuutos pysyisi hallinnassa.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) mukaan uhka siitä, että Pariisin sopimuksella ei päästä kahteen asteeseen, on aiheellinen.

"Pariisin sopimus on toivon mukaan käännekohta, alusta siitä, miten sopimusta tarkastellaan esimerkiksi viiden vuoden välein. Tavoitteita on pystyttävä tarpeen mukaan tiukentamaan."

Pariisissa pyritään kaikki maat kattavaan sopimukseen kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi. Maat ilmoittavat, millaisiin päästövähennyksiin ne ovat valmiita.

Ilmoituksia on tähän mennessä tullut 73 maalta, ja ne kattavat yli 60 prosenttia maailmanlaajuisista päästöistä.

Virallisten neuvotteluiden rinnalla erilaiset sidosryhmät ovat alkaneet tehdä omia aloitteitaan. Ranska onkin alkanut koota laajaa sidosryhmien verkkoa, jonka toivotaan osallistuvan keskusteluun.

Myös Suomessa erilaiset ryhmät ovat aktivoituneet. Poikkeuksellisen laaja joukko järjestöjä on laatinut yhteisen ilmastojulistuksensa, jossa vaaditaan Suomelta väkeviä toimia vahvan ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi Pariisin kokouksessa.

Mukana julistuksessa on 16 eri järjestöä ja yhteisöä. Mukana ovat ympäristö- ja kehitysjärjestöt, palkansaajajärjestöt, evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa, lääkärit sekä saamelaiskäräjät.

Myrskyvaroitus puolestaan on haastanut kaikki mukaan ilmastotalkoisiin. Yhdistys julkisti perjantaina listan 200 henkilöstä, jotka ovat tehneet lupauksen vähentää ilmastopäästönsä puoleen. Lupauksen teki myös Kimmo Tiilikainen.

Tiilikainen korostaa, että ilmastonmuutos lisää kansainvälisten pakolaiskriisien mahdollisuutta. Siksi kattavan ja kunnianhimoisen ilmastosopimuksen aikaansaaminen Pariisissa joulukuussa on hänen mukaansa tärkeää.

"Ilmastonmuutos on sekä taloudellinen että sosiaalinen ja myös turvallisuuspoliittinen kysymys. Tulevaisuudessa pula ruuasta ja pula vedestä ovat entistä herkemmässä. Kansainväliset kriisit ja pakolaisuus tulevat mitä suurimmalla todennäköisyydellä lisääntymään", Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen näkee kuitenkin ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuutena vauhdittaa Suomen taloutta ja kilpailukykyä. Samaa mieltä on puolet ympäristöministeriön teettämään kyselyyn vastanneista.

"On ilahduttavaa, että ilmastonmuutoksen torjuntatoimet nähdään mahdollisuutena suomalaiselle puhtaalle teknologialle. Mitä ripeämpiin toimiin maailmalla ryhdytään, sitä suurempi tarve on puhtaille ratkaisuille", Tiilikainen sanoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat