Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa vastarinta kihisee lähinnä verkossa

Saksassa lentävät polttopullot. Virossa tuhopolttoyritys muutti ilmapiirin.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Jonas Ekström Reuters
Poliisi ohjasi turvapaikanhakijoita junaan Tukholmassa syyskuun puolivälissä. Ruotsissa maahanmuuton vastustajat elämöivät lähinnä vain verkossa. Kaduilla näkyy päinvastoin auttamisen halu.
Poliisi ohjasi turvapaikanhakijoita junaan Tukholmassa syyskuun puolivälissä. Ruotsissa maahanmuuton vastustajat elämöivät lähinnä vain verkossa. Kaduilla näkyy päinvastoin auttamisen halu. Kuva: Jonas Ekström Reuters

Ruotsissa Suomen mielenosoitukset ja väkivalta turvapaikanhakijoita vastaan pantiin laajasti merkille perjantaina. Kuva ja otsikot lahtelaisesta Ku Klux Klan -asuun sonnustautuneesta mielenosoittajasta loivat Suomi-kuvaa liki kaikissa länsinaapurin suurissa medioissa.

Ruotsissa vastaavaa avointa vastarintaa tai väkivaltaa ei ole ollut aistittavissa viime kuukausina, turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa. Katukuvaa on hallinnut sen sijaan vahva auttamisen halu.

Maahanmuuttovirastossa tai poliisissa ei muisteta viime ajoilta tapauksia, josssa turvapaikanhakijoihin olisi kohdistunut suora väkivaltaa tai uhkauksia. Yhdessä tapauksessa elokuussa on epäilty väkivallan suunnittelua.

Valtaosassa Ruotsin tilastoiduista viharikoksista on silti vuosittain taustalla rasistinen motiivi. Huomiota ovat viime aikoina herättäneet romanikerjäläisiin kohdistuvat iskut. Viimeksi elokuussa mies hyökkäsi veitsen kanssa leiriin Göteborgissa. Useita asuntoautoja tuhoutui samassa yhtydessä tulipalossa.

Myös verkkokeskustelu on paikoin avoimen rasistista. Kohu syntyi hiljattain esimerkiksi ruotsidemokraattien skånelaisen poliitikon Gunilla Schmidtin Facebook-kirjoituksesta, jossa hän toivoi jonkun asettuvan Juutinrauman sillalle konekiväärin kanssa, jotteivät Tanskan kautta tulijat pääsisi Ruotsiin saakka.

Viron sosiaalisessa mediassa pakolaisista on keskusteltu tunteikkaasti keväästä asti. Kielenkäyttö on ollut paikoin avoimen rasistista. Ennakkoluuloihin perustuvaa virheellistä tietoa pakolaisista on levinnyt myös lehdistöön. Ihmiset kuitenkin järkyttyivät, kun ainoa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Vaon kylässä Pohjois-Virossa yritettiin sytyttää palamaan aamuyöllä 3. syyskuuta.

Tuhopolttoyrityksen jälkeen pääministeri Taavi Rõivas ja sisäministeri Hanno Pevkur menivät Vaon vastaanottokeskukseen tapaamaan turvapaikanhakijoita. Seuraavana viikonloppuna tuhannet ihmiset kokoontuivat Tallinnan Vapaudenaukiolle ensimmäiseen mielenosoitukseen suvaitsevaisuuden ja pakolaisten puolesta. Virossa virisi keskustelu rangaistusten koventamiseksi viharikoksista.

Pieni kansalliskonservatiivinen Ekre-puolue poikkesi yleisestä linjasta eikä selvästi tuominnut tuhopolttoyritystä. Sen sijaan sen johtohahmo Martin Helme alkoi levittää huhua joukkoraiskausyrityksestä Vaossa, minkä poliisi ja lehdistö pian osoittivat perättömäksi.

Rasistista kielenkäyttöä suvaitaan Virossa osin sananvapauden nimissä. Viranomaisten reaktiot ovat hitaita. Eniten hämmennystä julkisuudessa on herättänyt puolustusvoimien alaisuuteen kuuluvan Suojeluskunnan viestinnän asiantuntijan facebook-päivitys viime kesältä. Hän nimitti Eurooppaan tulevia ihmisiä "saastaksi" ja "roskajoukoksi", jota vastaan on taisteltava kaikin keinoin. Samalla hän ryssitteli Viron venäjänkielistä väestöä. Vasta viikkojen julkisen arvostelun jälkeen syksyllä Suojeluskunta siirsi miehen muihin tehtäviin.

Saksaan odotetaan saapuvan tämän vuoden aikana lähes miljoona turvapaikanhakijaa. Se tarkoittaa sitä, että lähes jokaisessa isommassa kunnassa on tai sinne suunnitellaan pakolaisten vastaanottokeskusta.

Turvapaikanhakijoiden tulon vastustajat ovat tehneet useita kymmeniä polttopulloiskuja eri puolilla Saksaa. Poliisin mukaan ainakin joka kolmas isku on äärioikeistolaisten tekemä.

Tuorein isku tapahtui sunnuntaina eteläisessä Baden-Württenbergissä Wertheimin pikkukaupungissa.

Tulipalo suunnitellussa pakolaisten majoituspaikassa noudatti samaa kaavaa kuin monet iskuista.

Paikkakunnan urheiluhallista oli suunniteltu pakolaismajoitusta. Sinne oli juuri saatu lauantaina kannettua yli 300 sänkyä, kun joku tunkeutui sunnuntain vastaisena yönä halliin sisään ja sytytti sen tuleen. Hallin rakenteet tuhoutuivat niin pahasti, ettei sitä voitu ottaakaan suunniteltuun käyttöön.

Osa iskijöistä on kuitenkin hyökännyt jo paikalle päässeitä pakolaisia vastaan.

Syyskuun alun ja puolivälin välillä tuhopolttoja oli viidessä eri kaupungissa. Tämän vuoden puoliväliin mennessä erilaisia hyökkäyksiä ulkomaalaisia kohtaan oli tehty 202, kun koko viime vuonna niitä oli 198.

Äärioikeistolaisten väkivaltaisiksi yltyneet mielenosoitukset pakolaisia vastaan järjestettiin elokuun viimeisellä viikolla Heidenaussa, Dresdenin lähellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat