Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaisperhe pelästyi ilotulitusraketteja ja kivisadetta

Lahden johto: Rähinöitsijät eivät edusta yleistä mielipidettä

Kotimaa
 
Lahteen saapunut turvapaikanhakija: Isis haluaa tappaa Irakin tulevaisuuden
Lahteen saapunut turvapaikanhakija: Isis haluaa tappaa Irakin tulevaisuuden
Sunnimuslimeihin kuuluva irakilainen Omar Abdullah, 27, saapui perjantaina bussikyydillä parinsadan irakilaisen joukossa Torniosta Lahden Hennalaan. Entiset miehistökasarmit muutettiin pikavauhdilla hätämajoitustiloiksi. Bagdadista lähtenyt Omar pelkää Isistä ja shiiapoliisia. Ruotsissa hänelle sanottiin: "Go to Finland! Mene Suomeen!" Toimittaja: Merja Ojanperä, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.

Irakilainen al-Zirarin perhe istui perjantain vastaisena yönä bussissa Hennalan varuskunnan portilla, kun joukko mielenosoittajia alkoi heitellä ilotulitusraketteja ja kivenmurikoita autoa kohti. Paukkupommit jysähtelivät ja lapset alkoivat itkeä.

Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin valmiuspäällikkö Ari Saarinen oli tulijoita vastassa. Hän vakuutteli, että kyllä te olette turvassa.

"Mietin, pitäisikö meidän lähteä takaisin Ruotsiin tai Saksaan, kun täällä pommeja räjäytellään", Mosulista kotoisin olevan perheen isä Showkat al-Zirari kertoo. Perhe tuli Suomeen, koska oli kuullut, että etenkin Mosulista tulevat saavat turvapaikan Suomesta.

Yö oli rauhallinen ja sujui kasarmin perhehuoneessa retkipatjojen päällä harmaiden huopien alla. Perheen äiti Doha ja 1-vuotias tytär Afrah eivät enää perjantaina olleet peloissaan.

Showkat al-Zirari kertoo perheen olleen kotimaassaan vaarassa, koska Isis-järjestö ei pidä heitä oikeina muslimeina.

"Isisin mielestä meidän olisi pitänyt olla radikaalimpia", kertoo tv-kuvaajana työskennellyt al-Zirari.

Perhe on ollut matkalla puolitoista kuukautta. Ensiksi he menivät Turkkiin, sieltä Kreikkaan, Makedoniaan, Serbiaan, Unkariin, Itävaltaan, Saksaan, Ruotsiin ja Suomeen. Torniosta heidät ohjattiin bussiin ja Lahden Hennalaan.

Matkan vaarallisin etappi oli laivamatka Turkista Kreikkaan. Pakolaisia kuljettanut laiva upposi lähellä rannikkoa, ja kreikkalaiset merivartijat pelastivat laivalla olleet.

"Haluan että lapsellani on tulevaisuus", kertoo Doha al-Zirari hiljaisella äänellä toiveistaan.

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt vierailivat perjantaina Hennalan hätämajoitusyksikössä ja tapasivat turvapaikanhakijoita ja SPR:n väkeä. Hennalaan on majoittunut tähän mennessä 250 irakilaista turvapaikanhakijaa. Tilaa on ainakin 450:lle.

Kaupungin johto pahoitteli edellisillan mielenosoitusta. Myllyvirta ja Rostedt korostivat, etteivät rähinöitsijät edusta Lahden yleistä mielipidettä.

Rostedt kuuli edellisiltana paukkupommien jysähdykset kotiinsa Ankkurin kaupunginosaan asti. Hän totesi tilanteen rauhoittuneen nopeasti, kun poliisi otti pahimmat rähinöitsijät talteen.

Muutama lahtelainen valtuutettu on kritisoinut hätämajoitusyksikön perustamista pikavauhtia ja epäillyt asian tahallista salailua.

Kaupunginjohtaja Myllyvirta muistuttaa, että kaupunginhallituksen enemmistö päätti kaksi viikkoa sitten äänin 9–2 suhtautua myönteisesti pakolaisten vastaanottokeskuksen tai hätämajoitusyksikön perustamiseen Lahteen. Vastaan äänestivät perussuomalaiset jäsenet.

Myllyvirta piti SPR:n Hämeen piirin toimintaa nopeana ja tehokkaana. Yksikköön ilmoittautui töihin 70 vapaaehtoista. Ruokahuollon hoitaa Leijona Catering, ja ruoka kuljetettiin perjantaina Hennalan sotilaskodille Vekaranjärven varuskunnasta.

Merja Ojansivu
Lahti

Janne Järvinen HS
Irakin Mosulista paennut al-Zirarin perhe, äiti Doha, isä Showkat ja tytär Afrah, pelästyi paukkupommeja ja ilotulitusraketteja. Mielessä kävi mahdollisuus palata Ruotsiin tai Saksaan.
Irakin Mosulista paennut al-Zirarin perhe, äiti Doha, isä Showkat ja tytär Afrah, pelästyi paukkupommeja ja ilotulitusraketteja. Mielessä kävi mahdollisuus palata Ruotsiin tai Saksaan.
SPR:n valmiuspäällikkö: Tilanne rauhoittunut Lahdessa
SPR:n valmiuspäällikkö: Tilanne rauhoittunut Lahdessa
Mielenosoittajat heittellivät turvapaikanhakijoiden linja-autoa kivillä ja ilotulitteilla Lahden Hennalan vastaanottokeskuksessa. SPR:n valmiuspäällikkö Ari Saarinen kertoo, mitä mielenosoituksessa tapahtui perjantain vastaisena yönä.
Turvapaikanhakijat saapuivat Lahteen – bussia heiteltiin ilotulitteilla
Turvapaikanhakijat saapuivat Lahteen – bussia heiteltiin ilotulitteilla
Mielenosoittajat heittelivät turvapaikanhakijoiden bussia ilotulitteilla Lahden Hennalassa syyskuun 24. päivänä. Paikalla oli 40–50 mielenosoittajaa, jotka myös heittelivät kiviä paikalla olleita ihmisiä päin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat