Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Lahden ja Kouvolan tapaiset väkivaltaiskut voivat ruokkia uusia iskuja

Lahden ja Kouvolan iskut turvapaikanhakijoita vastaan voivat houkutella muita samanmielisiä vastaaviin tekoihin, tutkija varoittaa. Presidentti ja hallitus tuomitsivat iskut. Poliisi lisää turvatoimia.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Lahteen saapunut turvapaikanhakija: Isis haluaa tappaa Irakin tulevaisuuden
Lahteen saapunut turvapaikanhakija: Isis haluaa tappaa Irakin tulevaisuuden
Sunnimuslimeihin kuuluva irakilainen Omar Abdullah, 27, saapui perjantaina bussikyydillä parinsadan irakilaisen joukossa Torniosta Lahden Hennalaan. Entiset miehistökasarmit muutettiin pikavauhdilla hätämajoitustiloiksi. Bagdadista lähtenyt Omar pelkää Isistä ja shiiapoliisia. Ruotsissa hänelle sanottiin: "Go to Finland! Mene Suomeen!" Toimittaja: Merja Ojanperä, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.

Turvapaikanhakijoiden majoitustiloihin eri puolilla Suomea tehdyt iskut voivat lisätä uusien iskujen todennäköisyyttä, sanoo poliittiseen väkivaltaan perehtynyt tutkija.

"Teot ovat valitettavasti helposti kopioitavissa", sanoo Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

Mielenosoittajat heittivät kiviä Suomen Punaisen Ristin työntekijää, toimittajia ja vartijoita kohti sekä ampuivat ilotulitteilla turvapaikanhakijoita kuljettavaa linja-autoa perjantain vastaisena yönä Lahdessa. Bussissa matkusti poliisin mukaan pääosin lapsiperheitä.

Leena Malkki
Leena Malkki

Uuden vastaanottokeskuksen tuntumassa oli nelisenkymmentä mielenosoittajaa, joista yksi oli pukeutunut valkoisten ylivaltaa ajaneen Ku Klux Klan -järjestön asuun.

Kouvolassa puolestaan 50-vuotiaan miehen epäillään heittäneen samana yönä polttopullon turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskuksen ovelle.

Polttopulloiskusta epäillyn nimellä löytyy Facebook-sivu, jossa on jaettu alkuviikosta kirjoituksia turvapaikanhakijoiden majoitustilojen tuhopoltoista. Hänet on aiemmin tuomittu muun muassa sosiaalityöntekijän uhkailusta.

Kukaan ei loukkaantunut Lahden ja Kouvolan tapauksissa.

"Olen lukenut vähän kylmän hien kanssa uutisia, miltä tilanne on alkanut näyttää Suomessa", Leena Malkki sanoo.

Malkin mukaan tietyt turvapaikanhakijoiden vastaanottamista vastustavat piirit ovat alkaneet aiempaa laajemmin keskustella väkivaltaisuuksista pakolaiskysymyksen ratkaisuna ilman, että samanmieliset pitävät sitä enää kovin outona tai kiellettynä.

Malkki korostaa, ettei tämä koske kaikkia turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen vastustajia tai koko yhteiskuntaa.

Samalla kasvaa silti riski, että yksittäiset ihmiset siirtyvät uhkauksista tekoihin. Lahden ja Kouvolan tapaukset ja muut vastaavat teot voivat puolestaan houkutella uusia ihmisiä toteuttamaan vastaavanlaisia tekoja.

"Niin ei käy automaattisesti, mutta siihen on alttius. On vaikea sanoa, kuinka paljon Suomessa on sellaisia ihmisiä, jotka voisivat ryhtyä tällaisiin tekoihin", Malkki huomauttaa.

Hän korostaa, etteivät turvapaikanhakijoiden vastaiset iskut lisäänny väistämättä, vaan se on vain yksi mahdollinen kehityskulku.

"Kriittinen kysymys on nyt, miten tilanteeseen puututaan poliittisen väkivallan estämiseksi", Malkki sanoo.

Malkin mielestä on hyvä, että Suomen hallitus tuomitsi yksiselitteisesti tuoreimmat teot perjantaiaamuna.

"Suomen hallitus tuomitsee jyrkästi viimeöiset rasistiset mielenilmaukset maahan tulleita turvapaikanhakijoita kohtaan. Väkivalta ja sillä uhkaaminen on aina tuomittavaa", totesivat pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) lausunnossaan.

Hallituksen välittämän tiedotteen mukaan "Suomi on kansainvälinen, avoin ja suvaitsevainen maa, jonka suuri enemmistö hyväksyy maahanmuuttajat".

Myös presidentti Sauli Niinistö tuomitsi iskut.

"Väkivalta ja sillä uhkaaminen ovat rikoksia. Joka sellaista tekee, häntä kutsutaan rikolliseksi", Niinistö sanoi New Yorkissa perjantaina.

Niinistö kommentoi turvapaikanhakijoita vastaan tehtyjä hyökkäyksiä Lahdessa ja Kouvolassa torstai-iltana.

Presidentin mukaan turvapaikanhakijoita vastaan tehdyillä hyökkäyksillä "ei ole mitään tekemistä mielenilmaisun kanssa".

"Rikos ja mielenilmaisu ovat täysin eri asioita. Jos on turhautunut ja kriittinen, sen ilmaisemiseen on Suomessa paljon tilaa", Niinistö sanoi.

Niinistö muistutti myös, että turvapaikanhakijat ovat väärä kohde.

"Tässä tapauksessa, jos on turhautunut tai kriittinen tehtyihin päätöksiin tai niiden tekemättä jättämiseen, silloin turhautumisen ja kriittisyyden olettaisi suuntautuvan päättäjiin. Pakolaiset ovat tässä päätöksien kohteita, joten tunnepurkausten tai tunnekuohujen purkaminen heihin on aika lailla epäloogista."

Kaikki me saamme tunnekuohuja, Niinistö sanoi. "Ne kyllä pitää hallita. Jos niiden annetaan karata käsistä rikoksiin asti, vahingoitetaan omaa asiaa ja omaa itseään, ainoastaan ja vain."

Niinistön mielestä olisi tärkeää, että turvapaikanhakijoiden hallitsematon liikenne Suomeen saataisiin loppumaan, jotta kiintiöpakolaisia voitaisiin ottaa hallitusti "tuntuvasti enemmän kuin tähän asti".

"Minusta tuntuu, että silloin myös apu kohdentuisi paremmin, jos otettaisiin pakolaisleieiltä, joihin isät äidit lapsinensa ovat joutuneet lähtemään. Apu kohdistuisi niihin, joiden hätä on suurin", Niinistö sanoi.

Lassi Häkkinen Lehtikuva
Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (oik.) olivat vastassa perjantaina Hennalaan tulleita turvapaikanhakijoita.
Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (oik.) olivat vastassa perjantaina Hennalaan tulleita turvapaikanhakijoita.

Lahdessa 40-50 mielenosoittajaa heitteli turvapaikanhakijoita kuljettavaa bussia ilotulitteilla torstai-iltana. Kouvolassa 50-vuotiaan miehen epäillään heittäneen polttopullon turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskuksen ovelle.

Niinistöltä kysyttiin, ovatko uutiset Suomesta vahingoittaneet Suomen mainetta ulkomailla. Kuva Ku Klux Klanin vaatteisiin pukeutuneesta miehestä Lahdessa on levinnyt ympäri maailmaa.

Niinistö vastasi keskustelleensa asiasta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Hän sanoi toivovansa kaikkien ymmärtävän, että kyse on "oudoilla poluilla" olevasta yksilöstä.

Niinistö osallistuu New Yorkissa kestävää kehitystä koskevaan huippukokoukseen.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan "nyt on tärkeä varmistaa, että ne jotka ovat turvapaikan hakijoita ja jotka tekevät töitä vastaanottokeskuksissa ja tekevät vapaaehtoistyötä, kokevat olonsa turvalliseksi. Ihmiset tulevat hädänalaisista olosuhteista ja ansaitsevat asiallisen käsittelyn turvallisissa olosuhteissa", pääministeri Sipilä sanoi HS:lle.

Sipilä sanoi ymmärtävänsä myös niiden ihmisten huolia, jotka ovat kauhuissaan turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä samalla, kun 350 000 suomalaista on työttömänä, etuuksia leikataan ja talous on kuralla.

"Ymmärrän ihmisten huolia arjessa, mutta en ollenkaan näitä toimia, mitä on tapahtunut", Sipilä kertoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini tuomitsi turvapaikanhakijoihin kohdistuneet iskut Työmiehen tuumaustunniksi kutsutussa tiedotustilaisuudessa puolueen toimistolla Helsingissä perjantaina illansuussa. Hän ei kuitenkaan maininnut suoraan Lahden ja Kouvolan iskuja.

"Ei käy, että käytetään tällaista politiikkaa ketään kohtaan", Soini sanoi.

Poliisi ilmoitti perjantaina tuomitsevansa rasistiset ilmiöt yksiselitteisesti. Poliisi vakuutti olevansa varautunut mahdollisiin iskuihin ja lisänneensä valvontaa turvapaikanhakijoiden majoitustilojen läheisyydessä.

Poliisi, vastaanottokeskukset ja Tornion järjestelykeskus ovat lisänneet tiedonvaihtoaan.

"Poliisi pystyy näin sijoittamaan partioita tarvittaviin paikkoihin aiempaa paremman tilannekuvan avulla", sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Poliisiylijohtaja ei näe, että väkivaltaisuuksien uhka olisi erityisesti kiristynyt juuri nyt, vaikka vastaanottokeskuksiin onkin kohdistunut erilaisia iskuja ja ilkivallantekoja.

"Tapahtuneita tekoja selvitettäessä on käynyt ilmi, että ne ovat olleet yksittäisten humalaisten päähänpistoja, joilla ei juuri ole ollut yhteyttä keskenään. Lahden tapaus tosin oli suunniteltu kokoontuminen, johon oli kutsuttu ihmisiä", hän sanoo.

SPR:n valmiuspäällikkö: Tilanne rauhoittunut Lahdessa
SPR:n valmiuspäällikkö: Tilanne rauhoittunut Lahdessa
Mielenosoittajat heittellivät turvapaikanhakijoiden linja-autoa kivillä ja ilotulitteilla Lahden Hennalan vastaanottokeskuksessa. SPR:n valmiuspäällikkö Ari Saarinen kertoo, mitä mielenosoituksessa tapahtui perjantain vastaisena yönä.
Timo Soini tuomitsi väkivallan
Timo Soini tuomitsi väkivallan
Ulkoministeri Timo Soini (ps) tuomitsi vihapuheen ja -teot, mutta ei ottanut suoraan kantaa Lahden ja Kouvolan hyökkäyksiin turvapaikanhakijoita vastaan.

Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

HS-työryhmä: Lasse Kerkelä ja Marjukka Liiten sekä Laura Saarikoski, YK, New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat