Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amikset arvostavat vakituista työpaikkaa

Amisbarometrin mukaan kolme neljäsosaa on ylpeitä opiskelupaikastaan

Kotimaa
 

Ammattioppilaitoksissa opiskeleville työpaikan pysyvyys ja turvallisuus on kaikkein tärkein työhön liittyvä asia, kertoo perjantaina julkaistu Amisbarometri.

Työpaikan pysyvyys on opiskelijoille huomattavasti tärkeämpi asia kuin työn mielekkyys, palkka, mukavat työkaverit tai etenemismahdollisuudet.

Fakta

Amisbarometriin vastasi lähes 21 000

 Amisbarometri-kyselyyn vastasi vuoden 2015 tammi–maaliskuussa lähes 21 000 opiskelijaa.

 He opiskelivat 87:ssä nuorisolinjan ammatillista koulutusta antavassa oppilaitoksessa.

 Kyselyyn osallistui noin 17 prosenttia ammatillisen perusasteen opiskelijoista.

 Amisbarometrin toteuttivat Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry sekä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus.

 Tutkimuksen tekemisessä avusti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Ensimmäistä kertaa tehdyssä Amisbarometrissä tutkittiin ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien näkemyksiä muun muassa opiskelusta ja työelämästä.

Tulos hämmästytti Amisbarometriä tehneen Suomen ammattiin opiskelevien liiton Sakin siitä huolimatta, että liitolla on hyvä tuntuma opiskelijakenttään.

"Tulos yllätti suoraan sanoen meidätkin. Kyse on varmaan siitä, että opiskelijat ovat lähtökohtaisesti duunariperheistä, joissa vakituinen työpaikka, ammatti ja ammatti-identiteetti ovat tärkeitä", arvioi liiton sosiaalipoliittinen asiantuntija Laura Kyntölä.

Myös yleinen taloustilanteen epävarmuus voi hänen mukaansa heijastua vastauksissa.

Amisbarometrin mukaan 42 prosenttia ammattiin opiskelevista pitää kaikkein tärkeimpänä asiana työssä sitä, ettei siinä ole vaaraa työttömyydestä. 21 prosenttia pitää tärkeimpänä työn sisällön mielekkyyttä, ja vain 12 prosenttia mainitsee hyvän palkan kaikkein tärkeimmäksi.

Melko suuri osa ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista kokee opiskelevansa väärällä alalla. Mitä pidemmälle opinnot etenevät, sitä vähemmän heissä on opiskelualansa oikeaksi kokevia.

"Keskeyttäminen on ammatillisissa oppilaitoksissa varsin yleistä. Siihen vaikuttaa se, että opiskelijoiden pitää tehdä opintoalan valinta todella nuorena", sanoo Kyntölä.

Hänen mukaansa nuoret eivät aina täysin ymmärrä millaiseen ammattiin he lähtevät opiskelemaan. Tilannetta voisi Kyntölän mukaan korjata petraamalla peruskoulun oppilaanohjausta.

Ensimmäisen vuoden opiskelijoista yli 50 prosenttia kokee suuressa määrin opiskelevansa oikeaa alaa, mutta kolmantena vuonna yhtä varmoja näkemyksestään on enää hieman alle 40 prosenttia opiskelijoista.

Kaikkein useimmin oikealla alalla tunsivat olevansa opiskelijat, jotka olivat päässeet opiskelemaan ensimmäiseksi hakutoiveekseen ilmoittamaansa alaa.

Suurin osa, 75 prosenttia, ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista on ylpeitä opiskelupaikastaan. Noin 85 prosenttia opiskelijoista sanoo, että myös perhe ja sukulaiset suhtautuvat siihen myönteisesti.

Suuri enemmistö uskoi ammatillisen tutkinnon olevan kovaa valuuttaa myös työelämässä. Sen sijaan vain 45 prosenttia opiskelijoista uskoi, että muilla ihmisillä on oikeanlainen kuva ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista.

Kyntölän mukaan taustalla on se, että lukion käyneet huomioidaan yhteiskunnassa huomattavasti näyttävämmin kuin ammattioppilaitoksissa opiskelleet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat