Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaislapsia sijoitetaan ehkä pian suomalaisperheisiin

Nuorimmat yksin tulijat ovat alle kymmenvuotiaita

Kotimaa
 

Yksin Suomeen tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita aletaan ehkä pian sijoittaa myös perheisiin.

Yksinäisten alaikäisten tulijoiden määrä on kasvanut viime kuukausina roimasti. Tänä vuonna Suomeen on tullut yksin jo yli 900 alaikäistä lasta ja nuorta. Heistä useimmat ovat teini-ikäisiä, mutta nuorimmat ovat alle 10-vuotiaita.

Parhaillaan perusteilla on kahdeksan uutta ryhmäkotia tai tukiasumisyksikköä. Alustavia suunnitelmia on vielä useammasta.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Olli Snellman kertoo, että kun kiireellisimmät yksiköt saadaan perustettua, on aika miettiä myös lasten sijoittamista perheisiin.

"Perhesijoitus voisi sopia erityisesti nuorimmille lapsille."

Aikataulu on vielä auki, mutta Snellmanin arvion mukaan toimintaa päästään todennäköisesti suunnittelemaan loka- tai marraskuussa.

Pelastakaa lapset ry on yksi Maahanmuuttoviraston yhteistyökumppaneista, joka etsii ja kouluttaa tulevia sijaisvanhempia.

Lastensuojelupalveluiden johtaja Riitta Hyytinen Pelastakaa Lapsista arvioi, että halukkaita sijaisperheitä löytyy.

"Meille on tullut kyselyjä perheiltä, jotka haluaisivat auttaa ja olisivat valmiita ottamaan pakolaislapsen perheeseensä. Kiinnostusta ja auttamishalua siis on. Meillä on myös jonkin verran perheitä, jotka ovat jo käyneet valmennuksen, mutta joilla ei vielä ole sijaislasta, joten heiltäkin asiaa voidaan kysyä."

Vaikka auttamishalua olisi kuinka ja kotia tarvitsevia lapsiakin paljon, lasten sijoittaminen koteihin ei käy hetkessä.

Ennen lapsen sijoitusta perheiden on käytävä läpi valmennus ja sosiaalityöntekijän on varmistettava, että perhe soveltuu sijaisperheeksi. Hyytisen mukaan pakolaislasten sijoituksessa on pidettävä kiinni samoista vaatimuksista kuin sijoituksissa yleensäkin.

"Perheiltä vaaditaan vakaata elämäntilannetta ja sitä, että vanhemmilla on omat asiat kunnossa ja valmennus käytynä. En olisi näistä kriteereistä valmis joustamaan, vaikka tilanne nyt onkin akuutti."

Hyytisen mukaan pakolaislapsen kotiinsa ottavalta perheeltä vaaditaan vielä enemmän osaamista kuin sijaisperheeltä normaalisti.

"Näillä lapsilla on taustallaan vaikeita kokemuksia, väkivaltaa ja osalla myös hyväksikäyttöä. Lapset voivat siksi oireilla monella tavalla, ja sijaisperheen vanhemmilla on oltava kykyä toimia pelokkaan ja ehkä arvaamattomankin lapsen kanssa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat