Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK pelkää uusia pakkolakeja

Metalliliiton Riku Aalto: SAK:n esitys testaa hallituksen aikeet

Kotimaa
 
Metalliliiton Aalto HSTV:ssa syyskuussa: Saako ansiosidonnaiseen koskea?
Metalliliiton Aalto HSTV:ssa syyskuussa: Saako ansiosidonnaiseen koskea?
Metalliliiton puheenjohtaja ja SAK:n hallituksessa istuva Riku Aalto vieraili HSTV:n Studio Kulmapöydässä syyskuun lopulla. Tuolloin keskusteltiin muun muassa ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta.

Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mielestä SAK:n torstaina tekemä ehdotus kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi mittaa, kumpi hallitukselle on tärkeämpää, yhteiskuntarauha vai palkansaajien aseman ideologinen heikentäminen.

"Me tarjoamme hallitukselle keinoa päästä tästä ongelmasta ulos ilman, että toreille alkaa taas kerääntyä ihmisiä. Ihan turha ehdotuksia on tehdä, jos tämä on hallitukselle ja työnantajille lopulta ideologinen kysymys sen suhteen, että päämääränä on laittaa ay-liike ja palkansaajat kyykkyyn", Aalto sanoo.

Hän viittaa hallituksen esitykseen, joka rajaa pakkolailla liittojen sopimusoikeutta.

SAK tarjoaa laajaa sopimusta, jossa palkat eivät nousisi lainkaan vuonna 2017.

Kyseessä on ensimmäinen kerta syksyn työmarkkinakriisin aikana, kun joku osapuolista esittää konkreettisen esityksen, miten kustannuskilpailukykyä parannettaisiin. Hallitus haluaa, että työnantajien yksikkötyökustannuksia lasketaan ensin viisi prosenttia ja sen jälkeen palkkamaltti nostaisi kilpailukykyä viisi prosenttia.

Outi Pyhäranta HS
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto pelkää seurauksia, jos neuvotteluissa ei synny sopua ja hallitus laittaa voimaan pakkolait.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto pelkää seurauksia, jos neuvotteluissa ei synny sopua ja hallitus laittaa voimaan pakkolait.

SAK:n ehdotus sekoittaa nämä kaksi tapaa tavalla, jossa yksikkötyökustannukset alenevat SAK:n laskelman mukaan 9,2 prosenttia hallituksen vaatiman kymmenen prosentin sijaan. Palkansaajien maksut lisääntyisivät ja ostovoima heikkenisi, mutta työehtoja esitys ei heikentäisi.

Hallituksen mielestä palkkamaltin pitää olla tasan viisi prosenttia ja yksikkötyökustannuksien tasan viisi prosenttia eikä näitä kahta saa sekoittaa. EK tyrmäsi SAK:n laskelman perjantaina ja sanoi, että SAK:n tarjoama nollaratkaisu ei vaikuta juuri lainkaan yksikkötyökustannuksia alentavasti.

"Tämä nyt on meidän esitys, johon varmaan tulee muutoksia, jos sopimus syntyy."

Hänen mukaansa SAK:n on vaikea sopia mistään, ennen kuin se näkee, millä tavalla hallitus toteuttaa esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvauudistuksen ja monet muut aiotut työelämän uudistukset. SAK pelkää, että hallitus uudistaa paikallista sopimista pakkolailla, joka rajoittaa liittojen sopimusvapautta.

"Entä jos taas työelämää uudistetaan pakkolakeja käyttäen? Mitä siitä seuraisi?" hän sanoo.

Riku Aalto johtaa noin 144 000 jäsenen Metalliliittoa, joka neuvottelee Suomen suurimman vientitoimialan työehdoista. Hän on SAK:n hallituksen vaikutusvaltaisin jäsen, ja moni kutsuu häntä Suomen vaikutusvaltaisimmaksi ammattiyhdistyspäättäjäksi.

"Luojan kiitos meillä on vastapuolella Riku Aallon kaltainen rakentava neuvottelija", kuvailee Aaltoa keskeinen työnantajien edunvalvoja.

Aalto sanoo, että takana on hyvin poikkeuksellinen viikko ay-liikkeessä.

"Eivät työntekijöiden etujen heikennykset ja nollakorotukset ole meidän normiagendaa. Meidän perustehtävä on parantaa jäsenten etuja, mutta nyt ovat poikkeukselliset ajat."

Hyvin erikoista on sekin, että SAK ehdottaa vuosien ajan valmistellun eläkeratkaisun avaamista niin, että työnantajien maksuosuutta pienennetään väliaikaisesti ja myöhemmin maksua taas korotetaan. Tähän asti SAK on pitänyt ennen kaikkea eläkemaksuheikennyksiä tulevien eläkeläisten pettämisenä.

Aalto myöntää, että kyse oli vaikeasta asiasta. "Tämä oli kuitenkin pienempi murhe kuin jokin muu." Tällä hän viittaa SAK:lle vaikeisiin työehtojen heikennyksiin.

SAK ehdottaa siirtymistä vuonna 2018 palkanmuodostuksessa Ruotsin malliin. Ruotsissa kaikkien alojen palkkakaton määrää vientiyritysten palkanmaksuvara.

"Tämä olisi niin iso fundamentaalinen muutos Suomen työmarkkinoilla, ettei sitä olisi voinut toteuttaa nopeammin." Uusi malli vaatii esimerkiksi muutoksia valtakunnansovittelijan asemaan.

Aalto pelkää seurauksia, jos sopua ei nyt synny ja hallitus laittaa voimaan pakkolait.

"Meidän ensisijainen intressi ei todellakaan ole järjestellä yleislakkoja, vaan saada nyt neuvottelutulos ja maahan tässä mielessä rauha."

Hän on toiveikas sovun suhteen, mutta myös epäileväinen.

"Kun katselee muutenkin hallituksen tekemisiä, näyttää siltä, että se on suututtanut kaikki muut paitsi Venäjän."

Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Suomen talous on ongelmissa: tuottavuus on laskenut ja työn hinta noussut. Yrityksillä menee huonosti ja valtio velkaantuu. HS:n video esittelee kahdessa minuutissa talouskriisin syyt ja keinot ratkaisun löytämiseksi. Toimittajat: Teemu Luukka, Kirsi Alm-Siira Grafiikka: Boris Stefanov

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat