Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurkien syysmuutto jää tavallista myöhempään

Sepel- ja valkoposkihanhien muutto on sen sijaan jo alkanut

Kotimaa
 
Kurjet odottavat yhä muuttoa.
Kurjet odottavat yhä muuttoa.

Kurkien syysmuutto jää tänä vuonna selvästi tavallista myöhäisemmäksi lämpimänä jatkuvan sään vuoksi. Suurin osa linnuista on edelleen Suomessa.

"Yleensä kurkien pääjoukot ovat tähän aikaan jo menneet, mutta nyt niillä ei ole kiire tässä säässä. Kun tulee pohjoisvirtaus ja sää viilenee, niin on lupa odottaa komeaa kurkimuuttoa monessa paikassa Suomessa", ennustaa Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Hän arvelee, että lähipäivinä lintujen muutto ei ole vilkasta lämpimän sään vuoksi.

Sepel- ja valkoposkihanhien kohdalla syysmuutto on käynnistynyt tavallista aiemmin. Rääkkylässä Pohjois-Karjalassa on nähty ruokailemassa 40 000 hanhea.

"Itä-Suomessa on ollut tavallista aikaisemmin ja suurempia hanhimääriä, mitä sää ei selitä. Todennäköisesti se liittyy siihen, että hanhet ovat oppineet uuden muuttoreitin", arvioi Södersved.

Aiemmin Venäjällä pesivät hanhet lensivät etelään Suomen itäpuolelta itärajaa hipoen, mutta nykyisin Itä-Suomen poikki tulee Södersvedin mukaan vuosittain satoja tuhansia hanhia säännöllisesti.

"Ne ovat oppineet edullisen muuttoreitin ja muuttaneet käyttäytymistään."

Venäjältä tulevat myös kuusitiaiset ja närhet, joita on ollut etenkin Itä-Suomessa suuria määriä. Kiteellä havaittiin noin viikko sitten lähes 700 närhen parvi, mikä on suurin Pohjois-Karjalassa havaittu närhien päivämuutto. Kuusitiaisten päämuutto on jo ohi.

Tarkkasilmäinen lintubongari voi havaita hieman hippiäistä suuremman, Aasiasta saapuvan taigauunilinnun, jota on Suomessa ennätysmäärä. Syyskuussa taigauunilintuhavaintoja on tehty satoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat