Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Natura-alueista riidellään edelleen – Molpessa kysytään, miksi valtio suojelisi luontoa paremmin kuin paikalliset itse

Molpessa kysytään, miksi valtio suojelisi luontoa paremmin kuin paikalliset itse

Kotimaa
 
Johannes Tervo
Jens Lågas (vas.) ja Jonas Östberg rantautuvat Rönngrundenin saarelle, josta osa on vielä suojelematta. "Siitä voidaan tehdä vaikka kirjallinen sopimus valtion kanssa, että me pidämme kirveet poissa näiden saarten puista", Lågas sanoo.
Jens Lågas (vas.) ja Jonas Östberg rantautuvat Rönngrundenin saarelle, josta osa on vielä suojelematta. "Siitä voidaan tehdä vaikka kirjallinen sopimus valtion kanssa, että me pidämme kirveet poissa näiden saarten puista", Lågas sanoo. Kuva: Johannes Tervo

Tervetuloa Pohjanmaan Galliaan. Tietenkin sataa.

Näiltä vesiltä Molpen kylästä Korsnäsistä on jo 1500-luvulla toimitettu tullikirjojen mukaan kalaa Tukholmaan. Molpelaisten mukaan kylä on 700-vuotias.

Jens Lågas, 54, ajaa venettään kivikoiden välistä kohti Rönngrundenin saarta kuin kotipihallaan kulkisi, pehmeästi.

"Silmälasit putosivat aamulla mereen. Nyt ajetaan hajun varassa", Lågas vitsailee vanhat varalasit nenällään.

"Mutta väitän, että olemme melkoinen resurssi, kun pärjäämme näissä oloissa. Moni ei selviäisi luodolle pudotettuna vuorokauttakaan."

Ajamme Rönngrundenille, koska siellä sijaitsee Molpessa jylläävän luonnonsuojelukiistan keskipisteessä oleva maapala.

Useiden luonnonsuojelualueiden perustaminen on viivästynyt vuosilla. Viimeisiä Natura-alueita, joista kiisteltiin 2000-luvun alussa, ei vieläkään ole saatu paperilta täytäntöön.

Alueet eivät ole suuria, vaan hankalia viimeisiä maapaloja. Niitä ei ole saatu suojeltua vapaaehtoisesti, vaan neuvottelut ovat kesken tai valtion lunastusprosessi käynnissä. Esimerkiksi Uudellamaalla tällaisia alueita on vielä noin 250 hehtaaria.

Viivästymisten syyt ovat yleensä tyytymättömyys korvauksiin, maanomistuksen hajanaisuus ja kiistat alueen käytöstä. Valitusteitä on paljon.

"Jos kaikki tiet käydään läpi, niin valitettavan pitkiksi prosessit venyvät", sanoo ylitarkastaja Jani Seppälä Uudenmaan ely-keskuksesta.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen alueella, joka käsittelee myös Molpea, on loppuun saattamatta 2 000 hehtaaria.

"Viimeisiä rippeitä on tehty ainakin viisi vuotta", sanoo ely-keskuksen luontoympäristöpäällikkö Esa Koskenniemi.

Molpessa kyse ei ole rahasta vaan periaatteesta. Gallia-mielikuva tulee Asterix-sarjakuvan gallialaiskylästä, joka vastusti roomalaisia henkeen ja vereen.

Molpessa kiehahti viime marraskuussa, kun ely-keskus ilmoitti aloittavansa loppujen yhteisomistuksessa olevien maiden lunastamisen. Suojeluperuste on erityisessä rannikkoluonnossa.

Syntyi Molpe-rörelse, Molpe-liike. Sen takana on koko 550 asukkaan kylä.

"Olemme kysyneet virkamiehiltä, mikä Molpea oikein uhkaa. Olemme 700 vuoden ajan hoitaneet alueita itse niin, että ne ovat kelvanneet jopa maailmanperintökohteeksi", sanoo Göran Östberg, yksi nokkamiehistä.

Saaristo kuuluu YK:n maailmanperintökohteisiin osana Merenkurkun saaristoa.

Yksi lunastettavista alueista on juuri Rönngrundenin maapala. Lågas ja Göranin poika Jonas Östberg, 28, rantautuvat ja löytävät harvan, vanhan kuusimetsän nopeasti keskeltä saarta.

"Tällä on kymmeniä omistajia. Kaikki eivät välttämättä edes tiedä omistavansa tästä osan. Kuka ihme täältä haluaisi hakata vanhoja puita?", Lågas kysyy.

Molpelaiset ovat ehdottaneet määräaikaista suojelua.

Valtio on kuitenkin järkähtämätön. Se korostaa, ettei pysyvä suojelu toisi merkittäviä käyttörajoituksia: kalastus ja virkistyskäyttö säilyisivät entisellään.

Molpelaiset pelkäävät, että alueelle saattaisi myöhemmin tulla uusia rajoituksia. Ely-keskus vakuuttaa, ettei sillä ole yllätyksiä takataskussaan. Poikkeuksia ei myönnetä muillekaan.

"Ei saaristoa varmasti mikään sinänsä uhkaa. Mutta emme voi myöskään myöntää erioikeuksia", Koskenniemi sanoo.

Ymmärrystä ei löydy myöskään ympäristöministeriöstä.

"Alueista nousee aina välillä keskustelua. Mutta kyse ei ole vain siitä, miten omistaja itse alueella käyttäytyy. Suojelu säätelee kaikkien alueella liikkuvien toimintaa", lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen kertoo.

Kiistassa on määrä päästä ratkaisuun syksyn aikana. Mutta miten, sitä kukaan ei vielä tiedä.

Molpe-liikkeessä on mukana myös kirjailija Antti Tuuri, joka on vaimonsa Merja Hietaharju-Tuurin kanssa Molpeen juurtunut kesäasukas.

"On erittäin hyvä kysymys, mitä valtio voisi täällä tehdä paremmin. Suojeluun varatuille rahoille olisi parempaa käyttöä muualla", Tuuri sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat