Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Superkuu pimenee varhain maanantaina

Kuunpimennystä voi ihailla selkeältä taivaalta ainakin etelässä ja lännessä

Kotimaa
 
Nasan video havainnollistaa, mikä on "superkuu"
Nasan video havainnollistaa, mikä on "superkuu"
Täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa varhain ensi maanantaina. Kuu joutuu kokonaan Maan varjoon aamulla kello 5.11. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan video esittelee verrattain harvinaisen ilmiön. Video: Nasa/Goddard

Varhain maanantaiaamuna on mahdollista nähdä täydellinen kuunpimennys koko Suomessa. Kuunpimennys syntyy tilanteessa, jossa Maa on Kuun ja Auringon välissä. Kuu pimenee, kun Maan varjo osuu siihen.

Kuu ei häviä täysin näkyvistä pimennyksessäkään vaan näyttää ruosteenpunaiselta. Punaisuus johtuu Maan ilmakehästä, joka päästää valosta läpi punertavat värisävyt.

Fakta

Viimeksi superkuu pimeni 1980-luvulla

 Kuunpimennys syntyy, kun Kuu on toisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Kuu jää Maan varjoon.

 Superkuuksi Kuuta kutsutaan silloin, kun se on radallaan maata lähimmässä pisteessä juuri täydenkuun aikaan. Kuu on silloin tavanomaista suurempi.

 Edellinen täydellinen kuunpimennys oli vuonna 2011 ja seuraava tapahtuu vuonna 2018. Viimeksi superkuu pimentyi vuonna 1982.

Tällä kertaa kuunpimennys on erityinen, koska Kuu on nyt myös tavallista suurempi superkuu. Tämä johtuu siitä, että se on radallaan nyt lähimpänä maata.

HS:n meteorologi Matti Eerikäinen uskoo, että kuunpimennys näkyy ainakin Etelä- ja Länsi-Suomessa, jossa taivaan pitäisi olla selkeä maanantain vastaisena yönä.

Sen sijaan idässä, kuten Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, taivaan voivat peittää pilvilautat.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström muistuttaa, etteivät pilvet välttämättä estä näkemästä kuunpimennystä.

"Kuunpimennys on siinä mielessä mukava tapahtuma, että se tapahtuu hitaasti. Täydellistä pimennystä kestää vähän yli tunnin."

Kuunpimennystä voi katsella turvallisesti paljain silmin. Apuvälineitä ei tarvita.

"Ihmiset sekoittavat sen usein auringonpimennykseen, mutta kuunpimennys ei ole sen vaarallisempi kuin muutkaan kuutamot", Liljeström sanoo.

Vaiheittain etenevä pimennys alkaa maanantaina kello 4.07, jolloin Kuu pimenee osittaisesti. Pimennys on täydellinen kello 5.11–6.24. Jos kuunpimennystä ei jaksa katsoa kokonaan, Liljeström neuvoo heräämään kello 5.30.

"Silloin pimennys on jo täydellisimmillään, mutta taivas on yhä kunnolla pimeä ja tähdet näkyvät."

Tommi Laurinsalo
Edellisen kerran täydellinen kuunpimennys tapahtui vuonna 2011.
Edellisen kerran täydellinen kuunpimennys tapahtui vuonna 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat