Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyri Häkämies Ylelle: SAK:n pitää tulla vastaan

Työmarkkinajärjestöt pusertavat kokoon yhteistä vaihtoehtoa hallituksen paketille

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Jyri Häkämies
Jyri Häkämies Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Palkansaajien SAK:n pitää tulla vielä huomattavasti vastaan tarjouksissaan, jos halutaan, että työmarkkinaosapuolet pääsevät maanantaina sopuun vaihtoehdosta hallituksen kilpailuykykypaketille, sanoi työnantajien etujärjestön EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies Ylen ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Maanantai on hallituksen esittämä takaraja. Hallitus aikoo viedä pakottavaa lainsäädäntöä sisältävät esityksensä ensi viikolla eduskuntaan, jos työmarkkinajärjestöt eivät saa aikaan viimeistään maanantaina kello 16 yhteistä esitystä siitä, miten yritysten kilpailukykyä parannetaan.

Häkämiehen mukaan neuvotteluja jatketaan yli viikonvaihteen, mutta "finaalineuvottelu" käydään maanantaina.

"En osaa sanoa, syntyykö sopimus vai ei. SAK:n viime torstaina esittelemän paketin pohjalta tällaista sopimusta ei synny", Häkämies sanoi Ylelle.

Häkämiehen mukaan kaikki kiteytyy vaatimukseen parantaa yritysten kilpailukykyä välittömästi viidellä prosentilla kilpailijamaihin verrattuna. Tästä työnantajapuoli ei anna periksi. Häkämiehen mukaan SAK:n esitys merkitsisi vain kahden prosentin välitöntä parannusta.

Häkämiehen mukaan vain SAK vaikeuttaa nyt viiden prosentin tavoitteen eteenpäin viemistä. Tavoitteeseen ovat sitoutuneet kaksi työnantajaliittoa EK ja Kuntatyönantajat sekä kaksi työntekijäliittoa Akava ja STTK.

Häkämies ehdotti, että osa työn kustannusten leikkauksista sovittaisiin toimialoittain.

"Esimerkiksi ehdotettu lomarahojen leikkaaminen ei käy kaikille aloille, joten voitaisiin soveltaa alakohtaisesti vaihtoehtoja."

Häkämiehen mukaan SAK:n esitys ensi syksyn palkkojen nollakorotuksista sekä lupaus avoimen sektorin johtoasemasta työehtoneuvotteluissa ovat hyviä asioita, mutta niillä ei ole välittömiä vaikutuksia.

SAK:n ehdotukseen kuuluu palkankorotuksista luopuminen vuonna 2017. "Äärimaltillinen" palkkalinja saattaisi jatkua vuoteen 2018. Osa työnantajamaksuista siirtyisi palkansaajien maksettavaksi.

Ehdotus oli vastaus pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitukselle, joka haluaa kohentaa kustannuskilpailukykyä muun muassa leikkaamalla palkkoja.

SAK haluaa kytkeä ratkaisuun myös työttömyysturvan ja muita työmarkkina-asioita. Tämä ei ole sopinut hallitukselle eikä työnantajille.

Ykkösaamussa haastateltiin myös palkansaajajärjestö Akavan puheenjohtajaa Sture Fjäderiä. Fjäder asetti tavoitteeksi sopimukseen pääsyn maanantaina, mutta ei pitänyt epäonnistumistakaan katastrofina.

"Tämä ei ole viimeinen juna, vaan on aikaa neuvotella senkin jälkeen", Fjäder arvioi.

Akava on valmis hakemaan ratkaisua lomarahoista ja työajoista.

"SAK:n pitäisi vihdoin tunnustaa tosiasiat. Miksi pitää tehdä tämä näin monimutkaisilla palkansaajien maksujen korotuksilla, kun koko homman voisi hoitaa nostamalla työaikaa vaikka tunti viikossa?" Fjäder sanoi.

Hän myös ihmetteli, miksi SAK haluaa avata uudestaan eläkepaketin. SAK esittää, että eläkemaksuja pienennettäisiin tilapäisesti. Vaje paikattaisiin 2020-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat