Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vene- ja moottorivarkaudet vähentyivät viime vuodesta

Myös vahinkoilmoituksia tehtiin normaalia vähemmän

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Ville Seger puhdistaa talviteloille nostettavia veneitä Helsingin Koivusaaressa. Segerin takana nousee espoolaisten Juhani Kankaanpään ja Christian Elgin purjevene.
Ville Seger puhdistaa talviteloille nostettavia veneitä Helsingin Koivusaaressa. Segerin takana nousee espoolaisten Juhani Kankaanpään ja Christian Elgin purjevene. Kuva: Sami Kero HS

Venevarkauksien ja veneisiin liittyvien vahinkojen määrä väheni selvästi viime vuodesta.

Venemoottoreiden ja moottorin osien varkaudet vähenivät yli neljänneksellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Veneiden ja veneilyyn liittyvien tarvikkeiden varkaudet ovat samaan aikaan vähentyneet 14 prosenttia.

Fakta

Näin suojaat veneen talviteloilla

 Lukko on paras keino ehkäistä varkauksia. Talviteloille nostettu vene kannattaa lukita tukevaan puuhun tai tankoon. Moottori kannattaa irrottaa ja säilyttää lukkojen takana.

 Venettä kannattaa säilyttää lomittain toisten veneiden välissä, jotta varkaiden työskentely vaikeutuu.

 Veneen tunnistetiedot kannattaa kirjata ylös ja valokuvata.

 Veneen säilytyspaikan turvallisuutta lisäävät kameravalvonta ja valaistus. 

 

Lähteet: Turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan keskusliitosta ja omaisuuskorvausten asiantuntija Juha Virtanen If-vakuutusyhtiöstä.

Luvut ovat uunituoreita: vertailujakso oli vuoden alusta 24. syyskuuta saakka.

Moottorivarkauksia on tänä vuonna tullut poliisin tietoon hieman yli tuhat ja vene- ja venetarvikevarkauksia noin 850. Tiedot ovat peräisin Poliisiammattikorkeakoulusta.

Koivusaaren satamassa nostettiin perjantaina veneitä talviteloille. Espoolaiset Christian Elg ja Juhani Kankaanpää omistavat yhteisen purjeveneen, jota heidän perheensä käyttävät.

"Kyllähän sitä kuulee, että veneistä viedään kaikenlaista, mutta itselle ei ole sattunut mitään", sanoo Elg.

Rikosylikomisario Teijo Ristola Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että tänä vuonna poliisi on tehostanut yhteistyötä veneilyyn liittyvissä varkauksissa tullin ja rajavartiolaitoksen kanssa.

"Poliisilla on ollut perämoottorivarkauksiin liittyviä operaatioita, mutta tarkemmin tästä emme julkisuudessa kerro."

Ristolan mukaan suurten perämoottoreiden varkauksia johdetaan usein ulkomailta, ja moottorit päätyvät usein Suomen ulkopuolelle. Alle 20 hevosvoiman moottorit jäävät usein kotimaahan. Ristola muistuttaa, että veneistä varastetaan myös niihin jätettyjä arvoesineitä ja alkoholijuomia.

Finanssialan keskusliitossa arvioidaan, että vene- ja moottorivarkauksien saama julkisuus on saanut ihmiset suojaamaan omaisuutensa. Julkisuutta ruokki se, että varsinkin perämoottoreita varastettiin viime vuonna poikkeuksellisen paljon.

"Lisäksi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi aloitti veneiden ja moottoreiden rekisteröinnin viime vuonna. Tämä vaikeuttaa varastettujen tavaroiden myyntiä ainakin Suomessa", sanoo turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan keskusliitosta.

Vahinkovakuutusyhtiö If kertoo, että kuluneena kesänä veneilyvahinkoja on ilmoitettu kolmannes edelliskesää vähemmän.

Yhtenä syynä ovat lomakauden huonot säät, jotka ovat vähentäneet veneilyä.

"Vesillä ovat viihtyneet aktiiviveneilijät, joilla on kokemusta veneilystä myös haastavammilla keleillä", kertoo omaisuuskorvausten asiantuntija Juha Virtanen Ifistä.

Varsinkin karilleajot vähenivät viime vuodesta.

"Vedenpinta on ollut kesälomien aikaan korkealla. Se on vähentänyt veneiden pohjakosketuksia ja niiden aiheuttamia vaurioita", sanoo riskipäällikkö Kristian Lindström Lähitapiolasta.

OP-Pohjolan mukaan lomakauden kehnot säät näkyvät vahinkojen laadussa.

"Laituriin kiinnitettyjä veneitä on vaurioitunut huonolla säällä", sanoo vahinkotarkastaja Timo Hartman OP-Pohjolasta.

Koivusaaressa purjevenettään talvikuntoon laittaville Elgille ja Kankaanpäälle ei ole käynyt tänä vuonna suurempia vahinkoja.

"Ainoastaan keulatikkaat piti kerran uusia, kun vene ajautui kovalla tuulella liian kovalla vauhdilla päin laituria", kertoo Kankaanpää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat