Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskevätkö vuorotyölisien leikkaukset juuri naisiin?

Naisten ansiot ovat pienemmät kuin miesten. Eroa on selitetty usein vuorotyön määrällä.

Kotimaa
 
Ella Okko
Uudessa sarjassa HS:n toimitus selvittää julkisuudessa esitettyjen väitteiden todenperäisyyttä.

Hallituksen työehtojen kiristyspaketin yhteydessä on todettu moneen kertaan, että sunnuntailisistä leikkaaminen kurittaa nimenomaan naisia.

Kuitenkin vuorotöitä tekevät paljon myös poliisit, palomiehet ja vaikkapa paperimiehet sekä muut vientiteollisuudessa työskentelevät.

Viime vuosina naisten pienempiä ansioita on myös selitetty usein toteamalla, että naiset tekevät vähemmän vuorotyötä.

Mikä siis on totuus?

Tilastokeskuksen vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan päätoimisesti vuorotyötä tekevistä 56,8 prosenttia oli naisia.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevät naiset ovat suurin yksittäinen ryhmä, joihin vuorolisien leikkaukset iskevät.

Vuorotyötä tekevistä naisista yli puolet on töissä sosiaali- ja terveyspalveluissa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2012 henkilöstöraportista. Kaikista vuorotyöläisistä naisten osuus on yli neljännes.

"Tilastojen perusteella vahvistan tämän väitteen", sanoo Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. "Ongelma on, ettei asiasta ole tehty vaikuttavuusarviota."

Hiilamo muistuttaa, ettei vuorotöiden jakautumisesta kertovien tilastojen perusteella voi tehdä johtopäätöksiä sunnuntailisien vähentämisen seurauksista.

Vuorotyölisiin tehdyt leikkaukset eivät kuitenkaan Hiilamon mielestä kohdistu tasapuolisesti eri toimialoille.

"Tässä tilanteessa olisi ollut parempi tehdä säästöjä leikkaamalla lomarahoja, mutta niihin liittyviin päätöksiin hallituksella ei ole keinoja vaikuttaa", Hiilamo sanoo.

Sunnuntailisien leikkaaminen pienentäisi joka neljännen lapsiperheen tuloja, arvioi THL. Laitos julkisti perjantaina uusia tuloksia Lapsiperheiden hyvinvointi 2014 -tutkimuksesta.

Perjantaina julkistettujen tulosten mukaan sunnuntailisien leikkaaminen kohdistuu enemmän äiteihin kuin isiin, koska äidit tekevät useammin vuorotyötä.

Vuorotyötä tekevillä vanhemmilla on säännöllistä päivätyötä tekeviä vanhempia useammin kokemuksia siitä, etteivät tulot riitä kattamaan perheen menoja.

"Vuorotyötä tekevillä vanhemmilla on enemmän toimeentulo-ongelmia, koska vuorotyö on yleistä alhaisen palkkatason aloilla. Vuorolisät muodostavat näissä perheissä merkittävän osan tuloista", sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi.

Salmen mukaan ongelmat toimeentulossa vaikuttavat varsinkin äitien jaksamiseen ja siten välillisesti myös lapsiin.

"Ei kuulosta hyvältä, että jo nyt toimeentulo-ongelmista kärsivien lapsiperheiden toimeentuloa heikennettäisiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat