Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmän sodan kuuma linja kulki Suomen läpi – tarkka reitti yhä salassa

Supervaltojen hätälinja kulki kylmän sodan vuosina Suomen läpi

Kotimaa
 
Keystone
Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy (vas.) ja Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov tapasivat Wienissä vuonna 1961. Pari vuotta myöhemmin Kuuban kriisin aikana luotiin kuuma linja nopeuttamaan suurvaltojen johtajien välistä viestintää.
Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy (vas.) ja Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov tapasivat Wienissä vuonna 1961. Pari vuotta myöhemmin Kuuban kriisin aikana luotiin kuuma linja nopeuttamaan suurvaltojen johtajien välistä viestintää. Kuva: Keystone

Heinäkuussa 1972 Helsingin Sanomissa oli otsikko: Hukkunutta naarattiin – kuuma linja katkesi.
Uutinen kertoi, että helsinkiläinen mies oli pudonnut veneestä ja hukkunut Lohjan Hiidenvedellä. Hänen ruumistaan etsittäessä naara osui vedenalaiseen kaapeliin, joka katkesi.

Kaapelissa kulki kuuluisa Moskovan ja Washingtonin välinen kuuma linja. Supervaltojen ydinsodan ehkäisemiseksi luoma hätälinja meni poikki.

Kylmän sodan aikana sanottiin, että kuuma linja syntyi Kuuban ohjuskriisin aiheuttamista kylmistä kauhunväristyksistä. Kuuma linja onkin yksi kylmän sodan tunnetuimpia tuotoksia. Se on myös yksi niistä, joista on eniten väärinkäsityksiä. Yleisin on se, että kuuma linja olisi puhelinyhteys. Sitä se ei ole koskaan ollut. Kuuma linja oli pitkään vain kaukokirjoitinyhteys.

Muun muassa presidentti Jimmy Carter tunnusti muistelmissaan, että hän luuli kuumaa linjaa aluksi puhelimeksi.

Kuumassa linjassa ei ole myöskään koskaan ollut elokuvista tuttuja punaisia puhelimia.

Poiminta

Kuumassa linjassa kulki vain tekstiä

Kuuma linja toimi kaukokirjoitinverkossa, jossa viestejä välitettiin tekstimuodossa.

Viestit lähetettiin ja vastaanotettiin kaukokirjoittimilla. Ne olivat kirjoituskoneita muistuttavia laitteita, jotka toimivat omassa telex-verkossaan.

Laitteissa oli yleensä mahdollisuus tallentaa viestejä reikänauhoille.

Telex eli kaukokirjoitin on jäänyt vanhentuneena pois käytöstä. Esimerkiksi Posti- ja lennätinlaitoksen seuraaja Sonera lakkautti verkkonsa vuonna 2005.

Suurvallat päätyivät kirjalliseen viestintään siksi, että se vähensi suulliseen viestintään liittyvien väärinkäsitysten mahdollisuutta. Toinen syy lienee ollut se, että 1960-luvulla ei vielä ollut sellaisia puheen salausmenetelmiä, jotka olisi haluttu jakaa vihollisblokkiin kuuluvan maan kanssa.

Kuuma linja muodostettiin vuokrayhteyksien varaan. Linja kulki reitillä Moskova–Helsinki–Tukholma–Kööpenhamina–Lontoo–Washington. Varatie kulki radioteitse Washingtonista Tangeriin ja Moskovaan.

Kuumaa linjaa perustettaessa Yhdysvallat lähetti neljä latinalaisin näppäimistöin toimivaa konekirjoitinta Moskovaan ja Neuvostoliitto neljä kyrillisin näppäimin varustettua laitetta Washingtoniin. Viestien salaukseen käytetyt laitteet tulivat Norjasta.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto tarkistivat Kuuman linjan toimivuuden joka tunti lähetettävin testiviestein.

Vuonna 1978 kuuman linjan pääyhteys siirtyi kulkemaan kahden satelliittilinkin kautta. Samalla käytöstä poistui alkuperäinen radioteitse kulkenut varareitti. Suomen kautta kulkeva kaapeliyhteys jäi varalle.

Vuonna 1988 käyttöön tulivat telefaksit, jolloin perinteinen kaukokirjoitintekniikka jäi kokonaan käytöstä. Vuodesta 2008 lähtien viestit on lähetetty suojatussa verkossa sähköpostilla.

Kuuma linja rakennettiin Kuuban kriisin jälkeen vuonna 1963, koska Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn ja Neuvostoliiton johtajan Nikita Hruštšovin välinen viestinvaihto oli paljastunut vaarallisen hitaaksi.

Kuuma linja päätettiin johtaa Suomen kautta. Suurvallat olivat harkinneet myös Puolan ja Itä-Saksan läpi menevää reittiä.

Linjan Suomen osuudesta on säilynyt niukasti varmaa tietoa, ja sekin osin virheellistä. Esimerkiksi tarkkaa reittikarttaa ei ole tiettävästi julkistettu. Ilmeisesti linja kulki vuosikymmenten aikana kahta eri reittiä Suomen halki.

Julkisista lähteistä voidaan päätellä, että kuuma linja lienee kulkenut aluksi Moskovasta ilmajohtoja myöten Tallinnaan. Sieltä se jatkoi merenalaista kaapelia pitkin Porkkalaan ja edelleen ilmajohtoa myöten Helsinkiin. Vuonna 1963 tällä välillä oli 18 kaukokirjoitinyhteyttä.

Helsingissä kuuma linja kulki tiettävästi Postitalon kolmannen kerroksen puhelinkonttorin kautta.

Helsingistä linja lähti maajohtoa myöten länteen kohti Turkua reitillä Espoo–Vihti–Lohja–Suomusjärvi (nykyinen Salo). Näin voidaan päätellä lukuisista lehdissä olleista kaapelin katkeamista koskevista uutisista. Turusta kuuma linja jatkoi merikaapelissa Tukholmaan.

Myöhemmin kuuman linjan reitti ilmeisesti muuttui kulkemaan Moskovasta Leningradiin ja sieltä Lappeenrannan, Kouvolan ja Lahden kautta Helsinkiin.

Fakta

Kuuma linja oli käytössä useissa kriiseissä

Kuumaa linjaa on tiettävästi käytetty esimerkiksi seuraavien kriisien yhteydessä:

 Kuuden päivän sota vuonna 1967.

 Intian ja Pakistanin välinen sota vuonna 1971.

 Jom Kippur -sota vuonna 1973.

 Turkin hyökkäys Kyprokseen vuonna 1974.

 Neuvostoliiton Afganistanin miehitys vuonna 1979.

"Kuuma linja katkesi taas" oli tavanomainen uutisotsikko 1960-luvulla. Suomalaiset ilma- ja maajohdot olivat herkkiä katkeilemaan mitä erilaisimmista syistä.

Esimerkiksi tammikuussa 1964 poliisi etsi alaikäisiä poikia, joiden epäiltiin pätkäisseen kuumasta linjasta kuuden metrin siivun. Korjaaminen vei neljä tuntia.

Linjaa katkoivat ahkerimmin kaivin- ja maansiirtokoneet, mutta myös salamat ja jopa lakkoilu tekivät osansa.

Vuonna 1966 eräs maanviljelijä sai käräjillä viiden markan sakon, koska oli salaojitusta teettäessään unohtanut kertoa maillaan kulkevasta kaapelista konemiehelle, joka vahingossa katkaisi kaapelin.

Kun kuuma linja katkaistiin taas vahingossa Espoon Nupurissa alkukesällä 1966, HS kirjoitti, että kaapelikatkojen vuoksi "Yhdysvalloissa ei Suomea tunneta niinkään saunan ja velanmaksun maana kuin sinä valtiona, missä aina kaapeli katkeaa".

Kuumaa linjaa osattiin toki katkoa muissakin maissa.

Esimerkiksi elokuussa 1966 Tanska karhusi neuvostoliittolaiselta laivayhtiöltä kaapelin korjauskustannuksia, koska neuvostoalus oli katkaissut linjan yrittäessään vetää irti Isossa-Beltissä hiekkasärkälle juuttunutta toista neuvostoalusta.

Uutinen elokuulta 1963, kun kuuma linjaa oltiin perustamassa.
Uutinen elokuulta 1963, kun kuuma linjaa oltiin perustamassa.

Supervaltojen välinen kriisiyhteys kulki Suomessa Posti- ja lennätinlaitoksen telex-verkossa. Neuvostoliitto ja Yhdysvallat olivat sopineet vuokralinjan kustannusten jaosta.

Kuuma linja kulki Suomen kautta vuoteen 1978 asti ja sen jälkeen vielä varayhteytenä ilmeisesti vuoteen 1988, jolloin suurvallat luopuivat telex-yhteydestä kokonaan.

Amerikkalaiset olisivat olleet valmiita luopumaan kaukokirjoittimista jo aikaisemmin, mutta venäläiset halusivat pitää niistä kiinni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat