Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisi jo aika puhua potilaista

Kotimaa
 

Terveydenhoidon rahoitus Suomessa on omalaatuinen verrattuna muihin EU-maihin.

Meillä on julkisilla verorahoilla kustannetut palvelut, Kela-korvauksilla tuetut yksityiset palvelut sekä Kelan ja työnantajien kustantamat työterveyspalvelut.

Tämä monikanavainen rakenne on yksi syy siihen, että kansalaiset ovat terveyspalveluissa eriarvoisia.

Joissakin EU-maissa on sairausvakuutukseen pohjautuva järjestelmä, johon EU:n säädökset kansalaisten vapaasta valinnasta sekä tuottajien tasavertaisesta kilpailusta istuvat mutkattomammin. Kansalainen valitsee palvelun tuottajan, ja vakuutus maksaa kulut.

Ruotsissakin potilas valitsee tuottajan, ja maakunnat maksavat kustannukset. Kaikki kansalaiset käyttävät samaa järjestelmää.

Suomessa julkinen terveydenhoito yrittää hillitä kustannuksia rajoittamalla hoidon saatavuutta eli pistämällä ihmisiä hoitojonoihin. Kun julkinen palveluntuottaja ei kykene hoitamaan kaikkia, yhä enemmän potilaita ja henkilöstöä valuu yksityisiin palveluihin.

Teollisuusmaiden järjestö OECD on huomauttanut Suomea moneen kertaan terveydenhoidon rakenteellisesta epätasa-arvosta.

Sote-uudistus pyrkii periaatteessa korjaamaan ongelmaa, mutta toistaiseksi uudistus on keskittynyt enimmäkseen valtarakenteisiin.

Sote-uudistus voi saada aivan uudenlaisen vaihteen, jos EU pakottaa ottamaan potilaan valinnanvapauden tosissaan. Silloin on arvioitava myös poliittisesti herkkää kysymystä, ovatko yksityiset ja julkiset palveluntuottajat tasavertaisessa asemassa.

Sote-uudistuksessa on keskusteltu enimmäkseen siitä, millainen palvelujärjestelmän pitäisi olla. Eikö olisi jo korkea aika puhua siitä, mitä potilaat tarvitsevat?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat