Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien mielipiteet varhaiskasvatuslain muutoksista jakautuvat

Kotimaa
 

Vaikka kuntia edustava Suomen kuntaliitto pitää varhaiskasvatuslakiin ehdotettuja muutoksia "pääosin hyvinä ja tarpeellisina", osassa kuntia ne ovat herättäneet vähintäänkin vilkasta keskustelua ja myös vastustusta.

Esimerkiksi hallinnollisen selvitystyön epäillään lisääntyvän oikeuksien määrittelyssä ja tilojen tulevan vastaan, kun ryhmät kasvavat.

Kuntaliittokin arvioi, että muutosten noin 150 miljoonan euron säästövaikutukset on arvioitu reippaasti yläkanttiin – etenkin lyhyellä tähtäyksellä.

Uudistuksen päämääriä eli julkisen talouden tasapainottamista ja kuntien toimintavapauksien lisäämistä Kuntaliitto pitää silti välttämättöminä.

Lausuntoa opetusministeriö pyysi erikseen seitsemältä kunnalta. Niistä esimerkiksi Helsinki, Turku ja Jyväskylä eivät kannata päivähoito-oikeuden rajausta, kun taas Oulu kannattaa.

Tampereella lasten ja nuorten palveluiden lautakunta asettui torstaina äänestyksen jälkeen päivähoito-oikeuden rajauksen kannalle, mutta se ei ole vielä kaupungin lopullinen lausunto.

Inarin kunta vastustaa ryhmien suurentamista, koska pitää niitä nytkin liian suurina, mutta kannattaa oikeuden rajoitusta. Toimivin ratkaisu olisi isommissa keskuksissa neljän tunnin osapäivähoito päivässä, Inari linjaa.

Lappeenrannassa suhtautuminen on kriittistä: muutokset heikentäisivät varhaiskasvatuksen laatua ja lisäisivät lasten ja lapsiperheiden hyvinvointieroja, kaupunginhallitus on linjannut.

"Huono-osaisuus kasaantuisi, kun työttömien asuttamien alueiden päiväkodeissa tapahtuisi eniten muutoksia lasten varhaiskasvatusoikeuksien laajuudessa", arvioi varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki.

Lappeenrannassa kymmenkunta prosenttia kunnan hoitolapsista on sellaisia, joiden toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona, mutta lapsi silti kokopäivähoidossa.

Espoolta ja Vantaalta lausuntoa ei kysytty, mutta perjantaina pidetyssä kuulemistilaisuudessa ne olivat päivähoito-oikeuden rajauksen kannalla.

Varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen muistuttaa, että Espoon noin 10 000 hoitolapsesta lähes viidennes eli 1 900 oli maaliskuun tilastojen mukaan sellaisia, joiden toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona ja lapsi käyttää varhaiskasvatusta kokopäiväisesti. Näistä lapsista vain 80 oli varhaiskasvatuksessa lastensuojelun tukitoimena.

Vaikka Tossavainen kannattaa oikeuden rajaamista, hänkään ei pidä esitystä ongelmattomana esimerkiksi yksityisen hoidon kannalta.

"Muutos varhaiskasvatusoikeudessa ei saa aiheuttaa pakoa yksityisen hoidon tuen paikoista, kun osapäiväiset lapset horjuttavat yksityisten palveluntuottajien taloutta", Tossavainen huomauttaa.

Joustoja henkilöstömitoituksessa rajoittavat taas päiväkotien tilat, jotka on aikoinaan rakennettu tiukasti tietylle lapsimäärälle. Esimerkiksi ilmanvaihto ei ole riittävä isommille joukoille.

"Espoossa voidaan sijoittaa arviolta noin neljäsosaan päiväkodeista uusien säädösten mukaan lisää lapsia", Tossavainen sanoo.

Myös Jyväskylän ja Turun kaupunkien lausunnoissa kiinnitetään huomiota päiväkotitiloihin, jota asettavat rajoja lapsimäärien kasvulle.

Jyväskylässä ei pidetä osa-aikatyön lisääntymistä pienipalkkaisella varhaiskasvatusalalla hyvänä kehityssuuntana, vaan joustavien työaikamallinen kehittely olisi parempi lähtökohta.

Henkilöstöjärjestöjen lausunnoissa korostuu luonnollisesti huoli alan työpaikoista.

"Henkilöstövaikutusten arviointi on jäänyt hallitukselta puolitiehen, vaikka 2 300 kasvatus- ja hoitohenkilöstöön kuuluvaa menettää työnsä kokonaan", huomautti akavalaisen Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen lastentarhanopettajien päivillä Turussa viikonvaihteessa.

SAK-lainen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on laskenut, että uudistus veisi jopa 5 000 työpaikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat