Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suvi-Anne Siimes suivaantui SAK:n eläke-esityksestä

"Nuorten luottamus vaarantuu", Siimes moittii

Kotimaa
 
Liisa Takala
Suvi-Anne Siimes
Suvi-Anne Siimes Kuva: Liisa Takala

Työntekijäjärjestö SAK ehdotti torstaina osana työmarkkinoiden kriisisopimustaan, että työeläkemaksuja alennettaisiin väliaikaisesti. Rahoitus saataisiin eläkejärjestelmän Emu-puskureista.

Ehdotuksella on tiukka vastustaja, työeläkevakuuttajien etujärjestön toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, aiempi vasemmistoliiton puheenjohtaja ja ministeri.

Fakta

Eläkemaksun tasosta sovittiin uudistuksessa

 Työmarkkinoiden osapuolet pääsivät viime keväänä sopimukseen suuresta eläkeuudistuksesta, joka muun muassa nostaa eläkkeelle jäännin ikää 65 vuoteen.

 Työntekijöiden ja -antajien yhdessä maksaman eläkemaksun taso päätettiin vakauttaa pitkäksi ajaksi 24,4 prosenttiin palkkasummasta.

 SAK ehdottaa nyt maksun väliaikaista alentamista. Ehdotus on mukana neuvotteluissa, joissa työmarkkinajärjestöt yrittävät sopia vaihtoehdosta hallituksen kilpailukykypaketille.

 Jos vaihtoehto ei valmistu tänään kello 16:een mennessä, hallitus vie omat "pakkolakiesityksensä" tällä viikolla eduskuntaan.

Siimes varoitti Tela-blogissaan, että suhdanneongelmien hoitaminen eläkemaksuilla ei pelasta Suomea. SAK:n ehdotus sortaisi hänestä nuoria, jotka joutuisivat korvamaan alennukset korotetuilla maksuilla tai tinkimään eläke-etuuksistaan.

Siimes selvittää HS:lle, että hänen kantansa ei ollut suunnattu erityisesti SAK:ta vastaan. Hän huomauttaa olleensa samaa mieltä jo keväällä, kun nykyinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) halusi vaalien alla alentaa maksuja hyödyntämällä Emu-puskureita.

Sipilä olisi pienentänyt työeläkemaksuja kaksi prosenttiyksikköä, mikä olisi tarkoittanut noin miljardin euron maksuhelpotusta vuodessa.

Myyttisten Emu-puskurien käytöstä kiinnostui tuolloin myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

SAK:n esitys on Sipilän esitystä pienempi. SAK esittää, että yksityisten alojen työeläkemaksua alennettaisiin 0,8 prosenttia vuosina 2017–2018. Alennuksiin pyrittäisiin myös julkisella puolella.

Vuosina 2020–2023 maksu olisi vastaavasti korkeampi, jolloin eläkkeitä ei tarvitsisi myöhemmin leikata.

SAK korostaa, että puskurien käytön mahdollisuudesta sovittiin työntekijöiden ja työnantajien kesken keväällä osana suurta eläkeuudistusta. Lakiesitys eläkeuudistuksesta annettiin eduskunnalle nyt syyskuun alussa.

Siimestä SAK:n perustelut eivät vakuuta. Hän pitää kummallisena, että SAK:ssa halutaan ryhtyä avaamaan tuskalla saavutetun eläkeuudistuksen rahoitusta alle kuukausi sen jälkeen kun lakiesitys on jätetty eduskuntaan.

Eläkeuudistuksen kantavana pylväänä Siimes pitää nimenomaan eläkkeiden rahoituksen vakaannuttamista.

"Parttien [osapuolten] ei kannattaisi nyt ryhtyä sotkemaan tätä annettua lupausta uusilla kuvioilla. Kaikki muutokset isossa ratkaisussa olisivat nyt myrkkyä."

Hän suhtautuu epäillen SAK:n esitykseen, että maksuja nostetaan tilapäisesti 2020–2023 korkeammalle, jotta vajaus täyttyy. Työeläkemaksujen korotus on aina ollut vaikeaa, ja työeläkemenot ovat muutenkin suurimmillaan vuosina 2020–2025, Siimes perustelee.

Maksujen korotuksen vaihtoehtona on yhtä vaikea päätös eläkkeiden leikkauksesta. Sen kanssa voi joutua tuskailemaan jo seuraava, vuonna 2019 aloittava eduskunta.

Siimes sanoo kunnioittavansa työnantajien ja -tekijöiden pitkälle menevää oikeutta sopia työeläkkeistä, mutta muistuttaa myös tulevien eläkkeensaajien oikeuksista.

"Eläkeuudistus tehtiin käsittääkseni juuri siksi, että nuoremman väen luottamus järjestelmään ja halu pysyä Suomessa säilyvät. Ei ole varaa nakertaa tätä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat