Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perintä voi alkaa jo ensimmäisen muistutuksen jälkeen – Missä järjestyksessä laskut kannattaa maksaa?

HS selvitti, missä järjestyksessä laskut kannattaa maksaa. Verottaja on myöhästymisissä yrityksiä armollisempi.

Kotimaa
 

Rahat ovat loppumaisillaan, ja laskupino kasvaa. Mitkä maksut kannattaa maksaa ensiksi? Voiko joidenkin laskujen kanssa odotella rauhassa parempaa aikaa ilman seuraamuksia?

HS tutki laskuttajien tavat kohdella myöhästelijöitä ja tulos oli selkeä: verottaja on armollisin. Jos kiinteistövero tai veromätkyt jäävät maksamatta eräpäivään mennessä, maksumuistutus saapuu postissa vasta muutaman viikon päästä – paljon myöhemmin kuin muiden laskujen muistutukset.

Verottajan laskun summa kasvaa viivästyskoron verran, mutta muita maksuja verohallinto ei myöhästelijältä peri.

Sen sijaan luottokorttilaskujen kanssa on syytä olla tarkkana. Laskunsa maksamatta jättänyt voi päätyä saman tien maksuhäiriörekisteriin, kun lasku on ollut erääntyneenä 60 päivää.

Moni tiukkaa taloutta pyörittävä tuntee verottajan käytännön: kiinteistöveron jätti tänä vuonna maksamatta ajallaan viidennes verovelvollisista. Viime vuonna jäännösverot maksoi myöhässä peräti neljännes mätkyt saaneista.

"Kyllä taloussuhdanteet näkyvät maksukäyttäytymisessä. Taloudellisesti kireänä aikana verojen maksujen laiminlyönnit kasvavat", kertoo Verohallinnon veronkantoyksikön apulaisjohtaja Raimo Öystilä.

Ketään ei ole syytä kannustaa siihen, että jättäisi verolaskut erääntymään. Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimiehellä Paula Hannulalla on silti neuvo, mitkä laskut kannattaa maksaa ensin.

"Asumiseen liittyvät laskut tulevat tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi: vuokra, sähkö, vesi, ruoka ja puhtaus, vakuutukset. Lopuksi tulevat muut laskut, joista kannattaa maksaa ensin pienet. Pienten summien perintä aiheuttaa aina suhteellisesti enemmän kuluja maksuvelvolliselle", Hannula ohjeistaa.

Perintälaki määrää, kuinka nopeasti tai hitaasti maksunsa laiminlyönyttä saa lähestyä.

Ensimmäisen maksumuistutuksen saa lähettää vasta kun eräpäivästä on kulunut kaksi viikkoa. Jos lasku on maksettu ennen muistutuksen lähettämistä, sen saa yleensä repiä ja heittää roskiin.

Maksumuistutuksia ei tarvitse lähettää kuin yksi. Jos lasku on yhä maksamatta kaksi viikkoa maksumuistutuksen lähettämisen jälkeen, laskun saa viedä perintään. Se tarkoittaa usein sitä, että työtä alkaa viimeistään tällöin hoitaa ammattimainen laskutus- ja perintäyhtiö, joka karhuaa saatavaa aina ulosottoon asti.

"Vesilaskusta pitää lähettää vähintään kaksi maksumuistutusta, mutta muutoin yleisin käytäntö on, että muistutuslaskuja tulee yksi", huomauttaa laskutus- ja perintäyhtiö Lindorffin viestintäpäällikkö Silja Sarkamo.

Sähkölasku kannattaa maksaa senkin takia, että nopeimmillaan viiden viikon päästä eräpäivästä sähköt voidaan katkaista. Tosin sitä ennen on lähetettävä asianmukainen katkaisuilmoitus.

Puhelin- ja internet-liittymissä katkaisuilmoitusta ei tule. Jos maksu on maksamatta, liittymä voidaan katkaista maksukehotusten jälkeen ilman ennakkovaroitusta.

Yritykset ja julkiset toimijat eivät juuri myöhästele karhutessaan saataviaan. Useimmat laskuttajat ohjaavat erääntyneet laskut perintään heti, kun se on perintälain mukaan mahdollista.

"Taloushallinnolta odotetaan tehokkuutta, joten laskutuksen prosesseja on virtaviivaistettu. Toisaalta on myös kuluttajan etu, ettei maksun perinnässä turhaan viivytellä. Laskun peruste on tuoreena mielessä, ja viivästyskorko kertyy koko ajan", Sarkamo sanoo.

Mitä sitten voi tehdä, jos laskupino kasvaa, eikä ole rahaa, jolla maksaa?

"Helpoimmalla pääsee, kun ottaa yhteyttä laskun lähettäjään ja kertoo tilanteestaan. Maksusuunnitelma voidaan useimmiten sopia sellaisella aikataululla, johon kuluttaja pystyy. Näin voi välttyä enemmiltä myöhästymiskuluilta ja mahdolliselta maksuhäiriömerkinnältä", Sarkamo kertoo.

Jos vertaillaan perimisestä kuluttajalle aiheutuvia kustannuksia, yritysten laskut tulevat kalliimmaksi. Julkisyhteisöjen perimiskulut saavat olla enintään 51 euroa, yritysten 210 euroa. Summiin eivät sisälly oikeudellisen perinnän ja ulosoton kulut. Molemmat saavat periä kuluttajilta samaa lain säätelemää viivästyskorkoa.

Maksamatta jäänyt terveyskeskus- tai päivähoitomaksu karhutaan asiakkaalta periaatteessa saman kaavan mukaan riippumatta asuinkunnasta. Käytännössä kuntien aikatauluissa on eroja: toisessa muistutus lähtee nopeammin, toisessa vasta sitten kun ehditään.

Myös kirjastojen sakkokäytännöissä on kuntien välillä suuria eroja. Helsingissä asiakas saa lainauskiellon, kun maksuja on kertynyt 30 euroa, Oulussa lainauskielto lankeaa jo viiden euron rästiin jääneistä maksuista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat