Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusasiamies tyrmää hallituksen leikkaukset päivähoitoon

Oikeusasiamies: Päivähoito-oikeuden rajaus asettaisi lapset eriarvoiseen asemaan

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Helsinkiläisen päiväkoti Pikkutyllin lastenhoitajan Anniina Räisäsen mielestä isossa ryhmässä lasten yksilöllinen huomioiminen vaikeutuu. Uuden kampauksen sai sunnuntaina Ada Pistemaa.
Helsinkiläisen päiväkoti Pikkutyllin lastenhoitajan Anniina Räisäsen mielestä isossa ryhmässä lasten yksilöllinen huomioiminen vaikeutuu. Uuden kampauksen sai sunnuntaina Ada Pistemaa. Kuva: Sami Kero HS

Hallituksen esitys rajata päivähoito-oikeus 20 tuntiin viikossa saa kovaa arvostelua eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä Maija Sakslinilta.
Sakslin tähdentää, ettei lapsia voi asettaa erilaiseen asemaan yksinomaan taloudellisten seikkojen, kuten valtion ja kuntien säästötarpeiden takia, koska se ei ole perusoikeuksien kannalta hyväksyttävä peruste.

Sakslin viittaa perustuslakiin, jossa säädetään yhdenvertaisesta kohtelusta, syrjinnänkiellosta sekä oikeuksista sivistykseen ja opetukseen.

Tästä on kyse

 Elokuusta 2016 alkaen kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen pääsisivät enää päätoimisten työntekijöiden, yrittäjien ja opiskelijoiden lapset.

 Muilla olisi oikeus 20 tunnin varhaiskasvatukseen viikossa.

 Päiväkotien ryhmät kasvaisivat, koska yhtä kasvattajaa kohti saisi olla seitsemän sijaan kahdeksan lasta.

Ratkaisevaa on, että lailla turvataan kaikille lapsille yhdenvertainen oikeus saada hyvinvointia tukevaa varhaiskasvatusta, Sakslin korostaa. Sen ei pitäisi riippua vanhemman työn tai opiskelun kokoaikaisuudesta.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen lausunto on yksi kymmenistä, joita opetusministeriö pyysi perjantaihin mennessä lainmuutosluonnoksistaan. Kaikkia ei vielä ole saatu.

Ehdotetut muutokset rajaisivat jo ensi vuoden elokuusta lähtien niin sanottua subjektiivista päivähoito-oikeutta muilta kuin päätoimisesti työskentelevien tai opiskelevien vanhempien lapsilta. Työttömäksi jäävän lapselta oikeus kokopäivähoitoon menisi kahden kuukauden kuluttua.

Kaikille tulisi oikeus 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa eli neljään tuntiin päivässä. Viikon tunnit voisivat jakautua myös niin, että välissä olisi "vapaapäiviä".

Kokopäivähoitoa lapsi voisi saada vastakin, jos hänellä on siihen erityinen tarve tai perheessä on vaikka päihdeongelmia.

Säästöjen takia myös päiväkotiryhmien koot kasvaisivat 24:een tai jopa suuremmiksi, kun yhtä kasvattajaa kohti saisi olla kahdeksan yli kolmevuotiasta lasta nykyisten seitsemän sijaan. Osa-aikaisia lapsia saa kasvattajaa kohti olla jopa 13.

Sakslin muistuttaa lausunnossaan, ettei alle kouluikäisten päivähoito ole enää pelkkää hoitoa, vaan yhä enemmän kasvatusta – myös lain mukaan.

Yli 40 vuotta vanha päivähoitolaki korvautui jo viime elokuussa uudella varhaiskasvatuslailla, joka korostaa nimenomaan lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen. Se on Sakslinin mukaan "merkittävä osa lapsen elämänmittaista opinpolkua".

Yleisesti ja tasapuolisesti saatavilla oleva varhaiskasvatus edistää Sakslinin mukaan tasa-arvoista koulutusta ja ehkäisee syrjäytymistä.

Esitys on Sakslinin mukaan ongelmallinen siksikin, että se asettaa lapsen erilaiseen asemaan sen perusteella, mikä on lapsen vanhempien elämäntilanne tai onko hänellä nuorempia sisaruksia.

Sakslin pitää tärkeänä, että esitys korostaa lapsen yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamista, mutta uskoo, että tarpeiden arviointi teettäisi kunnan elimissä paljon työtä ja viivyttäisi päätöksentekoa.

Oikeusasiamies huomauttaa myös, että huoltajilta vaadittaisiin paljon oma-aloitteellisuutta, jos he haluaisivat lapsensa perheen ongelmien takia vastakin kokopäiväiseen hoitoon. Juuri näiltä perheiltä kyseiset valmiudet voivat puuttua.

Hyväksyttävänä Sakslin ei pidä myöskään sitä, että henkilöstömitoituksen muuttamista perustellaan vain toiminnan tehostumisella, kun lapsia voitaisiin ottaa päiväkoteihin ja lapsiryhmiin nykyistä enemmän kasvattajia kohden

Ryhmien paisuttamisen haittavaikutuksia luetellaan jo ministeriön muistioluonnoksessakin.

Sen mukaan esitys vähentäisi henkilöstön mahdollisuuksia kohdata lapsi yksilönä ja tukea hänen oppimistaan. Se taas voisi vaikuttaa myöhempään koulumenestykseen.

Vaikutusta olisi myös henkilöstön jaksamiseen ja alan vetovoimaisuuteen, ja naisvaltaisen henkilöstön määrä vähenisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat