Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveyskeskuskäynnistä ja hoidosta Virossa jatkossa ehkä sama korvaus

Julkisen ja yksityisen hoidon korvaukset voivat yhtenäistyä, samoin kuin kotimaasta ja muualta EU:sta hankitun hoidon

Kotimaa
 
Marko Mumm
Hammaslääkäri Jekaterina Koršunova ja hammashoitaja Irina Dorobjova työskentelevät Kaarlin hammasklinikalla Tallinnassa. Klinikan asiakkaista vajaa kymmenesosa tulee Suomesta.
Hammaslääkäri Jekaterina Koršunova ja hammashoitaja Irina Dorobjova työskentelevät Kaarlin hammasklinikalla Tallinnassa. Klinikan asiakkaista vajaa kymmenesosa tulee Suomesta. Kuva: Marko Mumm

Suomi joutuu muuttamaan toisesta EU-maasta saadun terveydenhoidon korvauksia.

Hoitoon saa nyt yksityisen hoidon Kela-korvausta vastaavan korvauksen. Potilaan maksuosuus Kela-korvauksen jälkeen on kuitenkin selvästi suurempi kuin julkisen hoidon asiakasmaksu kotimaassa.

Tästä on kyse

 EU:n potilasdirektiivin mukaan potilas saa hakea vapaasti terveyspalveluja toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä. Hoito on korvattava samoin perustein kuin kotimaassa annettu hoito.

 Suomi on päättänyt, että toisesta maasta hoitoa hakenut potilas saa korvauksia yksityisen hoidon Kela-korvausten mukaan.

 EU:n komission mukaan tämä ei vastaa direktiivin henkeä.

EU:n komission mukaan menettely kohtelee potilaita epätasa-arvoisesti.

"EU:n potilasdirektiivin hengen mukaan potilaalla on oikeus samaan korvaukseen toisessa EU-maassa saadusta hoidosta kuin kotimaassakin. Direktiivi ei myöskään tee eroa julkisen ja yksityisen palveluntuottajan välillä", sanoo kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

Sillanaukee kävi viime viikolla Brysselissä selvittämässä suomalaisen korvausmallin perusteita komissiolle.

"Tapaaminen vahvisti käsitystä, että Suomen korvausmallia täytyy muuttaa", hän sanoo.

Nyt komissio harkitsee, lähteekö se viemään asiaa EU:n rikkomusmenettelyyn ja EU-tuomioistuimeen. Seurauksena voi olla sakkoja, jotka olisivat jopa kymmeniätuhansia euroja vuorokaudessa. Valtio voisi joutua myös maksamaan ulkomailla hoitoa hakeneiden kustannuksia takautuvasti.

Komissio on huomauttanut Suomea ongelmasta vuosi sitten kesällä. Sosiaali- ja terveysministeriön myöhemmin antama vastaus ei tyydyttänyt komissiota.

Tässä vaiheessa ei voi vielä sanoa, miten korvaukset käytännössä muuttuvat. Yksi vaihtoehto on, että korvaukset aletaan maksaa samoilla perusteilla sekä yksityisestä että julkisesta hoidosta. Sama koskisi kotimaasta ja muista Eta-maista tai Sveitsistä hankittuja hoitoja.

Fakta

Eniten hoitoa haettiin Virosta

 Kela maksoi 2014 eniten korvauksia Virosta haetusta hoidosta, yhteensä yli 700 000 euroa. Tilasto ei vastaa täysin samana vuonna haettujen hoitojen määrää, koska korvausta voi hakea vasta puoli vuotta hoidon maksamisen jälkeen.

 Hammaslääkärin palkkiot: 6 090 korvauspäätöstä, 520 000 euroa.

 Tutkimus ja hoito: 3 062 korvauspäätöstä, 90 000 euroa.

 Lääkärinpalkkiot: 1 885 korvauspäätöstä, 80 000 euroa.

 Lääkkeet: 576 korvauspäätöstä, 8 000 euroa.

Potilaiden vapaata liikkuvuutta koskeva direktiivi tuli Suomessa voimaan viime vuoden alussa. Silloin Suomi linjasi, että toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin kiireettömään hoitoon hakeutuva suomalainen saa hoidosta yksityisen hoidon Kela-korvausta vastaavan summan.

Hallitus ja ainakin osa eduskunnasta olivat hyvin tietoisia, että ratkaisu oli ongelmallinen.

"Potilaiden vapaata liikkuvuutta koskevan direktiivin tarkoituksena ei ollut muuttaa kansallisia korvausjärjestelmiä, joten Suomessakin haettiin ratkaisu, joka sopii meidän järjestelmäämme", Sillanaukee perustelee.

Ratkaisu ei kuitenkaan komission virkamiesten mukaan vastaa direktiivin henkeä. "Ainoa kestävä ratkaisu on purkaa nykyinen monikanavainen rahoitusjärjestelmä ja ratkaista direktiivin edellyttämä valinnanvapaus sen osana", hän sanoo.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että monikanavainen rahoitus uudistetaan ja potilaan valinnanvapautta lisätään vasta vaalikauden loppupuolella. Ne ovat hallituspuolueiden kolmiportaisessa suunnitelmassa portaat kaksi ja kolme. Ensin yritetään saada sote-järjestämislaki valmiiksi.

EU:sta tuleva paine voi vaikuttaa päätösten aikatauluun.

"Meillä olisi hyvä olla vuoden sisällä ratkaisu, miten monikanavainen rahoitus puretaan", Sillanaukee sanoo.

Sote-uudistuksen projektinjohtajana lokakuussa aloittava valtiosihteeri Tuomas Pöysti sanoo, että sote-järjestämislaissa pitää joka tapauksessa huomioida uudistuksen seuraavat portaat.

"Ratkaisun on oltava sellainen, että rahoituskanavien määrä ei kasva vaan ennemmin vähenee. Valinnanvapauden lisääminen on myös huomioitava", Pöysti sanoo.

Kelan mukaan suomalaiset ovat hakeneet terveydenhoitoa eniten Virosta, Ruotsista ja Saksasta. Korvaushakemuksia tuli viime vuonna eniten, yli 6 000, hammashoidosta Virossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat