Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kodin lääkkeet harvoin lukkojen takana

Väitöstutkimuksen mukaan kodin esimerkki ohjaa lapsia lääkkeidenkäyttäjinä

Kotimaa
 

Kotien esimerkillä on suuri vaikutus siihen, miten lapset oppivat suhtautumaan lääkkeisiin ja käyttämään niitä. Käytännön arjessa äidit huolehtivat isiä enemmän lasten hoivasta heidän sairastaessaan ja antavat heille lääkkeitä.

Nämä seikat selviävät Johanna Hokkasen kotitaloustieteen väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan perjantaina Itä-Suomen yliopistossa.

Tutkimusaineisto koostui kyselystä, johon vastasi noin 250 vanhempaa. Hokkanen haastatteli tarkemmin kahtatoista äitiä ja lasta.

Tutkijan mukaan kodeissa keskustellaan lääkkeistä, jos lapsella, perheenjäsenellä tai tuttavalla on pitkäaikaissairaus. Lääkkeistä puhutaan myös sairastaessa ja lääkkeiden ottotilanteissa.

Keskustelut koskevat esimerkiksi sairauksien ehkäisyä, rokotusten tarpeellisuutta, kotikonsteja, tilanteita, joissa lääkkeitä voi käyttää, tai lääkkeiden annostusta, vaikutuksia ja väärinkäyttöä.

Hokkanen huomauttaa, että vanhemmat ja lapsen muut läheiset näyttävät mallia omalla lääkkeiden käytöllä.

"Myös koulut, terveyspalvelut ja media vaikuttavat lasten suhtautumiseen lääkkeisiin."

Tutkija jakoi äidit erilaisiin terveys- ja lääkekasvattajatyyppeihin. Selvä enemmistö äideistä luotti sairauksien hoidossa lääkäreiden ammattitaitoon ja etenkin reseptilääkkeiden tehoon.

Hokkasen tutkimuksessa yhdessäkään kodissa lääkkeet eivät olleet lukkojen takana. Lääkekaapissakin avain oli aina paikoillaan. Lääkkeitä pidettiin vaikkapa keittiön tai kylpyhuoneen kaapeissa, jopa keittiön pöydällä.

"Lääkkeiden säilytys oli aika huoletonta. Siihen pitäisi kyllä kiinnittää enemmän huomiota", Hokkanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat