Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus peruu palkanlisien leikkaukset – HS kertoo kolme vaihtoehtoa, mitä seuraavaksi tapahtuu

Yhdenkään neuvotteluosapuolen etuna ei ole se, että pakkolait tulisivat voimaan

Kotimaa
 
Lisät säilyvät, lomat lyhenevät - näin hallitus perusteli
Lisät säilyvät, lomat lyhenevät - näin hallitus perusteli
Hallitus luopuu muun muassa aikeestaan leikata sunnuntailisiä ja ylityökorvauksia. HSTV kokosi tiiviisti ja pelkistetysti yhteen, mitä maanantain talousuutisista seuraa. Toimittaja Esa Juntunen HS, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Hallitus haluaa heikentää työehtoja suomalaisen työn hinnan halventamiseksi. Halvemmilla työvoimakustannuksilla hallitus yrittää parantaa yritysten kilpailukykyä.

HS esittelee kolme vaihtoehtoa siitä, mitä seuraavaksi voi tapahtua.

Kenenkään neuvotteluosapuolen etu ei näyttäisi vieläkään olevan se, että pakkolait tulisivat edes muutettuina voimaan.

1 Varmaa on, että hallitus tuo lakiesityksensä eduskunnan käsiteltäväksi. Se alkaa pääministerin ilmoituksella keskiviikkona.

Lait säädetään pääministeri Juha Sipilän (kesk) arvion mukaan ensi kesään mennessä. Työehtojen heikennykset tulevat kuitenkin todennäköisesti voimaan vasta, kun hallituksen pakkolait kirjataan seuraaviin työehtoihin.

Nykyiset työehdot päättyvät ensi syksynä ja alkuvuodesta 2017.

Perustusvaliokunta saattaa yhä todeta, että hallituksen esityksen rikkovat perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia. Siinä tapauksessa hallituksen pitää joko muuttaa esitystään tai perua se kokonaan.

Sekin riski on olemassa, että jos lait säädetään ja ne osoittautuvat esimerkiksi EU:n oikeuden vastaisiksi, valtio voi joutua vahingonkorvausvelvolliseksi samaan tapaan kuin autoverouudistuksessa.

Pakottavien lakien muuttaminen määräaikaisiksi lisää olennaisesti niiden laillisuuden todennäköisyyttä.

Hallitus toivoo hartaasti, että työmarkkinajärjestöt saavat vielä aikaan sovinnon. Pakkolait voivat vieläkin aiheuttaa mielenilmauksia ja lakkoja, kun liitot alkavat neuvotella seuraavista työehtosopimuksista.

Jos pakkolait osuvat yhä eri ammattiryhmiin epäoikeudenmukaisesti, se todennäköisesti horjuttaa hallituspuolueiden kannatusta.

2 Toinen vaihtoehto on, että työmarkkinajärjestöt löytävät jo tänä syksynä yhteisen keinon supistaa yksikkötyökustannuksia.

SAK ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ovat jo julkaisseet ehdotuksensa. EK:n esitys ei paljon hallituksen esityksestä eronnut. Keskeinen ero oli siinä, että työehtoja olisi muutettu ilman pakkolakeja.

Palkansaajajärjestöt yrittävät lähiviikkoina saada aikaan yhteisen ehdotuksen, mutta järjestöt ovat erimielisiä. SAK ei halua neuvotella työehdoista, mutta Akava ja STTK ovat siihen valmiita.

Sovun löytäminen on erityisen vaikeaa myös siksi, että EK ja hallitus sekä osittain myös Akava ja STTK haluavat muuttaa nykyistä kolmikantaista päätöksentekojärjestelmää, mutta SAK ei.

SAK esitti viime viikolla ehdotuksensa, jossa se tarjosi palkkoihin nollakorotuksia vuodelle 2017.

Nollakorotusten ehdoksi se asetti, että se saa käytännössä veto-oikeuden hallituksen työmarkkinauudistuksiin kuten ansiosidonnaiseen työttömyyskorvausten heikennykseen ja paikallisesta sopimisesta koskeviin lakeihin.

EK yrittää kaikkensa, ettei SAK:n ajamaa keskitettyjä palkkaratkaisuja enää synny.

SAK:n ehdotuksessa EK:lle houkuttelevin osuus on se, että SAK tarjoaa vuodesta 2018 eteenpäin Ruotsin mallin mukaisia työehtoneuvotteluja.

Niissä palkat muodostuvat liittojen välisissä neuvotteluissa, mutta niin, että palkkakaton määrää vientisektori.

Tämä on ollut EK:n haave pitkään.

3  Kolmas vaihtoehto on, että sopu syntyy myöhemmin ennen syksyä 2016, jos EK pelästyy mahdollisia lakkoja tai palkankorotusvaatimuksia.

EK voisi hädän tullen ehkä sopia sekä palkoista että muista hallituksen toivomuksista samaan aikaan, koska palkkaneuvottelut ovat alkamassa.

Eduskunta taas voi perua pakkolait, vaikka ne olisivat jo nuijittu voimaan.

Sovun löytäminen on erittäin vaikeaa. Neuvotteluissa ei ole kyse vain palkansaajien etujen leikkaamisesta.

Kyse on myös valtataistelusta: kuinka suuri päätösvalta työmarkkinajärjestöillä on hallituksen lakihankkeisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat